Vanhainkodin elämä on näytelmän arvoinen

11 helmikuuta 2016

Nyt on laitettava käsi sydämelle ja oltava hetki hiljaa: kumpi on lopulta parempi? Harmaat pantterit 1 vai sen jatko-osa Harmaat pantterit 2?

Keski-Uudenmaan teatterissa KUT:ssa kantaesityksensä viime viikolla sai Heikki Lundin käsikirjoittama Harmaat pantterit 2 - Käpyhovi taistelee. Se on jatko-osa vuosi sitten suursuosion keränneelle Harmaat pantterit - Kapina Käpyhovissa -komedialle.

Ehkä muistatkin sen vuoden takaa? Ajankohtaistakin ajankohtaisemman tarinan vanhainkodin arjesta ja elämästä?

Löydät Rouva Sanan kirjoituksen ykkösosasta edelleen täältä.

KUT
Uunituore kakkososa jatkuu Katja Krohnin ohjauksessa siitä, mihin ykkösosa jäi. No paitsi, että osa Käpyhovin asukeista on luonnollisesti siirtynyt ajasta ikuisuuteen niin kuin elämään kuuluu.

Kun Harmaat pantterit ykkösessä taisteltiin ihmisarvoisen vanhuuden puolesta, kakkosessa siirrytään järeämpiin kuvioihin: taistoon koko vanhainkodin säilyttämisen puolesta.

Vanhukset virkeiksi johtajansa Ilona Huttusen (Elina Varjomäki) johdolla piristänyt Käpyhovi on ollut piikki kunnan sosiaalitoimenjohtaja Natusen (Seppo Halttunen) lihassa jo vuosia.

Kun vanhustenhuollon toimitapoja uudistetaan - ja ennen kaikkea tehostetaan -, Natuselle avautuu mahdollisuus Käpyhovin, no, jos nyt ei suoranaiseen savustamiseen ulos kunnasta niin ainakin kovaan painostamiseen.

Suuri yksityinen, kansainvälinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja jättää Natusen (ja erään salamyhkäisen Thaimaan matkan) tuella Käpyhovista ostotarjouksen, jonka myötä sosiaalitoimenjohtaja uskoo myönteistä palautetta keränneen vanhainkodin olevan historiaa.

Vaan kuinkas sitten käykään? Vaikka kaikenlaista kremppaa vanhuus tuo toki tullessaan. ihan kaikkien eläkeläisten tarmoa ja muistia se ei vie.

Eläkkeelle jääneen päätoimittajan ja Käpyhovin uusimman asukkaan Irmeli Kurpan (Anna-Leena Sipilä) ajatus leikkaa kuin partaveitsi ja hän laittaa ykköosasta tutun Hilja-Aurooran (Ulla-Maija Tamminen) sekä nuoren siviilipalvelusmiehen Sulon (Kasper Kaijanen) kanssa vanhainkodin asiat puikkoihin.

Jussi Lampi
Ensio Kanasen (Jussi Lampi) sydän sykkii Irmeli Kurpalle (Anna-Leena Sipilä)
- vaan kuinkas sitten käykään.
(Kuva: KUT/Sami Lamberg)

Jos panttereiden ykkösosa oli näyttelijöiden juhlaa tasapuolisesti ikään ja säätyyn katsomatta, nyt näyttämöllä loistaa kaksi ylitse muiden: rapsakan Kurpan roolissa näyttelevä Anna-Leena Sipilä sekä Seppo Halttusen esittämä lipeväkielinen ja sanalla sanoen aika rasittava sosiaalitoimenjohtaja Natunen.

Sipilästä on muovautumassa kovaa vauhtia erinomainen "vanhusnäyttelijä" (anteeksi), vaikka hänellä on eläkeikään pitkä tovi aikaa. Edellisen kerran Sipilä nähtiin loistavassa ikäihmisen roolissa viime syksynä KUT:n näytelmässä Pieni raha. 

Harmaissa panttereissa Sipilä on Kurpan roolissa kaikessa yksinkertaisuudessaan (ja suonikohjuissaan) hauska, repäisevä, törkeä, hulvaton - sanalla sanottuna loistava.

Ei ihme. että KUT:n vakionäyttelijöihin kuuluva keravalainen on osa Suomen nykynaisnäyttelijöiden tähtikaartia. Sipilä on ehdolla myös maaliskuussa myönnettävän parhaan naissivuosan Jussi-palkinnon saajaksi roolistaan Viikossa aikuiseksi (joka on muuten eeeeehdottomasti paras naissivuosa naismuistiin, jos Rouva Sanalta kysytään).

Niin ikään KUT:n vakiokaartiin kuuluva Halttunen on Natusen roolissa erittäin hyvä, mutta ei niin täydellinen kuin ykkösosassa. Syy ei ole Halttusen vaan roolin, joka jää ykköstä ohuemmaksi.

Samanlaisesta yksioikoisuudesta kärsivät pitkälti myös näytelmän muut roolihahmot. Varjomäen esittämä Ilona ja Jari Hämäläisen maahanmuuttajataustainen Masa ovat topakoita, mutta hahmoiltaan liian vivahteettomia ykkösosaan verrattuna.

Muutoin niin ihanan sympaattinen, Tammisen esittämä Hilja-Auroorakin kärsii toistosta. Eikä edes Käpyhovin uusi asukas, sotamuistoissaan elävä Ensio Kananen onnistu polkemaan näytelmäan ykkösosan kaltaista tahtia, vaikka Jussi Lampi lattiaa taidokkaasti kuopaiseekin ja laittaa kättänsä lippaan.

Harmaat pantterit
Harmaat pantterit kakkosessa vanhukset ja henkilökunta käyvät taistoon,
ei vain ihmisarvoisemman vanhuuden vaan koko Käpyhovin puolesta.
(Kuva: KUT/Sami Lamberg)

Mutta ei Harmaat pantterit 2 - Käpyhovi taistelee huono ole, ehei.

Ei, ei ja ehdottomasti ei.

Jokainen vanhainkodin arkeen liittyvä tarina on ehdottomasti näytelmän arvoinen. Ja plussaa on annettava aina, kun näytelmä onnistuu tikahduttamaan katsojan nauruun ja venyttämään poskilihaksia.

Se ei ole mitenkään yleistä se - ei varsinkaan vanhuksista kertovissa tarinoissa.

Harmaat pantterit 2 - Käpyhovi taistelee Keski-Uudenmaan teatterissa KUT:ssa 13.3 asti. 
Lisätiedot www.kut.fi.

*************************************
Ylimmän kuvan kuvateksti:

Ensio Kananen (Jussi Lampi) tuo Käpyhovin vanhainkotiin järjestystä sotamuistoillaan. 
(Kuva: KUT/Sami Lamberg)

*************************************

Rouva Sana näki näytelmän kutsuvieraslipulla.

4 comments

 1. Kuulostaa ajankohtaiselta, mutta kuitenkin hauskaltakin näytelmältä. Näyttelijät ovat ainakin todella hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, todellakin ovat loistavia :)!

   Olen miettiyt muuten, että myös päiväkotiarki voisi olla oivallinen näytelmän aihe. Siitä saattaisi saada aika paljon kaikkea. Vanhainkodit ja päiväkodit kun ovat molemmat aika vähän huomioituija aihepiirejä.

   Vai mitä sanoisit Outi ;)?

   Poista
 2. Tämä oli kyllä ihana näytelmä ja uskon, että voisi olla tottakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti näytelmä voisi olla totta; on siinä niin realistisen maailman ainekset.

   Hauska ja hulvaton näytelmä, ehdottomasti!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram