Fiskarsin ruukkikylä nykyisen Raaseporin, entisen Pohjan kunnan alueella Länsi-Uudellamaalla on Rouva Sanalle tuttuakin tutumpi paikka useiden vuosikymmenten takaa.

Fiskars on hiukan samanlainen kestomatkailukohde kuin Porvoo, josta kerroin aikaisemmin viikolla.

Olen kolunnut Fiskarsin kaikki (tai ainakin lähes kaikki) kohteet sen kymmenen kertaa konepaja ja alueen muut entiset tuotantolaitokset mukaan lukien, mutta silti veri vetää sinne tunnelmoimaan säännöllisin väliajoin.

Sillä sellainen kohde Fiskars kauniina kesäpäivänä todella on: tunnelmallinen sanan varsinaisessa merkityksessä.

Fiskarsin ruukkikylä on totuttu näkemään ja kokemaan yllä olevien kuvien näköisenä. Tänä kesänä Rouva Sana päätti tehdä hiukan toisenlaisen kierroksen.

Fiskarsin museo on tuotteistanut kesätorin vierestä pääpysäköintialueelta lähtevän vanhan asutus- ja tehdasmiljöön Yläruukin kulttuuripoluksi.

Teko on oivallinen. Vaikka ulkopuolinen pääsee kiinteistöistä harvoihin sisälle, kävelyretki vanhan asutuksen keskellä on ehdottomasti vaivan arvoinen.

Muutaman kilometrin lenkki kiertää Degersjö-järvestä laskevan jokivarren kummastakin suunnasta.

Matkan varrelle mahtuu niin vanhoja tehdaskiinteistöjä kuin alueella aikaisemmin työskennelleiden työläisten asuntojakin. Niistä vanhimmat ovat 1800-luvun alusta, ja sen kyllä huomaa kauniilla, pittoreskillä tavalla.

Asuinrakennuksista suurin osa on nykyään pääosin kättentaitajien ja kulttuurityöläisten koteja. Heistä iso osa myös työskentelee alueella.


Rouva Sana ei voi olla ihmettelemättä kauniina heinäkuun päivänä alueen yhtäläisyyksiä Melukylään. Kyllä, puhun nyt nimenomaan siitä Astrid Lindgrenin Melukylästä.

Sillä Melukylähän on ihan oikeasti olemassa, vaikka toki toisennimisenä. Ruotsalaisissa kartoissa kylä tunnetaan nimellä Sedvedstorp.

Astrid Lindgren oli kotoisin Vimmerbystä Smålannista, ja minne muualle kuin kirjailijan maisemiin Saariston lapset -kirjan fani tekee pyhiinvaellusmatkan. Olen reissannut Lindgrenin jalanjäljissä Ruotsissa muutama kymmenen vuotta sitten.

Toisin kuin yleisesti luullaan, Vimmerbyssä on muutakin kuin loppuun asti tuotteistettu, lapsille suunnattu Astrid Lindgren´s värld. Seudulta löytyy lukuisia paikkoja, jotka ovat olleet pohjana Lindgrenin satuhahmoille ja heidän elämälleen.

Melukylä on yksi niistä.

Ja yhtäkkiä löydän samanlaista satumaista tunnelmaa henkivän Melukylän keskeltä tuttua Fiskarsin kulttuurimaisemaa.

Fiskarsin ruukkialueella on erinomaiset verkkosivut, jonne pääset etukäteen fiilistelemään tästä.

Paikan päällä Toriliiterin matkailuneuvontapisteestä saat halutessasi alueen matkailukartan sekä Yläruukin kulttuuripolusta erikseen painetun esitteen. Suosittelen!

Mutta ensikertalainen huom! varaa Fiskarsissa aikaa kokonainen päivä.