Voimaa ja pirteyttä purkista - viisi ravintolisävinkkiä talvipakkasiin

17 tammikuuta 2017

                                                                                                                                            Yhteistyössä Bioteekki

Väsyttääkö?

Viekö vuoden pimein aika sinusta puhdin pois, ja lasketko jo päiviä maaliskuun aurinkoisille keväthangille?


Rouva Sana/Bioteekki40 ensimmäistä vuotta Rouva Sana eli aika tavalla kuin onnellinen ja vapaa lehmä pellolla. Tunteeni huumassa annoin piupaut ravintolisille, koska pidin niitä lähinnä rahareikinä lompakossa.

Sitten moni asia muuttui.

Perheen ja työn sovittaminen alkoi muotoutua yhä haasteellisemmaksi, ja työ vaati enemmän. Liikunta ja hyvää oloa tuottavien asioiden tuominen arkeen unohtui.

Allergikolla alkoi jatkuvien migreenikohtausten, flunssien ja poskiontelotulehdusten kierre, joka kiteytyi vuosien sairastamisen jälkeen astmaan.

Olin lopulta niin huonossa kunnossa, että en jaksanut kävellä rappusia kerroksesta toiseen hengästymättä ja pysähtymättä.

Se oli ennenkuulumatonta – ja sanalla sanoen aika kauheaa.

Ja mitä tekee rouvasihminen, kun hän löytää itsensä elämänsä parhaimpina vuosina pohjalta, rapakuntoisena?

Sisuuntuu.

Rouva Sana/Tuusulanjärvi
Päätin, että kun olotilani hieman hellittää, pohjamudat ovat osaltani räpiköity. Käärin hihat ja aloin tehdä töitä sen eteen, että olen joskus jälleen täsmäkunnossa.

Hyvä kunto ei ole itsestään selvyys. Se vaatii säännöllistä liikuntaa, terveellistä ruokaa ja sitä, että arkielämän palikat ovat sopivassa suhteensa toisiinsa.

Palikat eivät asetu oikeisiin koloihinsa hetkessä. Pohjamudista räpiköiminen vaatii säännöllistä työtä.

Päästyäni alkuun huomasin, että palikoistani puuttuu yksi tärkeä osa: ravintolisät. Keski-ikäistyvä kroppa ei enää jaksa ilman apua: se tarvitsee jeesiä hyvän kunnon ylläpitämiseksi.

Nyt vuosien takainen säännöllinen lääkitykseni on vaihtunut päivittäisiin ravintolisiin. Ympäri vuoden on kolme ylitse muiden: sinkki, magnesium ja B-vitamiini. Niiden voittaneita ei tämän rouvan kohdalla ole.

Viisi ravintolisävinkkiä

Sinkki

Sinkin tiedetään tutkitusti lyhentävän flunssakierteitä ja sairastelualttiutta, mutta myös kohentavan yleiskuntoa sekä ehkäisevän allergiaherkkyyttä.

Sinkin ja kuparin yhteisvaikutuksista puhutaan vähän. Ne ovat tärkeä parivaljakko.

Säännöllisesti nautittuna sinkki saattaa häiritä kuparin imeytymistä elimistöön. Kun molemmat ovat samassa tabletissa, on helppo varmistaa, että myös kuparin määrä pysyy tarpeellisella tasolla.

Markkinoilla olevista sinkkivalmisteista kannattaa valita siis sellainen, jossa samassa tabletissa on myös elimistölle tärkeää kuparia. Bioteekin Super-sarjan Sinkki on juuri sellainen.

Magnesium

Magnesiumia pidetään yleisesti väsymyksen ja uupumuksen ehkäisijänä, mutta ennen kaikkea myös lihasten ja hermoston hyvinvoinnin edistäjänä.

Rouva Sanan kaltaiselle aktiiviliikkujalle magnesium on suoranainen must. Omalla kohdallani magnesium ennaltaehkäisee yleisiä lihaskramppeja. Myös yölliset suonenvedot ovat jääneet pois.

B-vitamiini

B-vitamiini on tunnettu väsymyksen ennaltaehkäisijä ja ihon hyvinvoinnin edistäjä. Sitä pidetään myös vastauksena univaikeuksiin, erilaisiin kramppeihin ja suun limakalvojen vaivoihin.

Päivittäinen B-vitamiinilisä on hyvä tapa varmistaa oma jaksaminen arjessa.

D-vitamiini

D-vitamiinin merkityksestä on kaamos-Suomessa viime vuosina puhuttu paljon. Yksikään vanhempi tuskin onnistuu tänä päivänä kahlaamaan suomalaista neuvolajärjestelmää läpi ilman keskustelua D-vitamiinista.

Näin talviaikaan D-vitamiini on tämän rouvan huushollissa koko perheen päivittäinen ravintolisä. Sitä kuluu perheenjäsenen ikään katsomatta 50 mikrogrammaa päivässä.

Kohti kesää mentäessä vuorokausiannokset ovat pienenevät. Suven suloisimpina seutuina D-vitamiinin osalta on jopa pieni tauko.

C-vitamiini


C-vitamiini on monelle tuttu lohtu flunssien keventäjänä, mutta sitä pidetään yleisesti myös väsymyksen ja uupumuksen ennaltaehkäisijänä.

C-vitamiini tunnetaan lisäksi kauneusvitamiinina. Sen sanotaan suojaavan elimistöä haitalliselta hapettumiselta, jolle yksikään rouva tuskin sanoo vastaan.

Tiesitkö muuten, että C-vitamiini vaikuttaa kollageenin muodostumiseen ihossa. Mitäpä ei nainen tekisi kauneutensa eteen?

Rouva Sana/Bioteekki
Laiskalle ravintolisien käyttäjälle sopivat monivitamiinit,
jossa tärkeimmät ravintolisät löytyvät sopivassa suhteessa yhdestä purkista.Miksi ennen ravintolisiä pitkään välttänyt sitten vannoo valikoiden nyt niiden nimeen? Siksi, että ne pitävät osaltaan yllä omaa hyvinvointiani.

Kun ennen sairastin parhaimmillaan – tai pahimmillaan – jopa kerran kuussa, poden perinteisiä flunssia nyt enää 2-3 vuodessa, jaksan astmaatikkona liikkua pikkupakkasessakin, ja voin hyvin pimeästä vuodenajasta huolimatta.

Olen pirteämpi ja parempikuntoinen kuin vuosikausiin.

Mikä johtuu sitten lopullisesti mistä, voi toki aina veikkailla. Omaa suhdettani vitamiinilisiin arvailut eivät kuitenkaan enää muuta.

Aamu alkaa tutuin purkkirutiinein. Olipa sitten talvi- tai kesäpäivä.Yhteistyössä Bioteekki.
Juttu on julkaistu alun perin Bioteekin Hyvinvointisi tueksi -verkkosivuilla.

8 comments

 1. Samoja ravintolisiä on käytetty jo useamman vuoden ajan, varsinkin d-vitamiini ja magnesium ovat niitä mitä meikäläisen roppa tarvitsee. Pirteyttä päivääsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin :).

   D-vitamiinin merkityksestä on puhuttu Suomessa niin paljon, että se tulee ilmeisesti osalta kohta jo korvista :D. Magnesium on minulla myös tosi tärkeä lisä: jalat lepäävät nykyään sen avulla ihan oikeasti öisin ;).

   Poista
 2. Bioteekin vitamiinit on kyllä hyviä, niitä napsin myös minä. Kyllä se niin on, että ei jaksaisi ilman lisäapuja.
  Ihanaa tiistai-iltaa Rouvaseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin Outi; ja erityisesti näin talviaikaan keski-ikäistyvä kroppa kaipaa kyllä lisäbuustia - ruoan ja liikunnan kyytipoikana :).

   Poista
 3. Viikonloppua! B12 & Neurobion Forte on ehdoton. Ilman sitä on elämä tuskaa. Sinkin vaikutus on huomattava. hiukseni kasvavat kohisten ja D -vitamiini on myös must. Mutta mistä löytäisin piristysruiskeen, jolla teho nousisi samalle tasolle kuin joskus... Keväiseltä tuntuva aurinko ainakin on takuuvarma virkistäjä. Tammikuu kääntyy ihan just helmikuuksi ja se on menoa sitten! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. B-, C- ja D-vitamiineissakin on monta hyvää merkkiä. Samoin magnesiumeissa (joissa eniten arvostan maksimimäärää mahdollisimman helposti purtavassa muodossa...).

   Ubikinonissa (josta tässä jutussa ei siis ollut edes puhe, mutta joka on päivittäisessä käytössäni) on yksi merkki ylitse muiden ja toinen on siedettävä. Muut ovat kokemukseni mukaan rahan tuhlaamista. Bioteekin sinkki on ykkönen sen kuparilisän vuoksi.

   Onneksi kevät lähes kohisee jo. Purkkirumbaa uskaltaa kohta jo pienentää :D.

   Valoa ja iloa Tuija sinulle <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram