Jotain tuttua ja paljon perinteistä

03 syyskuuta 2014

Jos pidät kultakauden ajan taiteesta ja jos muun muassa Halosen, Gallen-Kallelan JA Järnefeltin ja Soldan-Brofeldtin teokset ovat sinun juttusi, tämän upeammaksi ei taidenäyttely voi makuusi enää tulla.

Kyllä kyllä, Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt valuvat pian monilta silmistä ja korvista ulos, mutta suotakoon huomio silti vielä hetkeksi heille näin 150-vuotisjuhlavuoden jälkimainingeissa.

Sillä on Järvenpään taidemuseon Meidän Eero ja Venny kerta kaikkisen hulppea näyttely.

Rouva Sanaa näyttelyssä viehättää ennen kaikkea lähtökohta: painavan sanansa ovat saaneet tällä kertaa sanoa museon käyttäjät. Jopa näyttelyn alateemat ovat valikoituneet yleisön palautteen myötä. Upeaa yhteisöllisyyden vaalimista taidemuseolta!

Meidän Eero ja Venny - yleisön suosikit -näyttely perustuu museon omiin kokoelmiin, joista yleisöllä oli keväällä mahdollisuus valita haluamansa teokset. Esillä on kaikkiaan noin 120 työtä.

Konsepti on ollut toimiva. Museoindententti Hanna Nikanderin mukaan näyttely on ollut äärimmäisen pidetty ja suosittu, josta palautteen mukaan jokainen on löytänyt jotakin.

Siksi ei ole yllätys, että kuluvasta vuodesta tiedetään jo nyt tulevan taidemuseon historian toiseksi vilkkain vuosi koskaan. Hyvä Järvenpää!

Meidän Eero ja Venny nostaa esiin tukun tuttuja teoksia, mutta mieluisaa kyllä, joukkoon mahtuu myös harvemmin, jos koskaan näyttelyissä nähtyjä töitä. Sellaisia ovat muun muassa Järnefeltin useat guassityöt kuten Ilveksen metsästäjä sekä useat mielenkiintoiset grafiikanvedokset.

Yleisön lisäksi henkilökunta pyysi joukon eritaustaisia julkisuuden henkilöitä nimeämään omat teossuosikkinsa. Joukkoon valikoituivat muun muassa Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin elämää kuvaavassa Omatunto-näytelmässä Helsingin kaupunginteatterissa näytelleet Santeri Kinnunen ja Ursula Salo, Järvenpäässäkin aikanaan vaikuttanut piispa Irja Askola ja Tuusulassa asuva meterologi Seija Paasonen, jonka viime lauantaina pitämä luento pilvistä ja sääilmiöistä houkutti museoon vieraita runsain joukoin.

Millaisia yleisön Top kolme -listan suosikit sitten ovat? Tuttuja, perinteisiä, suomalaista maisemaa (ja kesää) kuvaavia teoksia.

Kuten myös Rouva Sanan omat suosikit. Toukokuussa julistamat ykköset löytyvät täältä.

Ja yleisön suosikit ovat tässä.


Eero Järnefeltin teoksista yleisön ykkössuosikiksi osoittautui Kukkivaa kesää (1918, öljy).
(Kuva Järvenpään taidemuseo/Matias Uusikylä)

Venny Soldan-Brofeldtin teoksista yleisön suosikki oli Pojat luodolla (Porkkalasta) (1898, öljy).
'(Kuva: Järvenpään taidemuseo/Matias Uusikylä)Vielä ehtii: Järvenpään taidemuseon Meidän Eero ja Venny - yleisön suosikit -näyttely on avoinna 28. syyskuuta asti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram