Kaikkea ei pidä ottaa aina niin vakavasti

22 elokuuta 2014

"Olen huomannut matkoillani, että kuivia aikoja seuraa aina vetiset säät."

Näin osuvasti twiittasi Muumien Parhaat muutama päivä sitten Twitterissä. Tarina ei kerro, kuka Muumilaakson asukkaista löytyy lausahduksen takaa.

Tiedätkö sinä? Rouva Sana veikkaa Nuuskamuikkusta.

© Moomin Characters™


Kun tässä vietetään nyt oikein urakalla kulttuurin suurkuluttajan ruuhkaviikkoja ähky tulisi vähemmästäkin. Rouva Sanan on kuitenkin pakko näin perjantain ja tulevan viikonlopun kunniaksi muistuttaa vielä yhdestä mielenkiintoisesta näyttelystä.

Jos et ole vielä nähnyt Ateneumin taidemuseon näyttelyä Tove Janssonista, sinulla on vielä hetki siihen aikaa. Suosittelen, ehdottomasti!

Näyttely päättyy 7. syyskuuta, ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, yleisöryntäys on viimeisenä viikonloppuna suuri. Siksi näyttely kannattaa nähdä pian, heti - vaikka jo huomenna.

Ateneumissa esillä oleva näyttely on laaja retrospektiivi Tove Janssonin elämästä ja tuotannosta. Mukana ovat luonnollisesti olennaisena osana muumit, mutta Rouva Sanaa näyttelyssä viehätti tällä kertaa erityisesti kaikki se, mikä ei liittynytkään muumeihin. Ja sitä on paljon!

Tove Janssonin (1914-2001) todella laaja 100-vuotisjuhlanäyttely esittelee taiteilijan uraa kuvittajana ja muumien luojana, mutta myös taidemaalarina, piirtäjänä ja kirjailijana. Tarjolla on monipuolinen kattaus siis.

Maalauksia näyttelyssä on esillä valtaisa määrä ja ne ovat mielenkiintoista katsottavaa. Ei vähiten siksi, että vastaavia teoksia Janssonilta näkee samanlaisessa mittakaavassa harvoin, jos koskaan.

Janssonia pidetään taiteilijana laaja-alaisena ja äärimmäisen tuotteliaana. Hän maalasi paljon sisäkuvia ja asetelmia, mutta myös maisemia ja omakuvia. Sanotaan, että Jansson teki taidetta kirjaimellisesti oman elämänsä kautta.


© Moomin Characters™

Jännittävällä tavalla näyttely valottaa Janssonin personaa, omaa kuvaa. Se henkii samanlaista tunnelmaa kuin Tove siinä näyttelyn videoklipissä, jossa hän hyppii iloisena kalliolla.

(Toim. huom. Rouva Sana näytti saman videon perheen nuorimmaiselle, jonka mielestä aikuisten (!) äitien EI kuulu tanssia ja hypellä joutavia. Muumien luojan hauskan ilottelun nähtyään hän antoi Rouva Sanakin jatkaa omaansa. Siis kun kerran muumien äitikin...)

"Äitini opetti, ettei taiteilijoita pidä ottaa niin vakavasti, vaikka taiteilijat työskentelevätkin vakavammin kuin muut ihmiset", Jansson pohtii vuonna 1984 käsikirjoittamassaan dokumentissa Tove ja meri. Dokumentti esitettiin edellisen kerran elokuun alussa Ylellä.

Niinpä - elämäniloisen Tove Janssonin taidot ja elämänohjeet ansaitsevat tulla ehdottomasti esitellyiksi.

Hyvää viikonloppua!


© Moomin Characters™

PS. Ateneumin verkkosivuilta löytyvä Mikä Toven muumihahmoista olet? -testi on osoittautunut kesän aikana suurmenestykseksi. Suomen lisäksi omaa suosikkihahmoa on etsitty reilussa sadassa maassa. Jos et ole löytänyt omaasi vielä, testi on täällä. (Rouva Sana on, yllätys, yllätys, Nuuskamuikkunen.)

PS. Tove-faneille lisää tietoa juhlavuoden tapahtumista löytyy taas täältä.  Heille sopii myös lukuvinkki: Boel Westin - Tove Jansson - Sanat, kuvat, elämä (Schildts, 2008).

0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram