Lapsiperheen Tallinna

17 maaliskuuta 2016

Käykö matkasi pääsiäisenä tai kevään aikana Tallinnaan?

Tallinna on erinomaisen viihtyisä kaupunki myös muulloin kuin kesäaikaan, ja lapsiperheille siellä on tarjolla yhtä jos toista mielenkiintoista.

Ohessa on sinulle Rouva Sanan viisi lapsiperheen vinkkiä Tallinnaan - päivän tai pitemmän kaupunkiloman ajaksi.

KGB-museo
Ihan jokaisella Tallinnan reissulla ei pääse korkealla Viru-hotellin katon rajassa siintävän hotellikyltin taakse.
Vieraileminen on mahdollista KGB-museo-opastuksen yhteydessä.

1. Energia Avastuskeskus

Energia Avastuskeskus on paikallinen Heureka, koko perheen tiedekeskus. Sen sijainti on erinomainen lähellä satamaa, joten se sopii käyntikohteeksi myös päiväristeilyn ajaksi.

Avastuskeskus on kooltaan Heurekaa huomattavasti pienempi: tiedekeskuksessa ehtii kahdessa tunnissa paljon, oikeastaan lähes kaiken.

Energia Avastuskeskus on entisöitu vanhaan, 1900-luvun alusta peräisin olevaan sähkölaitokseen. Sen toiminta päättyi 1970-luvulla.

Heurekasta (ja vaikkapa tukholmalaisesta Tom Tits Experimentis)  tuttuun tapaan tiedekeskuksessa on mahdollisuus tutustua luonnontieteisiin, tekniikkaan, fysiikkaan ja jopa matematiikkaankin kokeile ja testaa -periaatteella.

Koko tiedekeskuksen ja sen olemassaolon taustalla kulkee ajatus esitellä paikallisen energiateknologian kehittymistä. Siksi esillä on myös vanhaa esineistöä muun muassa öljyliuskeen hyödyntämisestä Virossa.

Avastuskeskuksessa on vaihtuvia näyttelyitä. Parhaillaan esillä oleva, Monikerroksisen maan aarrearkku -nimeä kantava, geologiaan perustuva näyttely on avoinna loppuvuoteen asti.

Energia Avastuskeskuksessa on nähtävyys, mitä ei muista lähialueen tiedekeskuksista löydä: keskellä tiedekeskuksen suurinta hallia, niin sanotussa Faradayn häkissä leimahteleva kolme metrinen salamaesitys, joka toteutetaan Tesla-generaattorin avulla.

Näky on mielenkiintoinen. Päivän aikana useaan kertaan esitettävää esitystä pidetään ainulaatuisena koko Euroopassa.

Tallinna
Häkissä välkehtivä salamaesitys on jännä show.

Tallinna
Energia Avastuskeskus esittelee tieteiden lisäksi virolaista energiateknologiaa.

2. Lentosatama

Lähellä satamaa, mutta hieman Energia Avastuskeskusta kauempana rannassa sijaitsee Lennusadam, Lentosatamaksi kutsuttu merimuseo.

Lentosatama on suuri ja kookas museo, jonka parissa vierähtää helposti monta tuntia niin lapsilta kuin aikuisiltakin.

Lentosatama esittelee virolaista merenkulun historiaa. Nimestään huolimatta museo on sykkii tätä päivää.

Ei ihme, että museo on Viron suosituin, ja sen maine on kiirinyt lyhyestä olemassa olostaan huolimatta jo Suomeen asti.

Näyttelyiden teema vaihtuu kausittain. Huhtikuun alkupuolelle saakka Lentosatamassa on mahdollisuus tutustua etelänavan valloitukseen. Kesällä museon täyttävät viikingit.

Lentosatamaa täydentää museorakennuksen takana rannassa olevat museolaivat, joista osaan on mahdollisuus tutustua museolipun hinnalla.

Muutaman euron lisähintaan kävijät saavat mahdollisuuden poiketa myös Vanhan kaupungin laidalla sijaitsevaan Paks Margareeta -tykkitorniin.

tv-torni
Teletorn eli tv-torni kohoaa reilun 300 metrin korkeuteen.

3. Tv-torni eli Teletorn

Tallinnan tv-torni, Teletorn, sijaitsee noin viitisen kilometriä keskustan ulkopuolella Piritassa. Torni on avoinna päivittäin, ja erityisesti hyvällä säällä sieltä on huikeat näkymät ympäri kaupungin ja Suomenlahden.

Matka keskustasta tv-torniin taittuu joko taksilla (noin 10 e/suunta) tai Viru-keskuksesta bussilla (nelihenkinen perhe noin 5 e/suunta).

Reilun 300 metrin korkeuteen ulottuvassa tv-tornissa on esillä avaruutta käsittelevä näyttely.

Uskaliaimmille bonuksena on lattiaan asennettuja lasi-ikkunoita, jotka mahdollistavat seisomisen "tyhjän päällä" (Rouva Sanalle ihan liian heviä kamaa).

Tallinna
80 kilometriä ja rapiat linnuntietä tv-tornista kotiin.

4. KGB-museo

Äkkiseltään KGB-museo saattaa vaikuttaa vain historiasta kiinnostuneiden aikuisten kohteelle, mutta toisin on. KGB-museossa on esillä jo yksinomaan niin vanhoja esineitä (muun muassa lankapuhelin...), että ne kiinnostavat ainakin kouluikäisiä lapsia.

KGB-museo sijaitsee hotelli Virun ylimmässä kerroksessa; autenttisissa tiloissa, jossa KGB aikanaan Virossa toimi. Vieraiden ei tarvitse olla hotellin asiakkaita vaan museoon on pääsy kaikilla matkailijoilla. Lipputilanne on kuitenkin syytä varmistaa etukäteen hotelli Virun vastaanotosta.

Museoon pääsee vain opastetuila kierroksilla, ja tilojen koosta johtuen opastettavan ryhmän koko ei ole iso. Hiihtolomaviikolla kierrokset olivat niin suosittuja, että käynti onnistui vasta varaamista seuraavana päivänä.

Tunnin mittainen kierros on sukellus virolaiseen historiaan ennen maan itsenäistymistä. Hauskan ja polveilevasti kertovan oppaan tarinoita on miellyttävä kuunnella. Plussaa, että hän osaa huomioida myös nuoremmat kuulijat.

hotelli Viru
KGB-museo on jäänyt, tai sen ainakin esitetään jääneen, juuri siihen tilaan,
kuin KGB:n joukoilta se jäi äkkilähdön jälkeen.


5. Vanhan kaupungin kujat ja maisemat sekä Telliskivi

Tallinnan Vanhan kaupungin kujiin, maisemiin ja miljööseen ei vain kyllästy - koskaan.

Lyhyen kävelymatkan päässä keskusta-alueelta sijaitsee Kalamajan trendikäs kaupunginosa ja Tallinnan oma Kaapelitehdas, Telliskivi. Lisää alueesta voit lukea Rouva Sanan aikaisemmasta postauksesta täältä.

Telliskivessä kannattaa ainakin hengähtää hetki. Sieltä löytyy lapsiperheille erinomaisia ravintoloja ja kahviloita.

Tallinna
Tuttu Telliskiven maamerkki kumartaa F-hoone-ravintolalle talvisin ja kesäisin.

Kiinnostaako Tallinna enemmän? Lue vahva suositus hotellista Tallinnaan täältä.


4 kommenttia

 1. Kiva lukea postaus lempikaupungistani! Tuo KGB-museo on kyllä nähtävä. Suosittelen Tallinnan eläintarhaa! Niin siisti, kauniit istutukset ja runsaasti eläimiä. Sisäänpääsy nelihenkiseltä perheeltä alle 20€! Telliskivi on suosikkipaikka myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna on todellakin mainio kaupunkikohde, ja niin helposti saavutettavissa <3.

   Tuo eläintarha on ehdottomasti oiva lisä listalle, kiitos Kati, kun muistutit!

   Poista
 2. Paljon on näkemistä Tallinassa lapsillekin ja kyllä nuo paikat aikuistakin kiinnostaa. Tv-torni pääsi heti must see -listalleni :)

  En tiedä mikä nykytilanne on tuolla yllämainitussa eläintarhassa, mutta aiemmin siellä on ollut aika surkeat olot eläimillä :/. Nyt kai ovat yrittäneet sitä uusia, mutta en ole kuullut ovatko saaneet parannettua elinoloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi jes, hauska kuulla, jos listalla oli jotain uuttakin <3. Tallinna on mukava kaupunki. Huomaan itse viihtyväni vuosi vuodelta siellä yhä paremmin. Ja miten kätevästi tavoitettavissa se onkaan :).

   Tuosta eläintarhan tilanteesta ei minullakaan ole tuoretta tietoa, en ole siellä tosiaan nyt käynyt. Jos joku lukijoista tietää ja osaa valottaa sen nykytilannetta, kommentoida saa :).

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram