Haaveile, tee ja muistele

18 syyskuuta 2014

Onko sinulle tuttu Saku Tuomisen teos Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä (Paasilinna, 2013)?

Kirjan liepeessä Divaani-lehden toimituspäällikkö Anna Vartiainen toteaa, että hyvän elämän selvittäminen ei ole ihan pieni pala kakkua. Se on Rouva Sanan mielestä oivallisesti kiteytetty - niin elämää yleensä kuin teosta ja sen teemaakin koskien.

Kirjan kirjoittamisen lähtökohtana lienee ollut pohdinta, jota Tuominen käy myös teoksen ensisivuilla. Lapsena meille jokaiselle kaikki on mahdollista: elämällä ei ole rajoja - tai jos on, ne on tehty rikottaviksi - ja unelmat ovat kaikki sallittuja.

Mutta mitä ihmettä tapahtuu, kun me vartumme leikkivästä lapsesta teiniksi ja opinnot päätökseen saaneiksi aikuisiksi?

Hyvä kysymys.

Tuomisen mukaan meissä jokaisessa on enemmän kuin mitä meistä näkyy päällepäin. Sen perusteella joku onnistuu aina jossakin: "Maailma on täynnä ihmisiä, jotka tekevät asioita, joita useimmat eivät aluksi uskoneet mahdollisiksi."

Unelmien toteuttamisen esteeksi nousee usein kaverukset Sitku ja Mutku - meidän jokainen aikuisen yltiöjärkevyys. "Kun sanomme, että se ja se ei tunnu järkevältä, onko se itse asiassa tapa olla sanomatta, että sen saavuttaminen tuntuu ihan mahdolliselta, mutta aika työläältä ja jopa pelottavalta.", Tuominen pohtii kirjassaan.

Niinpä. Mikä sitten neuvoksi?

Tuomisen teesit koostuvat kolmesta osa-alueesta: menneestä, nykyisyydestä ja tulevasta - haaveilun, tekemisen ja muistelemisen tasapainosta.

Tämän hetken onni muodostuu menneen muistoista ja tulevan odotuksista - ja sen tosiasian hyväksymisestä, että elämä ei ole koskaan tasapainossa.

On kokeiltava, havainnoitava ja opittava. Ja jatkettava jälleen matkaa.

"Hyvä elämä ei ole helppo elämä", muistuttaa Tuominen. Mutta se on ainakin huolella eletty.PS. Saku Tuomisen Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä -teosta on saatavilla keskisen Uudenmaan kirjastoista. Rouva Sana suosittelee!

P.S. II Hyvän elämän ja arjen vinkkejä sinulle jakaa myös Nasta fiilis -hyvinvointimessut ensi lauantaina Järvenpää-talossa. Ehkä tapaamme siellä?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram