Fiskars - vuoden kotimaan matkakohde

08 helmikuuta 2016

Terveisiä Fiskarsista!

... Tai no.

Rehellisesti sanoen nämä kuvat  on ikuistettu kyllä jo viime joulukuussa, jolloin Rouva Sana sai edellisen kerran mahdollisuuden pyörähtää iki-ihanassa Fiskarsin ruukkikylässä Länsi-Uudellamaalla.

Fiskarsin ruukkikylä Raaseporin kunnassa on tuttu matkakohde suurelle osalle matkailijoita kesäisin, mutta harva tulee ajatelleeksi, että alue sykkii lämmintä elämää myös matkailusesongin ulkopuolella.

Se on synti, sillä Fiskars on äärimmäisen kaunis matkakohde myös syys- ja talviaikaan.


Fiskars


Fiskars

Fiskars

Edellisen kerran Rouva Sana kirjoitti Fiskarsista viime kesänä. Suvisia paloja ruukkikylästä pääset nautiskelemaan edelleen täältä.

Kesähelteillä painotin bloggauksessani sanaa tunnelmallinen, ja samaa sanaa voi käyttää myös näiden joulukuussa ikuistettujen kuvien yhteydessä.

Se on harvinaista. Suomessa lienee vain vähän paikkoja, joista voi käyttää samaa adjektiiviä vuodenajasta riippumatta.

Fiskars


Fiskars

Matkailutoimittajien Kilta valitsi Fiskarsin ruukkikylän tammikuun Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa vuoden kotimaan matkakohteeksi - ja ehdottomasti aiheesta, jos Rouva Sanalta kysytään.

Palkintoperusteluissa todetaan, kuinka Fiskars on kehittynyt erääksi Suomen monipuolisimmaksi ja mielenkiintoisimmaksi kulttuurimatkailukohteeksi, joka elää ympäri vuoden.

Ehdotonta plussaa onkin, kuinka Fiskarsissa asuvat ja vaikuttavat yrittäjät ovat alkaneet tuotteistaa palveluitaan ja kehittää omaa toimintaansa myös vilkkaimman kesäsesongin ulkopuolella.

Tiesitkö muuten, että ruukkikylässä voi myös majoittua?

Pittoreskimpaa paikkaa kuin Laundry Cafe-Barin yhteydessä oleva majapaikka on, tuskin löytyy.

Fiskars


Fiskars
Fiskars Shop tutustuttaa kävijät fiskarsilaiseen käsityöläisyyteen ja osaamiseen.
Puodista voit ostaa paikallista kättentaitajuutta.

Fiskars

Matkailijoiden tarpeisiin vastaamisesta kertoo myös muun muuassa tulevan hiihtolomakauden ohjelma. Fiskarsissa on tarjolla sään sen niin salliessa muun muassa rusettiluistelua (sille saattaisin tosin nykysäiden valossa laittaa suuren kysymysmerkin), talutustusratsastusta sekä talvisia tarinoita kylän elämästä.

Tarkempi ohjelma hiihtolomaviikolle löytyy täältä.

Helmikuun loppuun Fiskarsin Kuparipajassa on avoinna myös keraamikko Kyllikki Salmenhaaran upea näyttely.

Desico
Fiskars on Desico-kynttilöiden kotipaikka,
 ja tehtaanmyymälä on ehdoton must-vierailukohde kaikille kynttiläfaneille.

Rouva Sana
Terveisiä Fiskarsista! T. Rouva Sana


Jutun kuvat on ikuistettu  Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailun järjestämän bloggaajapäivän aikana joulukuussa.

21 comments

 1. Nyt on kyllä niin, että tuo Fiskars tulee olemaan yksi lomani päiväretkipaikoista. Koskaan en ole siellä käynyt, mutta ensi kesänä on suoriuduttava sinne. Niin kauniin näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi, jos et ole elokuuhun mennessä käynyt Fiskarsissa, käyn autolla napppaamassa sinut kyytiin ja käymme siellä yhdessä <3.

   Fiskars on ehdottomasti yksi pääkaupunkiseutulaisten must-paikka. Eihän sinne aja edes kuin noin tunnin suuntaansa. Päiväretkikohde parhaimmillaan ja kauneimmillaan siis - ja voihan siellä yöpyäkin. Lähitienoolla on jopa muutamia mökkejäkin <3.

   Ehdottomasti, ehdottomasti suosittelen!

   Poista
 2. Kävin tammikuussa 2016 Hotel Tegelissä koulutustapahtumassa ja lounastettiin siinä lähellä Fiskars Värdshusissa, on kyllä mahtava paikka kokonaisuudessaan. Uskomattoman hienoja, vanhoja taloja ja se luonnonympäristö!!! Kuulemma ens kesänä kunnostetaan siinä Fiskars Oy:n edustushuvilan (mun mielestä linna!) ympärillä olevaa puistoa englantilaistyyliseksi. Pitääpä mennä katsomaan, mitä se tarkoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, kiitos Erja, kun nostit esiin myös muita kohteita Fiskarsista. Värdhus on todellakin kaunis kokonaisuus, kuten sanoit.

   Jos yksi pitäisi valita, eniten minua melkein Fiskarsissa kiehtoo sen äärimmmäisen kaunis miljöö ja ympäristö, joka on upea kaikkina vuodenaikoina. Rakastan kävellä ruukkialuetta ympäriinsä, miettiä, miten siellä on aikanaan eletty ja vain nautiskella. Fiskarsissa aika pysähtyy.

   Poista
 3. Fiskars on vienyt sydämemme jo kauan sitten. Olen samaa mieltä kanssasi, että siinä kohde, joka on edukseen kaikkina vuodenaikoina. Kiitos kivasta majoitusvinkistä! Wärdhuset ja tegel on jo testattu, hyviksi havaittu. Fiskarsissa on ihana vain kävellä ja ihmetellä hyvää tunnelmaa nautiskellen. Terveisin Tuija, jolle iski heti into päästä visiitille, taas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän ollaan sitten samanlaisia! Nautitaan Fiskarsissa samoista asioista. Sellaisia tunnelmakävelijöitä ;).

   Kiva, kun poikkesit kommentoimaan!

   Poista
  2. Saha on tärkein syy vierailuille. Sieltä saa kotimaista puutavaraa verstaamme tuotteisiin. Tutustu! 😉 Koti meidän

   Poista
 4. Fiskarsissa olen käynyt vuosittain antiikkimarkkinoiden aikaan kesällä, mutta muutaman kerran myös talvella. Viehättävä alue vuoden ympäri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ero Antiikkimarkkinoiden ja vaikkapa joulukuisen päivän aikana on muuten yhtä iso kuin ero yöllä ja päivällä. Antiikkimarkkinat ovat jo valtakunnallisestikin kuulut ja tapahtuma kerää heinäkuussa turkasen määrän ihmisiä koko seudulle. Silloin ei tahdo kunnolla edes mukaan mahtua.

   Joulukuussa jäljellä on levollisuus. Ihana paikka tuo Fiskars!

   Poista
 5. Enpä olekaan vuosiin käynyt Fiskarsissa. Pitänee korjata tilanne tämän vuoden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on lapsuuden mittaiset siteet Fiskarsiin ja joskus vierailuissa on minullakin ollut pitempi tauko. Suomessa on paljon kaikkea ihanaa ja vierailemisenarvoista.

   Poista
 6. Fiskars ♥♥♥ ansaitsee minulta sydämiä kaikkina vuodenaikoina.

  Ensimmäinen kosketus itselläni Fiskarsiin on ollut kesällä kun Suomen luonto on tuoreen vihreää, linnut uiskentelevat verkkaisesti ruukin läpi virtaavassa joessa ja aurinko paistaa lämpimästi - idyllistä olen miettinyt. Perinteisten antiikkimarkkinoiden aikaan pieni kylä ihan kuhisee markkinahumua ja ihmisiä. Tuntuu, että autojakin on pitkin heinäpeltoa parkissa rivitolkulla mutta sitä etsimisen ja löytämisen riemua ei voi vain vastustaa joten tänne tulee palattua vuosi vuodelta.

  Syksyllä Fiskars näyttää hiljaisemmat kasvot ja kylänraitti on ihanan seesteinen. Ihmisiä vain siellä täällä ja autojakaan ei juuri ollenkaan. LUXHelsinki tapahtuman lyhdytkin sopivat kuin nenä päähän ruukkimiljöön maisemaan.

  Fiskars oli muutamia viikkoja sitten lumen ja jään peittämänä kuin jostain satukirjasta. Kosken vesi on jäätynyt myllyn seinään mitä ihmeellisempiin muotoihin ja koko paikan yllä oli talven sininen valo. Aika moni paikka oli kiinni ja vain yksi bussilastillinen turiseja. Tosin oli viikolla.

  Seuraava etappi itselläni on kokea Fiskars keväällä. Sitä en ole nimittäin koskaan ennen kokenut :) Minulla on tavoite tälle huhti-toukokuulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Marjo, kommenttisi oli niin kaunis oodi Fiskarsille, että tyydyn nyt vain komppaamaan ja suljen suuni. Latistaisin muuten luomasi herkän tunnelman.

   Kiitos <3! Just noin!

   Poista
  2. Kiitos Rouva Sana ♥♥♥

   Poista
 7. Kauniita kuvia! Tuolla olisi kyllä kiinnostavaa vierailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka - vähintään kerran elämässä.

   Kiitos sinulle <3!

   Poista
 8. Fiskars on niin ihana kohde. Kun meillä on tuo mökki Sammatissa, niin tulee monta kertaa kesässä käytyä Fiskarsissa. Mä niin tykkään tuosta idyllisestä paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Fiskarsissa aika pysähtyy. Siksi siellä on joskus ihana istahtaa vain tuolille ja katsella kauneutta ympärillään.

   Poista
 9. Maisema kuvat ovat kyllä tunnelmallisia <3

  VastaaPoista
 10. Hei, kiitos kaikille teille, jotka olette todistetusti kommentoineet tähän postaukseen, mutta joiden kommentit eivät ole koskaan saapuneet julkisiksi asti.

  Syy ei ole rouvan kiihkeän editointisormen vaan Bloggerin.

  Blogger-julkaisualusta on oikutellut viimeisen vuorokauden aikana useilla bloggaajilla useilla eri tavoilla, ja tämän blogin puolella se on näkynyt bittitaivaaseen poistuneilla kommenteilla.

  Olen pahoillani kaikille vastanneille, jotka eivät kommenttiaan tältä löydä! Kiitos, kun kommentoit <3! Olen lukenut viestisi sähköpostin kautta <3!!

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram