Kaksikymppinen Marja bloggaa. Bloggaaminen on hänen koko elämänsä. Marja elää bloggaamiselle, mutta kas, ei bloggaamisesta.

Äiti on huolissaan tyttärensä tulevaisuudesta. Marjan pitäisi mennä kouluun.

Marja kuitenkin odottaa vahvistusta pääsylleen mukaan suureen blogiportaaliin, jonka jälkeen hänelle aukeaa taivas: menestyneimmät bloggaajat saavat portaalissa oman tuottajan ja valokuvaajan.

Marja toteaa äidilleen, että ei hän tässä nyt mitään kouluja tarvitse: "Mä olen tulevaisuus!".

Onnenonkija
Rikkaan suvun vesa Olavi (Olavi Uusivirta) ja keskiluokkaisesta perheestä kotoisin oleva
lifestylebloggaaja Marja (Minka Kuustonen) tutustuvat.
(Kuva: Helsinki-filmi/Jussi Virkkumaa)


Pääsiäisenä ensi-iltansa saava kotimainen elokuva Onnenonkija on elokuva blogeista, bloggaamisesta ja blogimaailmasta. Se tarjoaa aika inhorealistisenkin ja kliseemäisen kuvan siitä, mitä bloggaaminen on.

Elokuvassa on rahaton ja hiusrajaansa myöten velkaantunut, kotona asuva aikuinen bloggaajatyttö, on vaaterekkejä, kenkiä, laukkuja ja meikkejä. On muistoja ulkomaan matkoista ja on suunnitelmia tulevista.

On kuohuvaa ja kuplivaa, on pintaliitopaikkoja ja tällingeissään jonon ohi kiilaavia bloggaajaneitokaisia. On haukkana kuumia juoruja tanssilattian keskellä stalkkaava juorulehden toimittaja.

... Hmm, puuttuuko jotakin vielä? Taatusti.

Elokuvan alussa hymyilyttää, mutta jossain kohtaa hymy vetäytyy vatsaan ja alkaa vääntää.

Rouva Sana huomaa miettivänsä, että jos kaikki valkokankaalla esitetty on oikeasti lifestylebloggaamista, haluan lausua hyvästit muutoinkin hieman vastentahtoisesti vastaan ottamalleni blogigenrelle.

Saanko tästä lähtien olla ihan vain bloggaaja?

Mutta hei, ei Onnenonkija huono elokuva ole.

Näin keski-ikäisen aikuisbloggaajan silmään elokuva tuntuu kovin... no, opetusvideolle, jonka teemana on "omien varojen yli eläminen ei kannata" ja "rehellisyys maan perii" ja sitä rataa.

Tiedäthän, mitä tarkoitan?

Onnenonkija
Lifestylebloggaajien elämä on kuplien ja glamourin täyttämää - vai onko?
(Kuva: Helsinki-filmi/Jussi Virkkumaa)


Onnenonkija kertoo parikymppisestä bloggaajasta Marjasta (Minka Kuustonen), joka bloggaa nimellä Marja Aurora. Blogilla menee muuten ihan ookoo, mutta rahaa se ei tuo. Päinvastoin. Se vain vie.

Kulissien ylläpitäminen on kallista puuhaa, ja Marjan vanhemmat (Pirkko Hämäläinen, Taneli Mäkelä) ovat syystäkin huolissaan.

Marja tutustuu hieman vahingossa sänkyjä kauppaavaan Olaviin (Olavi Uusivirta), joka osoittautuu yllättäen, ei Stockmannin, ei Tokmannin, ei Jyskin eikä Anttilan perijäksi vaan Reippaan suvun nuoreksi vesaksi.

Kaveriin, jota raha, valta, mammona tai julkisuus ei voisi vähemmän vertaa kiinnostaa.

Marja yrittää pitää yllä ansiokkaasti luomiaan kulissejaan, mutta ne tipahtelevat pala kerrallaan. Olavi saa tuta, millainen tyyppi blogin takaa lopulta paljastuu.

Kaikki hyvät tarinat vaativat onnellisen lopun ja sellainen on onneksi tässäkin. Olavin ansiosta Marja sulkee vanhan bloginsa kyllä juu, mutta avaa pian toisen - menestyvän.

Ja millä ansioilla: aitoudella ja rehellisyydellä, jihaa (niin, että miten niin elokuvakankaalta suorastaan valuu tukku kliseitä...)!

Näytteleminen itsessään on Onnenonkijassa ihan mukavaa katsottavaa. Kuustonen on nappivalinta aavistuksen pissismäisen Marjan rooliin, ja Uusivirta on sopivan nössö Olavi.

Marjan vanhemmat ovat suorastaan hersyviä ja hauskoja kaikessa superarkisuudessaan ja -tylsyydessään. Siksi Hämäläisen ja Mäkelän olisi suonut saavan vahvemmankin osan valkokankaalta.

Onnenonkija
Lifestylebloggaaja Marja Aurora asuu kotona äitinsä (Pirkko Hämäläinen) ja isänsä (Taneli Mäkelä) kanssa.
(Kuva: Helsinki-filmi/Jussi Virkkumaa)


Tjaa, että mitä tässä osaisi vielä sanoa tähän loppuun. Bloggaajanahan Rouva Sana odotti Onnenonkijaa kovin toiveikkain mielin.

Elokuva ei kuitenkaan rehellisesti sanoen tuottanut kuin kylmiä väreitä ja vahvan huolen siitä, että jos blogimaailma on oikeasti elokuvan kaltainen, haluan sanoutua irti kaikesta siitä.

Mutta ehkä Rouva Sana on tälle elokuvalle yksinkertaisesti vain jo liian vanha. Pikkulinnut ovat laulaneet, että parikymppiset ovat viihtyneet ennakkoesityksissä Onnenonkijan parissa erinomaisesti.

Hei nuoret lajitoverit ja muut bloggaamisesta haaveilevat - käykääpä siis elokuvissa, ja ottakaa Onnenonkijasta opiksi!


Onnenonkija saa ensi-iltansa elokuvateattereissa pitkänäperjantaina 25.3. kautta maan.
Keskisellä Uudellamaalla elokuva on nähtävissä Studio 123:ssa.


Juttu on toteutettu yhteistyössä Studio 123:n kanssa.