Hyvän arkielämisen eväät: kohtuus kaikessa

26 syyskuuta 2014

Ei, Rouva Sana ei ole unohtanut viime viikolla lausumaansa lupausta.

Viime lauantaina Nasta fiilis -messuilla Järvenpäässä vierailleen ravintotieteilijä Patrik Borgin luento oli siinä määrin mielenkiintoinen, että lupailin siitä omaa blogipäivitystä. Se tulee nyt tässä.

Kun julkisuudessa keskustellaan syömisestä, ravinnosta tai laihduttamisesta Borg kutsutaan usein hätiin. Luennon jälkeen Rouva Sana ei ihmettele yhtään miksi.

Harvoin näkee (tai kuulee) yhtä suorapuheista ja selväsanaista, sanalla sanoen maalaisjärjen omaavaa syömisestä puhuvaa asiantuntijaa. Borg haastaa paitsi kuuntelijat, mutta laittaa likoon myös itsensä.

Messuluennon aiheena oli mikäs muu kuin hyvän arkielämisen eväät eli miten syöt ja voit paremmin.

Borgin mukaan muutoksessa - jos sellaista siis haikailet - avainasioita ovat, se, mitä tavoittelet ja oletko valmis sitoutumaan siihen. Borg painottaa sanaa "pitkäaikaisesti".

- Jos et pysty sitoutumaan elämänmuutokseesi seuraavan kolmen, viiden vuoden ajaksi, unohda se kokonaan, toteaa Borg suoraan.

Pahinta, mitä ihmiset voivat laihduttaessaan ravintotieteilijän mukaan nimittäin tehdä on jojoilu: muutetaan elämää hetkeksi, palataan entiseen ja ihmetellään, kun jo saavutetut tulokset karisevat samantien.

Suurin elämänmuutoksen, yleensä laihduttamisen, este on projektiluontoisuus ja mustavalkoinen, tiukan puritaaninen suhtautuminen itselleen otettuun tehtävään. Kielletään itseltä kaikki ja harrastetaan itseruoskintaa jokaisen "hairahduksen" kohdalla.

Eli ajatus siitä, mikä on normaalia tai kohtuullista, unohdetaan - tietoisesti.

- Älä tee mitään sellaista, mitä et tekisi viiden vuoden kuluttua, Borg painottaa jälleen.

Hänen mukaansa elämäntapamuutoksissa on vain yksi vaihtoehto: muuttaa elämää pysyvästi.

Borg kuitenkin oivallisesti korostaa, että kyse ei ole kuitenkaan tylsästä, ilottomasta, kuivasta tai mauttomastakaan elämästä. Ruoan tulee olla oikeasti hyvää.

Hän viittaa jälleen yleiseen mustavalkoiseen ajatteluun, jonka mukaan asioista tehdään itse itselleen liian hankalia.

- Elämäntapamuutokseen ei sovi sanonta "No pain, no game". Ohjeeni on, älä suostu tekemään syömisestä ikävää! Borg kuuluttaa.

Borgin mukaan suomalaisten tulee saada syödä pakottomasti, ilman itsesyytöksiä. Pysyvät elämäntapamuutokset syntyvät ilon kautta.

- Tiedetään, että kun ihmiset syövät huonolla omalla tunnolla, he syövät poikkeuksetta liikaa.

Tärkeimpänä asiana painonhallinnassa Borg pitää ateriarytmiä. Muuta tärkeämpää ei hänen mielestään ole,

Borg painottaa, että rytmi on yksilöllinen. Vaikka esimerkiksi aamiaisen merkitys on tärkeä, joku saattaa pärjätä ilman sitä.

Oman ateriarytmin oikeellisuus on helppo tarkistaa. Borgin mukaan jos koet yhden viikon aikana useampia kertoja voimakasta näläntunnetta, rytmi on pielessä.

Kun rytmi pettää, näläntunteen paikkaa helposti väärin: illlat kuluvat lähes poikkeuksetta jääkaapilla.

- Hyvin usein ateriarytmi pettää aamunpalan ja lounaan vuoksi. Kun ne ovat liian kevyitä, syöminen jää ja painottuu iltaan.

Yhtä tärkeänä Borg pitää sitä, että ruokaa syödään tarpeeksi. Kun ateriarytmi on kunnossa ja ateriat ovat ravintoarvoiltaan laadukkaita, ei ylensyömisestä ole vaaraa.

Millainen hyvä ateriarytmi sitten on?

Borgin mukaan suurimmalla osalla suunnilleen tällainen: laadukas, kunnollinen aamupala; runsas lounas, josta kolmasosa on kasviksia; välipala; päivällinen, josta kolmasosa on jälleen kasviksia; iltapala.

Elämäntapamuutosta tehdessä Borgin mukaan kolme, kohtuullisen yksinkertaista, asiaa ovat ylitse muiden - tässä järjestyksessä:

1) kasvisten määrän lisääminen puoleen kiloon päivässä
2) rasvan laadun muuttaminen tyydyttymättömiin eli pehmeisiin rasvoihin
3) liikunta

Luennon lopussa Borg pudottaa kuulijoilleen havainnollisen faktapommin. Hän kiittää suomalaisia, jotka ovat tehneet todella hyvää työtä kasvisten osuuden lisäämisessä päivittäisessä ruokavaliossa.

- 30 vuoden aikana suomalaiset ovat kolminkertaistaneet kasvisten määrän käytön. Mutta - maailmanlaajuisesti verrattuna tällä saavutuksella olemme kivunneet jumbosijalta toiseksi viimeiselle sijalle.

Jotain tarttis varmaan yhä tehdä.

Patrik Borg kirjoittaa ravintoasioihin ja elämäntapamuutoksiin liittyvää blogia nimellä Pöperöproffa. Käy kurkkaamassa! Blogilla on myös omat Facebook-sivut. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin: iloista ja rentouttavaa viikonloppua!


Ravintotieteilijä, Pöperöproffa, Patrik Borg vieraili viime viikolla Nasta fiilis -messuilla Järvenpäässä.
Eloisa ja suorasananainen puhe syömisestä kirvoitti messuyleisön myös kysymyksiin.0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram