Sanotaan, että uuden blogin juurruttaminen blogistaniaan vaatii aikaa, keskimäärin parisen vuotta.

Tänään perjantaina 4. maaliskuuta Rouva Sanan syntymästä tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta.

Se on tänään tico, tico ystävät!

Kaikki julkaisut ja mediat muuttuvat ja kehittyvät ajan saatossa. Taaksepäin katsottaessa moni asia ei ole enää samoin kuin vuosi sitten - tai varsinkaan syntymähetkellä.

Ja se on vain ja ainoastaan hyvä asia.

Vain hiukan silmiä raottamalla pystyn katsomaan Rouva Sanan historian ensimmäistä postausta - niin moni asia on toisin nyt kuin silloin. Kurkkaa itse täältä, jos et usko.

Missä ihmeessä on jutun kuva, kysyy hän?

Syntymäpäiväjuhlan kunniaksi Rouva Sana muistelee menneitä kahden viimeisen vuoden varrelta, ja ottaa sen jälkeen kirjaimellisesti jalat alleen.

Sillä kuten kaikilla kaksivuotiailla myös Rouva Sanan meno on tästä eteenpäin kovaa.

Tuusulanjärvi
 Rouva Sanan kahden blogivuoden parhaat palat

Parhaat muistot

Ihania, kauniita, hauskoja, ikimuistoisia, koskettavia ja riemukkaita muistoja Rouva Sanan kahden ensimmäisen vuoden historiassa on ni-in paljon, että blogin tila ei anna myöten kaiken kertomiseen tai tekisin suurta vääryyttä karsimalla niistä osan pois.

Ikäviäkin on. Niihin kuuluvat kameran hajoaminen kesken matkan Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden humua ikuistamaan, tietokoneen simahtaminen ja sen imaiseminen kevyet vajaat 10 000 valokuvaa sisuksiinsa tai ne kerrat, kun Blogger on hävittänyt jutun kesken tallennuksen.

Mainitsen kuitenkin muutaman muiston, jotka ovat koskettaneet tai merkinneet ammatillisesti.

- Sinun, sinun ja sinun, teidän kaikkien lukijoiden henkinen tuki, joka ulottuu näyttöruudun rouvan puolelle asti

Vaikka olen tehnyt julkista työtä lähes 20 vuotta, kun ryhdyin bloggaamaan, en tiennyt mihin ryhdyin. Onneksi kuitenkin ryhdyin.

Päivääkään, rehellisesti päivääkään, en ole katunut. Te lukijat, teistä jokainen, olette Rouva Sanan sokeri ja suola. Ilman teitä ei olisi Rouva Sanaakaan.

Sain tämän konkreettisesti tuta ensimmäisen blogivuoteni kesänä. Olin saanut Rouva Sanan jo jonkinlaiseen vauhtiin, kun yhtäkkiä henkilökohtaista elämääni koetteli sen traagisin tapahtuma. Se heitti minut kirjaimellisesti pitkäksi aikaa polvilleen.

Olin juuri aloittanut bloggaamisen, mutta minulla ei ollutkaan enää voimia jatkaa sitä. Rouva Sana jäi telakalle, enkä tiennyt palaanko. Olin varma, että teistä lukijoista jokainen äänestää sormillaan ja lähtee.

Osin blogin ansiosta kampesin itseni kuitenkin loppukesästä takaisin tietokoneen ääreen ja mitä teitte te: odotitte ja palasitte takaisin kuin mitään taukoa ei olisi koskaan ollutkaan.

Se on eräs blogihistoriani merkittävimmistä muistoistani. Suuri kiitos siitä!

-  Bloggaajakollegat, yhteisöllisyys, me-henki, 40+blogit-portaali

Parasta mitä tälle bloggaajarouvalle bloggaajana tapahtunut on vajaa vuosi sitten pääsy mukaan 40+blogit-portaaliin.

Portaalitko muka ovat kuolleet? Kattia kanssa.

- PingHelsinki

Parasta mitä tälle bloggaajarouvalle ammattillisesti on tapahtunut on vajaa vuosi sitten pääsy mukaan sisällöntuottajien historian ensimmäiseen slushiin, PingHelsinkiin.

PingHelsinki oli myös eräs voimakas sysäys sille, että perustin hitaasti ja hyvin harkiten, mutta varmasti viime tammikuussa sisältötoimisto Rouva Sanan.

Tuusulanjärvi
Kuvassa oleva Sarvikallio, Pikku-Koliksikin kutsuttu, Tuusulanjärvellä on ikuistettu lukuisiin
taiteilija Pekka Halosen teoksiin. Myös lumisena.

Parhaat kuvamuistot

Aivan kuten muistoja myös parhaita kuvamuistojani on kertynyt sellainen määrä, että niitä on lopulta vaikea laittaa järjestykseen.

Kenties rakkaimmat ja itselleni läheisimmät liittyvät oman kotijärven, Uudenmaan maakuntajärven eli Tuusulanjärven ja sen ympäristön kuvaamiseen. Myös tämän jutun kuvat ovat kaikki Tuusulanjärveltä.

En koskaan kyllästy järven maisemiin - olipa vuodenaika mikä tahansa.

Parhaat jutut

Parhaimpien juttujen osalta annan äänen teille lukijat. On ollut hauska seurata, mitkä jutut kiinnostavat eniten.

Yhteistä luetuimmille jutuille on se, että

a) suosikkijutun sisältöä ei voi etukäteen ennustaa ja

b) noustakseen suosituksi, juttu vaatii jakoja sosiaalisen median kanavissa myös muiden kuin rouvan itsensä osalta.

Kahden viimeisen vuoden aikana olette eniten lukeneet seuraavia juttuja:

2. Lapaset säveltäjämestarin takaa: Aino´s
3. Viisi vinkkiä hyvää arkeen
4. Elämänviisauksia paksukalloisille
5. Kun rouvasta kuoriutuu martta
6. Järvenpään koulumaailmassa eletään kuin Ihmemaassa
7. Fiskars - vuoden kotimaan matkakohde

Tätä kirjoitettaessa Rouva Sanan viimeisin postaus Minustako bloggaaja? 10 vinkkiä bloggaamiseen on jo suosituimpien juttujen joukossa.

Toplistan joukossa on yllätyksiä, mutta toisaalta valtaosa edustaa hyvin Rouva Sana blogin pääaihealueita: kulttuuria, matkailua ja hyvinvointia.

Kaksi erottuvat joukosta. Luetuimpiin juttuihin kuuluu yksi resepti (what?) ja yksi paikalliseen koulumaailmaan liittyvä tarina.

Ai, mutta missä on listan ykkönen? Se löytyy alta seuraavasta kohdasta, sillä siihen liittyy tarina.

Tuusulanjärvi

Parhaat yllätykset

Rouva Sanan blogihistorian ylivoimaisesti suosituin tarina on Silja Symphony toteutti nuorten toiveita. Kirjoitin sen vajaa vuosi sitten, ja sitä luetaan edelleen viikottain.

Ensimmäiset puoli vuotta juttu sai olla aika rauhassa, kunnes koitti lokakuu. Olin lomalla ja ihmettelin reissullani, mitä pöhinää blogin liikenteessä oikein on.

Palattuani lomalta ryhdyin selvittämään, mistä kaikki kävijät tulevat. Liikenne johti Vauva.fi-keskustelupalstalle, jossa yksi lukijoista ruoti juttuani ja eritoten yhtä jutussa olevaa kuvaa. Selvää on, että tuossa vaiheessa ei enää puhuttu itse aiheesta vaan oltiin henkilökohtaisuuksissa.

Tiesin, että olin menossa loppuvuodesta Silja Linen risteilylle, ja lupasin selvittää vastaukset kaikkiin ketjussa oleviin kysymyksiin ja ihmetyksin aiheisiin. Näin myös tein.

Myös seuraavia ruotsinlaivoista syntyneitä juttuja on luettu paljon, mutta jostain syystä tämä alkuperäinen jaksaa edelleen vain kiinnostaa.

Kiitos vaan siitä!

Unelmat ja suunnitelmat

Rouva Sana on siitä kiitollisessa ja onnellisessa tilanteessa, että elän juuri nyt, parhaillaan, kaikkien unelmieni ja suunnitelmieni toteutusvaihetta: unelmien pankki on juuri nyt, tässä hetkessä, aika tyhjä, sillä suurin osa on nostettu toteutukseen.

Unelmani ja suunnitelmani liittyvät pikemminkin nyt siihen, että onnistun siinä, mistä olen unelmoinut; pärjään siinä, mihin olen ryhtynyt.

Uusien unelmien vuoro on myöhemmin.

Toisaalta tunnen myös suunnatonta kiitollisuutta. Jos joku olisi kaksi vuotta sitten sanonut, että Rouva Sana on minulle joskus myös työ, en olisi uskonut. Olisin nauranut - kovaan ääneen.

Ja nyt olen onnellinen siitä, että Rouva Sana on enemmän kuin harrastus. Rouva Sana on enemmän kuin työ.

Rouva Sana on elämäntapani.

Iloista kaksivuotissyntymäpäivää sinulle Rouva Sanan ystävä!

Tuusulanjärvi

Toteutettuun syntymäpäiväpostaukseen Rouva Sanan inspiroi bloggaajakollega
joka toteutti vastaavanlaisen postauksen kuukausi sitten.
Kysymykset on kopioitu häneltä.