Oi, oi-oi-oi, oi-oi-oi, OI!

Mitä Rouva Sanan kirjoittamisesta ja lukemisesta taipuneet silmät oikein näkevätkään? Valtakunnan päämedioihin kuuluva Helsingin Sanomat uhrasi (26.1.2017) rutkasti verkkopalstatilaa kirjoittamiselle ja taidon tarpeellisuudelle.

Siis SANOILLE! Kirjalliselle viestinnälle!

Rouva Sana/sanat ja kirjoittaminen

"Töissä on nyt kysyntää taitaville kirjoittajille", Hesari otsikoi.

Oho ja vau, tuumii vielä tänään Rouva Sana.

Kuluneiden vuosien aikainen digitalisaatio on nostattanut visuaalisuuden ja liikkuvan kuvan ympärille suuren hypen. Toki ihan aiheesta.

Onhan yksiomaan aikakauslehteä - tai vaikka tätä blogijuttua - mukavampi lukea visuaalisesti näyttävällä tai kauniilla kuvalla ryyditettynä kuin yhtenä pötkönä juoksutettua tekstimassaa.

Puhutaan myös, että lukeminen - joka on siis yksi taidokkaan tekstin laatimisen edellytys - ei enää kiinnosta. Että se on out. Täysin vanhanaikaista.

Kaikki uusi, tärkeä ja mielenkiintoinen nykyään kuunnellaan ja katsellaan. Kirjoistakin on olemassa jo äänikirjoja lukemiseen kyllästyneille.

Ja onhan kuvaaminen tänään myös simppeliä: välineet ovat oikeastaan ihan kaikkien saavutettavissa ja käytettävissä melkein vauvasta vaariin, ja erilaisen kuvan julkaiseminen on yksinkertaisimmillaan yhtä helppoa kuin heinän teko.

Tarvitaan minimissään vain kännykkä ja yksi sovellus. Se on siinä.

Ei ole mitään yhtä uudistuksellista kirjoittamisessa ja sanallisessa viestinnässä, ei.

On edelleen samat, tylsät näppikset ja tekstinkäsittelyohjelmat. Kännykässäkään sormet eivät ole enää milllään osua kiiressä oikeisiin kirjaimiin.

Kun ovat niin pieniä. Mokomat. Tulee kirjotusvihreitä. Alkaa suututtaa.

Kirjoittaminen on siis ihan liian vaikeaa, ja se vie aikaa.

Mutta niin... ehkä avainsana onkin siinä.

Siis juuri siinä, että kuvat, olivatpa ne sitten staattisia tai liikkuvia, syntyvät yleensä hetkessä: ilman suurempia valmisteluja, tilanteessa, jossa olemme ja elämme.

(No juu, hieman kärjistäen tietenkin, sillä ruokakuvat esimerkiksi, edessä olevaa ravintola-annosta lukuun ottamatta, eivät oikeassa elämässä todellakaan synny hetkessä.)

Kaikki halutaan ja pitää saada valmiiksi ja tehdyksi heti, samantien.

Ja se, jos jokin, ei sovi sitten lainkaan kirjoittamiseen.

Kirjoittaminen ja sanat vaativat aikaa.

Hauduttelua. Pyörittelyä. Tuumailua ja miettimistä.

Sanojen kääntämistä puolelle toiselle. Sanojen ja lauseiden ylivetämistä. Taukoja. Joskus jopa kokonaista unohtamista.

Kirjoittaminen vaatii paljon lukemista. Joutilaita hetkiä. Ja ihan vähintään sanoille ja kirjoittamiselle varatun rupeaman.

Kirjoittaminen on ajattelun, havainnoinnin ja samalla myös viestinnän väline. Siksi varttitunnin ratikkamatkalla tai puolen tunnin lounastauolla kiireessä kirjoittaessa ei synny laatua. Silloin syntyy tarkkaan ottaen tajunnanvirtaa.

Ja juuri siksi tekee hyvää, että meitä muistutetaan valtakunnan päämedioita myöten sanojen merkityksestä. Palautetaan takaisin maanpinnalle - ja omille juurillemme.

Annetaan sanoille sekä kirjoitetuille viesteille ja tarinoille se arvo, arvostus ja aika, joka niille tässä visuaalisessa maailmassa kuuluu.

Muistutetaan, että vaikka kuvat ovat joka päivä meidän kaikkien verkkokalvoilla, sanat, kirjoittaminen ja oma äidinkielemme on jossain syvällä meissä kuin talon perusta.

Yhtä merkityksellinen ja tärkeä. Tapahtuipa talon ja seinien sisällä vuosien ja vuosikymmenten aikana sitten ihan mitä tahansa.

Sillä kymmenen vuoden päästä taloon sisälle todennäköisesti kuuluu jotain muuta kuin tänään. Silti sanat ja kirjoittaminen yhä edelleen ovat.

Kirjoittamisen ja lukemisen iloa ystävät!

Rouva Sana/lukeminen
Kirjalla kuntoon -viikkon aikana halutaan nostaa esiin erityisesti hyvinvointiin liittyvää
kirjallisuutta, mutta Rouva Sana rohkaisee ylipäätään ihan vain lukemaan. Kirja käteen. Tämä tarina sai innoituksensa Helsingin Sanomien jutusta


Sisältötoimisto Rouva Sana kurssittaa ja kouluttaa kirjoittamiseen, 
tekstien tuottamiseen ja sisällöntuotantoon sekä luovuuteen liittyen. 
Lue lisää Rouva Sanan tarinaa kirjoittajan luovuudesta täältä.

Tulossa on kevään aikana kurssi myös kirjoittamiseen liittyen. Pysy taajuudella!