Näin talviaikaan tekee tiukkaa, kumman pauloissa sitä on oikeastaan enemmän: somen vai neuloosin.

Kun ulkona vihmoo ja räntä lyö ikkunaan, on oikeastaan se ja sama kummalle Rouva Sana antaa pikkusormensa, molemmat vaihtoehdot ovat yhtä hyviä.

Siksi viime viikon lauantai oli tälle rouvalle aikamoinen superpäivä. Neljättä kertaa järvenpääläisessä neulekahvila Lentävässä Lapasessa järjestetyssä #taskuneuloosi-tapahtumassa yhdistyivät molemmat: neulominen ja somettaminen.

No joo, vaikka kieltämättä, jälleen kerran päivä luiskahti enemmän somettamisen puolelle. Villasukka jäi kiireessä pöydälle.

Vuosi sitten #taskuneuloosin aiheena oli bloggaaminen. Aiheesta. Käsityöaiheiset blogit kuuluvat edelleen genreltään Suomen suosituimpiin ruoka-, lifestyle- ja muoti-/kauneusblogien jälkeen.

Löydät Rouva Sanan edellisen bloggauksen #taskuneuloosista yhä täältä.
taskuneuloosi
Kutimet ja älypuhelin ovat suloisesti sekaisin #taskuneuloosissa.


Tänä vuonna #taskuneuloosi-tapahtuman aiheena oli vloggaaminen tai tubettaminen, periscooppaaminen ja snäppääminen. Aihe houkutteli paikalle kaikkiaan 25 kiinnostunutta neulojaa.

Keskustelun johdattelijoina toimivat Suomen eturivin someasiantuntijat: Pauliina Mäkelä Kinda Oy:sta sekä järvenpääläisille tuttu Marja Nousiainen Viestintä Oy Tulevaisuudesta.

He myös periscooppasivat reilun tunnin mittaisen lähetyksen livenä verkkoon, ja sitä seurasi peräti 115 ihmistä.

some
Pauliina Mäkelä Kinda Oy:sta ja Marja Nousiainen Viestintä Oy Tulevaisuudesta opastivat #taskuneuloosi-tapahtuman vieraita periscooppaamisen saloihin.


Enää ei sosiaalisen median kanavissa riitä pelkkä teksti.

Visuaalisuudesta ja liikkuvan kuvan lähettämisestä, olipa kyse sitten tubettamisesta, snäppäämisestä tai periscooppamisesta, on muodostunut somessa yhä tärkeämpi elementti ja viestinnän muoto.

Missä näistä kaikista liikkuvan kuvan somekanavista sitten pitäisi olla mukana? Vai pitäisikö olla missään?

Se riippuu viestistäsi ja tavoitteistasi. Ketkä ovat seuraajiasi ja mitä kanavia he käyttävät?

Snäpchat, YouTube ja Periscope ovat (edelleen) mitä suuremmassa määrin nuorten ja nuorten aikuisten suosimia kanavia. Jos asiakaskuntasi tärkein kohderyhmä ovat nuoret tai haluat muutoin puhutella heitä, jokin kolmesta somekanavasta on oikeastaan aika ehdoton.

Jos taas et, eikä esiintyminen livekuvassa ilman sen suurempaa laittautumista innosta, harkitse. Priorisointi, ajankäytön kohdistaminen oikein, on tärkeää myös somessa.

some
Tätä se on, #taskuneuloosi.

Snäpchatia ja Periscopea yhdistää nyrkkisääntö, jonka mukaan kanavien viestit/lähetykset tuhoutuvat tietyn ajan jälkeen (ei muuten mikään ihme, että nuoriso tykkää näistä kanavista...). Niiden käyttäminen on kuitenkin nopeaa ja vaivatonta.

Periscope on ylivoimainen erityisesti tietyn, rajatun aihealueen ja suorien tapahtumien livelähetykseen. Snäpschatilla kulkevat taas näppärästi lyhyet 10 sekunnin mittaiset viestit.

YouTube-lähetys puolestaan on kuin blogikirjoitus, joka tallentuu verkkoon. Lähetyksen työstämisessä on kuitenkin omat niksinsä ja joidenkin mielestä jopa pikkuvaivansa, mutta liian hankalaa ei ole toki sekään.

Kaikilla somekanavilla on siis puolensa ja puolensa.

Selvää kuitenkin on, että kun somekanavia ja mahdollisuuksia on tänä päivänä yhdelle ihmiselle paljon, varmasti liikaakin, omat resurssit kannattaa arvioida ja käyttää ne oikein.

#taskuneuloosi
Eihän sitä ehdi neuloa, kun on niin paljon mielenkiintoista muistiin merkittävää.
Vaikka somekanavista kaikki soveltuvat myös puikkojen kilkuttajille, mieluummin siis vähemmän ja huolella kuin paljon roiskimalla.

Ei tule ainakaan stressiä ja aikaa neulomiseen.


Värikästä viikonloppua ja hyvää menoa talvilomille!EDIT: Oletko kiinnostunut #taskuneuloosin Periscope-lähetyksestä? Löydät sen edelleen Viestintä Oy Tulevaisuuden Marja Nousiaisen verkkosivuilta. Suora linkki lähetykseen on sinulle myös tässä.

Käy kurkkaamassa. Löydät sieltä myös muuan rouvashenkilön.

EDIT: Alkuperäinen Periscope-lähetys ei ole enää katsottavissa.