Helteitä odotellessa kaivetaan käsityöt esiin

28 toukokuuta 2014

Ulkona sataa ja vihmoo melkein kuin kunnon syksyaikaan. Mikä onkaan silloin levollisempaa kuin sytyttää kynttilä, vetää villasukat jalkaan, juoda kuppi kuumaa ja neuloa.

Rouva Sanalla oli takavuosina ilo jututtaa aivotutkija, professori Minna Huotilaista, joka on levittänyt vuosien ajan käsillä tekemisen hyötyvaikutusten ilosanomaa. Muun muassa käsitöiden plussat muutoinkin kuin lämmittävien villasukkien muodossa ovat viime aikaisten tutkimusten valossa kiistattomat.

Huotilaisen mukaan käsityöt auttavat keskittymään ja muistamaan sekä tehostavat oppimista. Kuultu viesti menee siis paremmin perille käsitöitä tehdessä (oiva vinkki muuten luentosaleihin ja päivän mittaisiin kokouksiin, vink, vink).

Käsitöitä voi ja on lupa tehdä aina ja kaikkialla. Rouva Sana kutoo talvisin sukkia ja kesällä puikot vaihtuvat virkkuukoukkuun ja matonkuteisiin.

Oiva inspiraationlähde, materiaalien kehto ja tunnelmallinen rentoutumispaikka käsitöiden tekijöille on neulekahvila Lentävä Lapanen. Järvenpäässä sijaitseva neulekahvila on saanut kesän kynnyksellä valikoimiinsa tukun uusia lankoja muun muassa virkkaajille sekä omaa suunnittelutyötä olevan Lempi-villalangan, joka on ehtaa kotimaista tuotantoa alusta loppuun saakka.

Perheen nuorimpia käsitöiden saloihin tutustuttaa Lentävän Lapasen alakouluikäisille suunnattu lasten käsityökerho, joka käynnistyy ensi viikolla. Ainakin viime kesän kaksi kesäkurssia olivat menestyksiä.

Nyt käsitöitä tekemään! Helteet palaavat vielä!


Kuvan ruotsalainen Millamia-lanka on suunniteltu erityisesti lastenvaatteita ajatellen.
Lentävä Lapanen tuo lankaa maahan tiettävästi ainoana liikkeenä Suomessa.

Rouva Sanan lempilankoja kesäaikaan ovat maton- ja kuvan ontelokuteet,
joita on Lentävässä Lapasessa koko joukko herkullisia värejä.

Molla Millsin teokset ja langat eivät käsityön harrastajille juuri enää esittelyä kaipaa.

Lentävän Lapasen oma ihanainen Lempi-villalanka on kotimaista alkuperää.

Kuppi kuumaa ja virkkaamaan (no, pienet virkkutyöt ovat todellisuudessa
Lentävän Lapasen Taina Schildtin taidonnäytteitä...).4 comments

 1. Käsitöiden merkitys rentouttavana ja keskittymistä lisäävänä on niin totta. Onneksi ajat ovat muuttuneet sitten omien opiskeluaikojen. Kutimet yleistyvät jokapaikassa. Missä se ei mielestäsi ole sopivaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin...en tiedä missä neulominen ei olisi sopivaa, jos immeiset vaan ymmäärtäisivät tuon, että on helpompi oppia ja kuunnella neuloen. eräässä seurakunnassa neuloin kokouksessa, ja se ei ollut toisten mielestä sopivaa. minulle se oli antoisaa, saarna jäi todella mieleen.

   Poista
  2. Kiitos, olipa todella antoisa palaute!

   Innostuin sen myötä kaivamaan esiin lehtiartikkelin ja muistelemaan, mitä aivotutkija Minna Huotilainen oikein lopulta sanoikaan, ja jutussa todettiin muun muassa näin (Vartti Uusimaa 15.2.2012):

   "Käsityöt ovat Huotilaisen mielestä mitä parhainta aivojumppaa. – Useissa tutkimuksissa on havaittu yhteys käsillä tekemisen ja kielellisen ajattelun
   välillä. Omilla luennoillani kehotan neulojia kaivamaan kutimet rohkeasti esille.

   On havaittu, että käsityöt hyödyttävät selkeästi aivoja. Puikoilla suihkiminen
   kannattaa vaativankin ajattelutyön lomassa. Monet keskittyvät käsitöiden parissa
   paremmin."

   Tätät ilosanomaa on tärkeä levittää edelleen, sillä kutimen esille nostaminen ei todellakaan kerro välipitämättömyydestä, kuten usein monet sen sellaiseksi yhä mieltävät, vaan halusta saada keskittyä kuulemaansa (ja toki rentoutua).

   Nostetaan käsityöt esille muuallakin kuin olohuoneessa telkkarin edessä rohkeasti vain: junissa, luentosaleissa, odotusauloissa ja kirkkosaleissa - missä vain!

   Poista
 2. Nykyään puhutaan paljon mindfulnessista: juuri tässä hetkessä olemisesta, hetkeen keskittymisestä. Eikö käsityöt - neulominen ja kaikki se sen sellainen - olekin trendikästä mindfulnessia parhaimmillaan ja suomalaisimmillaan? Kyllä ne pirttien mummot tiesivät jo aikoinaan... Kiva, kun olet siellä Taina :)!

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram