Huippunainen tuntee itsensä: kuka hän on, missä hän on hyvä, missä hän haluaa kehittyä, ja pyrkii eteenpäin.

Huippunainen ei sano ei haasteille, mutta ei rynni eteenpäin kyynärpäätaktiikalla vaan auttaa matkallaan kanssasisariaan.

Jotenkin tähän tapaan voi kiteyttää Huippunaiset. Menestystarinoita -kirjan ympärille syntyneen yhteisön teeman.

Maaretta Tukiainen ja Jaana Villanen paneutuivat kirjaansa varten naisjohtajuuteen ja etsivät asioita, mikä tekee naisesta menestyvän.

Kirjaa kirjoittaessaan kaksikko teki kuitenkin yhden huomion: keski-ikäisten asiantuntijanaisten pontentiaali hukkuu miesvaltaisen yrityselämän virtaan.

Hmm, miettii Rouva Sana. Sehän on kaikessa omituisuudessaan aidosti mielenkiintoista - ja valitettavasti niin totta.

Miksi keski-ikäisten naisten on tänä päivänä niin samperin vaikea edetä omassa työssään?

Miksi he jurnuttavat samoissa työtehtävissä samalla palkalla vuodesta toiseen, kun mieskollega harjoittelee vuoden ja tulee nimetyksi suoraan johtotehtäviin?

Miksi keski-ikäisten naisten - työurien kannalta työntekijöiden parhaassa iässä - on ylipäätään niin vaikea tänä päivänä työllistyä? Töitähän kuitenkin on.

Miksi äijät porskuttavat, ja naiset jäävät kotiin vilkuttamaan niin töihin lähteville miehilleen kuin kouluun kiiruhtavalle jälkikasvulleenkin?

Menestystarinoita
Joskus haasteiden vastaanottaminen voi tuntua hypyltä kylmään veteen, mutta riskit kuuluvat elämään.
(Kuva: Pixabay)


Rouva Sanaan viimeisen kuukauden aikana eniten on kolahtanut Jussi-palkinnon pokanneen näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittajan Mari Rantasilan kommentit sinänsä ihan tutusta aiheesta: keski-ikäisten naisnäyttelijöiden roolien vähenemisestä. Kaksilahkeisuus rulettaa muuallakin kuin johtajanpöytien takana.

Samaan teemaan istuu tuore, viime lauantaina julkaistu Hesarin haastattelu, jonka aiheena on keski-ikäisten naisten kelpaamattomuus näytelmä- ja elokuvarooleihin.

Jutun toimittaja Jouni K. Kemppainen törmäsi juttua tehdessään ongelmaan: kaikki haastatteluun kysytyt keski-ikäiset naisnäyttelijät kieltäytyivät ruikuttajaksi leimautumisen pelossa. Äänensä heidän puolesta lopulta antoi näyttelijä, professori Elina Knihtilä.

Knihtilä toteaa Hesarin haastattelussa, että keskeistä on keiden tarinoita me kerromme.

"Hyvin pitkälti se on ollut keski-ikäisen valkoisen heteromiehen fantasiamaailma. - Siinä fantasiamaailmassa ei näytä juurikaan löytyvän tilaa keski-ikäisille naisille. Lähinnä naisten tehtävänä on vain tukea ja peilata miespäähenkilön itsensä etsimistä. - Se nyppii minua.”

Erinomainen juttu. Rouva Sana suosittelee!


Menestystarinoita
Naisten johtamat työpaikat tekevät monienkin tutkimusten mukaan usein parempaa tulosta.
(Kuva: Pixabay)Mutta palataan takaisin Huippunaisiin.

Kun tilanne on mikä on, ei ihme, että Huippunaiset. Menestystarinoita -yhteisön naiset tempaisivat maaliskuussa ja loivat kirjan julkistamisensa yhteydessä #nostanainenpäivässä-kampanjan. Sen tarkoituksena on nostaa naisia työelämän valokiilaan, tsempata heitä omilla työurillaan ja ennen kaikkea auttaa toinen toista onnistumaan.

Rouva Sana vastaanotti #nostanainenpäivässä-kampanjan haasteen Äiti yrittää -blogin bloggaajalta Heidi Ekholm-Talakselta.

Heidi itse on yrittäjä, poliitikko, järjestöaktiivi ja ennen kaikkea kahden pienen lapsen äiti. Hän on onnistunut esimerkillisellä tavalla yhdistämään oman työn, mielenkiinnon kohteet sekä äitiyden.

Tänään Rouva Sana ottaa Heidin haasteesta konkreettisen kopin. Olen jo blogin syntyvaiheista asti haaveillut mahdollisuudesta saada vierailijoita blogiini.

Miksi?

Siksi, että en usko yhteen ainoaan totuuteen enkä yhteen tarinaan. Maailma on aina kauniimpi moniäänisenä.

#nostanainenpäivässä-haasteen myötä haave toteutuu vihdoin tällä viikolla. Hyvää on kannattanut odottaa: Rouva Sana saa ensimmäisen - toivottavasti ei ainoan - vieraskynäbloggaajan.

Huippunaiset. Menestystarinoita -yhteisön ja #nostanainenpäivässä-kampanjan hengessä Rouva Sanan vieraskynäbloggausten sarjan käynnistää akateemisesti koulutettu, työtön nainen. Hän avaa kirjoituksessaan omia ajatuksiaan työn hakemisesta koulutettuna, osaavana ihmisenä.

Miltä loputtomat työnhakuprosessit tuntuvat tai se, kun ei tule koskaan valituksi?

Pysy taajuudella! Loppuviikosta kuullaan!

EDIT 5.5. Miten kampanjassa lopulta kävi? Kurkkaa seuraava linkki JA erityisesti sen lopussa tänään täydennetty kohta. Aika usein tarinoilla on onnellinen loppu, vink vink...