Tuoleja kuin sieniä sateella

21 elokuuta 2014

Kulttuurinystävälle arjen käynnistyminen tietää hektisiä päiviä myös vapaa-ajalla, jos lomakausi on mennyt yksinomaan kesämökillä halkoja hakkaillessa ja riippumatossa makoillessa.


Ei sillä, että puuhissa mitään vikaa olisi, ei. Päinvastoin. Mutta mielenkiintoiset kesänäyttelyt vetelevät nyt viimeisiään.

Muutama päivä sitten Rouva Sana kirjoitti Halosenniemestä. Tänään muistutan Keravan museon näyttelystä ja vielä lähipäivien aikana esittelyvuorossa on Järvenpään taidemuseo. Pysy siis kuulolla.

Keravan museossa Sinkassa on kesän ajan ollut Nykyaikaisia huonekaluja - näyttely, joka on ehdottomasti lähiseudun merkkitapauksia - ainakin kaikille muotoilun historiasta kiinnostuneille. 

Samalla näyttely juhlistaa kaupungin merkkivuotta. Kerava on nyt 90-vuotias.
Museon henkilökunta on tehnyt valtaisan työn haaliessaan näyttelyyn esille huikaisevan määrän erilaisia Keravan Puusepäntehtaassa valmistettuja huonekaluja: istuimia, kirjoituspöytiä, kaappeja, ruokailuryhmiä, jopa huonekalukokonaisuuksia.

Näyttely on oiva osoitus, että huonekalukin voi olla historiaa. Keravan Puusepäntehtaalla ehti olla paikkakunnalla pitkät perinteet: tuotantolaitos toimi Keravalla vuodesta 1908 vuoteen 1987 saakka.

Näyttely pohjautuu museon Stockmannilta saamaan lahjoitukseen, joka käsittää paitsi huonekaluja myös erittäin mittavan piirustus- ja valokuvakokoelman. 

Kokoelma on täydentynyt yksityisilta saaduin lahjoitushuonekaluin. Muun muassa veikeä nukkekodin tunnelmaa tapaileva Lauri-arkihuoneen kalusto on yksityishenkilön lahjoittama.

Keravan museon kesänäyttely onkin ainutlaatuinen. Millään museolla ei ole vastaavanlaista näyttelyaineistoa omissa varastoissaan.

Joukossa on myös tuttuja julkisten tilojen historiallisia kalusteita. Näyttelyssä on esillä muun muassa Helsingin päärautatieaseman ravintolakalusteita.

Oman merkityksensa museon huonekalulle tuo se, että niistä jokainen on muotoilijan piirtämä.Helsingin päärautatieaseman ravintolakalusteet näyttivät joskus tällaisilta.

Nykyaikaisia huonekaluja -näyttely Sinkassa on avoinna enää elokuun loppuun. Ensi viikon tiistaina 26. elokuuta kello 18 kävijöillä on mahdollisuus kuulla ajatuksia näyttelystä museonjohtaja Leena Karttusen luennolla.

Älä jätä mahdollisuutta käyttämättä!Huonekalun tuli olla käytännöllinen ja kodikas - kuten vanhat mainostaulut valottavat.

0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram