Dèjá vu - pilvibongarin unelmia

28 elokuuta 2014


Koli vuonna 2014 - Rouva Sanan ikuistamana.
Koli noin 100 vuotta sitten - Eero Järnefeltin ikuistamana.
(Kuva: Järvenpään taidemuseo/Matias Uusikylä)Rouva Sana koki tällä viikolla syviä vaikutuksen tunteita. Déjà vu! Tämän olen nähnyt ja kokenut ennenkin.

Minulla oli ilo vierailla Järvenpään taidemuseon Meidän Eero ja Venny -näyttelyssä (josta on tulossa vielä erillinen päivitys myöhemmin). Upealta näyttelyltä Rouva Sanan huomion varastivat kuitenkin hetkeksi täysin Eero Järnefeltin Koli-maisemat.

Kyllä, todellakin todellakin. Nämä Eero Järnefeltin kuvaavat maisemat minä olen nähnyt ja kokenut ennenkin: viimeksi kuluneena kesänä. 

Kuvassa olevan Järnefeltin vesiväri- ja guassityön tarkkaa syntyaikaa ei tunneta, mutta ikäeroa kahdella kuvalla on arviolta noin sata vuotta. Ja maisemissa on yhä edelleen yhdennäköisyyttä.  Aika huikeaa. 

Ukko-Kolin huipulta maisemia katsellessa on helppo aavistaa, miksi pilvet kiehtoivat taiteilijaa erityisen paljon. Ainakin Rouva Sanasta pilvet näyttävät korkealta kallioiden päältä tunnelmoidessa tyystin toisenlaisilta kuin kotona riippukeinusta sihtaillessa.

Kaikille pilvibongareille ja muutenkin taivaasta ja säästä kiinnostuneille on Järvenpään taidemuseossa ensi lauantaina 30.8. toooodeellla mielenkiintoinen luento, kun meteorologi Seija Paasonen kertoo Eero Järnefeltin pilvitauluista säätieteilijän näkökulmasta klo 14.

Jos taidemuseon näyttely on jäänyt vielä väliin, siihen on luennon yhteydessä oiva mahdollisuus. Luento sisältyy museon pääsylipun hintaan. 
Kolilta löytyy myös yllä olevan kuvan näköisiä maisemia. Järvenpääläinen Eero Järnefelt on saanut kuvalaatan Kolin kallioihin - vaikka toki samoista maisemista inspiraatiota haki myös tukku muita aikalaistaiteilijoita.

Kolin metsiä samoillessa heräsi jälkikasvun keskuudessa keskustelu -

Kun nykyihmiseltä kuluu Suvirannan naapurista matkaa Kolille autolla noin viitisen tuntia, miten matkaa taitettiin ja kuinka kauan siihen kului Järnefeltiltä aikaa sata vuotta sitten? 

Niinpä. Hyvä kysymys.

Ilmeisesti aika kauan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram