Somen ja #taskuneuloosin pauloissa

19 helmikuuta 2016

Näin talviaikaan tekee tiukkaa, kumman pauloissa sitä on oikeastaan enemmän: somen vai neuloosin.

Kun ulkona vihmoo ja räntä lyö ikkunaan, on oikeastaan se ja sama kummalle Rouva Sana antaa pikkusormensa, molemmat vaihtoehdot ovat yhtä hyviä.

Siksi viime viikon lauantai oli tälle rouvalle aikamoinen superpäivä. Neljättä kertaa järvenpääläisessä neulekahvila Lentävässä Lapasessa järjestetyssä #taskuneuloosi-tapahtumassa yhdistyivät molemmat: neulominen ja somettaminen.

No joo, vaikka kieltämättä, jälleen kerran päivä luiskahti enemmän somettamisen puolelle. Villasukka jäi kiireessä pöydälle.

Vuosi sitten #taskuneuloosin aiheena oli bloggaaminen. Aiheesta. Käsityöaiheiset blogit kuuluvat edelleen genreltään Suomen suosituimpiin ruoka-, lifestyle- ja muoti-/kauneusblogien jälkeen.

Löydät Rouva Sanan edellisen bloggauksen #taskuneuloosista yhä täältä.

taskuneuloosi
Kutimet ja älypuhelin ovat suloisesti sekaisin #taskuneuloosissa.


Tänä vuonna #taskuneuloosi-tapahtuman aiheena oli vloggaaminen tai tubettaminen, periscooppaaminen ja snäppääminen. Aihe houkutteli paikalle kaikkiaan 25 kiinnostunutta neulojaa.

Keskustelun johdattelijoina toimivat Suomen eturivin someasiantuntijat: Pauliina Mäkelä Kinda Oy:sta sekä järvenpääläisille tuttu Marja Nousiainen Viestintä Oy Tulevaisuudesta.

He myös periscooppasivat reilun tunnin mittaisen lähetyksen livenä verkkoon, ja sitä seurasi peräti 115 ihmistä.

some
Pauliina Mäkelä Kinda Oy:sta ja Marja Nousiainen Viestintä Oy Tulevaisuudesta opastivat #taskuneuloosi-tapahtuman vieraita periscooppaamisen saloihin.


Enää ei sosiaalisen median kanavissa riitä pelkkä teksti.

Visuaalisuudesta ja liikkuvan kuvan lähettämisestä, olipa kyse sitten tubettamisesta, snäppäämisestä tai periscooppamisesta, on muodostunut somessa yhä tärkeämpi elementti ja viestinnän muoto.

Missä näistä kaikista liikkuvan kuvan somekanavista sitten pitäisi olla mukana? Vai pitäisikö olla missään?

Se riippuu viestistäsi ja tavoitteistasi. Ketkä ovat seuraajiasi ja mitä kanavia he käyttävät?

Snäpchat, YouTube ja Periscope ovat (edelleen) mitä suuremmassa määrin nuorten ja nuorten aikuisten suosimia kanavia. Jos asiakaskuntasi tärkein kohderyhmä ovat nuoret tai haluat muutoin puhutella heitä, jokin kolmesta somekanavasta on oikeastaan aika ehdoton.

Jos taas et, eikä esiintyminen livekuvassa ilman sen suurempaa laittautumista innosta, harkitse. Priorisointi, ajankäytön kohdistaminen oikein, on tärkeää myös somessa.

some
Tätä se on, #taskuneuloosi.

Snäpchatia ja Periscopea yhdistää nyrkkisääntö, jonka mukaan kanavien viestit/lähetykset tuhoutuvat tietyn ajan jälkeen (ei muuten mikään ihme, että nuoriso tykkää näistä kanavista...). Niiden käyttäminen on kuitenkin nopeaa ja vaivatonta.

Periscope on ylivoimainen erityisesti tietyn, rajatun aihealueen ja suorien tapahtumien livelähetykseen. Snäpschatilla kulkevat taas näppärästi lyhyet 10 sekunnin mittaiset viestit.

YouTube-lähetys puolestaan on kuin blogikirjoitus, joka tallentuu verkkoon. Lähetyksen työstämisessä on kuitenkin omat niksinsä ja joidenkin mielestä jopa pikkuvaivansa, mutta liian hankalaa ei ole toki sekään.

Kaikilla somekanavilla on siis puolensa ja puolensa.

Selvää kuitenkin on, että kun somekanavia ja mahdollisuuksia on tänä päivänä yhdelle ihmiselle paljon, varmasti liikaakin, omat resurssit kannattaa arvioida ja käyttää ne oikein.

#taskuneuloosi
Eihän sitä ehdi neuloa, kun on niin paljon mielenkiintoista muistiin merkittävää.
Vaikka somekanavista kaikki soveltuvat myös puikkojen kilkuttajille, mieluummin siis vähemmän ja huolella kuin paljon roiskimalla.

Ei tule ainakaan stressiä ja aikaa neulomiseen.


Värikästä viikonloppua ja hyvää menoa talvilomille!EDIT: Oletko kiinnostunut #taskuneuloosin Periscope-lähetyksestä? Löydät sen edelleen Viestintä Oy Tulevaisuuden Marja Nousiaisen verkkosivuilta. Suora linkki lähetykseen on sinulle myös tässä.

Käy kurkkaamassa. Löydät sieltä myös muuan rouvashenkilön.

EDIT: Alkuperäinen Periscope-lähetys ei ole enää katsottavissa.27 comments

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Taidan pysytellä vielä vanhassa tutussa (ja perinteisessä) bloggaamisessa ja tuo Instagramin ylläpito riittää kyllä minulle. Ainakin vielä. Kehitysvauhti tuolla somessa on kyllä melkoinen ja uusia juttuja tulee koko ajan. Tässä vähän vanhempaa jo hirvittää... ;) Mukavia viikonloppuja ja mahdollisesti alkavia lomia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse edustan myös sitä somettajien kuppikuntaa, että valikoin missä kanavissa olen mukana, enkä innostu hevin repertuaarin laajentamisesta.

   En ole yhden yhtä uutta somekanavaa vastaan, mutta maailmassa on niin paljon muutakin mielenkiintoista kuin somettaa kanavilla, joihin ei riitä enää yhden käden sormet.

   Ensi viikolla täällä tehdään vielä tovi töitä ja sitten lomaillaan perheen kanssa. Ihanaa talvilomaviikkoa sinullekin Satu <3!

   Poista
 2. Onneksi on neuloosi eikä neuroosi ♡
  Ihanaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta Outi :). Neuroosin kanssa elelee varmasti ihan samaan malliin kuin neuloosinkin, mutta mieluummin sittenkin lankojen ja puikkojen kanssa neuloosissa <3.

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 3. Olipa kiinnostava tilaisuus teillä. Ja ah, mitä lankoja noissa kuvissa! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tuo Lentävä Lapanen on kyllä täydellinen neulojien paratiisi; monellakin eri tavalla <3.

   Iloista viikonloppua!

   Poista
 4. Hei me niiin kohta sun kaa skoopataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sun kaa Marja mä kyllä vielä skooppaan ja sometan muutenkin missä vaan :).

   Poista
 5. Mahtava juttu tuollainen tapahtuma ja kokoontuminen! Kirjoitit:"He myös periscooppasivat reilun tunnin mittaisen lähetyksen livenä verkkoon, ja sitä seurasi peräti 115 ihmistä."...niin onko sinulla tietoa, voiko tuon lähetyksen vielä katsoa jostain? : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jäänyt niin koukkuun näihin tapahtumiin, sillä yhteisöllisyys on niissä niin voimakas. Jokaisessa tapahtumassa tutustuu uusiin ihmisiin ja se jos jokin, on aina niin ihanaa <3.

   Poista
 6. Hei, löysinkin jo etsimäni marjanousiainen.comista! Olisi pitänyt heti huomata se sieltä...voi minua! : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hyvä, kun löysit. Rouvan vika! Olisi pitänyt muistaa linkittää Periscope-linkki heti tänne.

   Huomio kaikki muutkin kiinnostuneet: #taskuneuloosin Periscope-linkki löytyy Viestintä Oy Tulevaisuuden Marja Nousiaisen verkkosivuilta ja suora linkki on myös tässä: https://katch.me/FutureMarja

   Poista
 7. Bloggaaminen ja insta riittävät, vaikka kotona olisi ammattilainen kuvaamassa vlogiaineistoa. Haluan pitää homman hallinnassa ja vähän rajoittaakin. Muutakin elämää on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinäpä sen Lumo sanoit: lyhyesti ja ytimekkäästi. Muutakin elämää on ja somen ihanuudesta huolimatta, sitä "muuta" kannattaa arvostaa.

   Poista
 8. Olipa hyvä kirjoitus ja tietopläjäys taas Rouva Sanalta :)

  Olen tehnyt selkeän rajauksen sen välillä etten voi käyttää koko aikaani erilaisissa somekanavissa surffaillessa koska silloin jää se tärkein eli "päivittäinen eläminen" väliin. Minulla on Facebook, blogi, Insta, Pinterest ja LinkedIn, joita hallinnoin. Kahta viimeksi mainittu vähän laiskasti....pitäisi ryhdistäytyä. Olen tehnyt tietoisen valinnan jättämällä Twitterin pois. Snapchat kutsuja satelee tasaiseen tahtiin kavereilta ja painostusta myös Periscopeen on esitetty.

  UGH, olen puhunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Marjo <3!

   Vaikka sisällöntuottamisen ja -markkinoinnin ammattilainen olenkin, olen halunnut tehdä niin ikään selkeän rajauksen käyttämiini somekanaviin: sopivan hallittavan kokonaisuuden itselleni.

   Instagram on ehdottomasti tämä rouvan juttu. Se viehättää visuaalisuudellaan. Facebook on somekanavista must, sillä se on kaikista kanavista yleisin. Sieltä ei juuri kenenkään kannattaisi olla enää pois.

   Twitterissä olen mukana, mutta aivan liian usein vain teoriassa. Pidän kanavasta sen asiapitoisuuden vuoksi, mutta se on aivan liian nopeatempoinen, että tällainen hiukan hitaalla käyvä rouva ehtisi rytmiin säännöllisesti mukaan.

   Lopuille somekanaville olen LinkedIniä lukuun ottamatta henkilökohtaisessa käytössä sanonut järjestelmällisesti kiitos ei, vaikka olenkin niistä työmielessä kiinnostunut. Tiedän, että jos menisin mukaan Pinterestiin, unohtuisin sinne ja muu elämä jäisi kokonaan...

   Repeäminen moneen paikkaan ja tunne siitä, että ei hallitse kaikkia valitsemiaan somekanavia riittävän hyvin, aiheuttaa monille vain turhaa huolta ja stressiä. Vaikka somesta ei voi oikeastaan kukaan olla enää kokonaan pois, ihan kaikessa ei ole pakko heilua mukana. Kanavien valinta lähtee aina omista tarpeista, tavoitteista ja siitä, ketä haluaa tavoitella.

   Ugh II ;).

   Poista
 9. Mahtava meininki josta en ymmärrä hölkäsen pölöhdystäkään. Mutta mikä voisi olla mukavempaa kuin intohimoinen tekeminen. :)

  Mukavaa viikonloppua ja mukavia hetkiä neuloosin pauloissa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mutta totta kai sinä Tiia ymmärrät, koska olet yksi aktiivisimmista keski-ikäisistä tätitubettajista ja muutoinkin monella somekanavalla mukana <3.

   Mutta tuosta neulomispuolesta en osaltasi muuten tiedäkään. Ei ole meikeläinenkään pro: vain sukkaa puikoilla aina pukkaa, ja joskus hiukan vahingossa ehkä pipo. Siinä kaikki.

   Talvista viikonloppua Tiia!

   Poista
 10. Hei Minna!
  Olipa mielenkiintoinen postaus sinulta. Kiva lukea #taskuneuloosista erilaisia juttuja. Näinhän se menee, että jokainen katsellaan ja koetaan omasta tulokulmastamme. Tosin paljonhan meillä on tässä yhteistä - neuloosi, innostus, yhdessätekeminen, somesta sopivasti kiinnostuminen :-)

  Ei voi liiaksi korostaa sitä, kuinka kiva saada uusia ystäviä tällaisista tapahtumista. Kuten mun blogissa kirjoiteltiin, ei varmaankaan olisi tavattu koskaan ilman #taskuneulooseja.

  Niinkuin viikko sitten juteltiin, myös minua insta innostaa kanavista eniten. Toki blogikin, mutta aina ei aikaa niin usein siihen kuin haluaisin. Instan kuvat innostaa, kun voi valita seurattavat. Twitteriä yritän väliin, mutta jotenkin tuntuu, että siellä pitäisi olla aina ja siihen en suostu.

  Videoita haluaisin tehdä käsityöohjeistani, siihen toivottavasti vielä joskus pääsen kiinni ja varattua riittävästi aikaa.

  Ihanaa kevättä sinulle Minna ja viestitellään kuvin ja sanoin <3 !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oi, oi, kiitos Pirjo ihanasta kommentistasi. Me, jos jotkut olemme todellakin kirjaimellisia someystäviä, todellakin. Ilman edellistä #taskuneuloosia ja Instagramia emme olisi tutustuneet ja olisin todennäköisesti jäänyt täydellisesti pimentoon ihanista, inspiroivista ja luovista instakuvistasi <3.

   Se tässä bloggaamissa on todellakin totta, että meillä kaikilla on samaan aiheeseen aina hiukan eri näkökulma. Sen huomaa myös blogiportaalin kautta tutuksi tulleiden bloggaajakollegojeni jutuissa. Vaikka olemme samassa tilaisuudessa, keneltäkään ei tule yhtä ihan samanlaista juttua. Se on jännittävää ja mielenkiintoista.

   Oli huippua tavata pikaiseen livenä viikko sitten. Sanoin ja kuvin, yhteydessä edelleen Pirjo olemme! Ihanaa kevään odotusta <3!!

   Poista
 11. Kiitos mielenkiintoisesta some-pläjäyksestä. Minulla on Periscope ja Snapchat appsit, mutta en ole keksinyt mitä niillä tekisin. Nyt tiedän, en mitään :)
  Ja minulla on kutsu käynyt seuraavaan tapaamiseen: Varmasti digiajassa - sosiaalisen median tietoisku. Siellä kuulen lisää. Mutta olen kanssasi niin samoissa ajatuksissa, että liika on liikaa näitä somekanaviakin. Kannattaa poimia itselle parhaat.
  Mutta ei oppi eikä tietoisuus ojaan kaada.
  Ja pitää käydä kurkkaamassa tuo Periscope-lähetys.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä kaiken maailman somekanavauutuuksista on kiva olla perillä, vaikka kaikessa ei olisi mukanakaan. Ja jokaisen kanavan kunnollinen haltuunotto vaatii niin paljon aikaa, että tuskin kovin moni sitä edes tekeekään.

   Ihanaa helmikuun viikkoa Tuula <3!

   Poista
 12. Ai hitsi, näin joskus tammikuussa, että tällainen tilaisuus järjestetään, mutta unohdin sitten koko jutun :/ Mä latasin joskus Periscopen ja Snapin, mutta huomasin, että not my piece of cake. Kai olen niin jäärä, että ihmettelen mitä järkeä on nähdä vaiva ladata jotain jonnekin ja sitten se hetken kuluttua katoaa. Täytyy kyllä sanoa, että aina silloin tällöin kyseenalaistan koko virtuaalimaailmassa käytetyn ajan. Viime syksyn melko someton aika oli kyllä hyvinkin virkistävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olisipa ollut niin ihana nähdä PauMau <3!

   No sinä sen todellakin sanoit; olen ollut Periscopen ja erityisesti Snapchatin osalta ihan samaa mieltä kanssasi. Mutta kuten #taskuneuloosinkin aikana kävi selväksi, jokainen käyttäjä valitsee itselleen luontevimmat somekanavat, ja kaksi edellä mainittua ovat erityisesti nuorten suosiossa.

   Yksityiskäytössä minäkin kyseenalaistan tolkuttoman somessa hengailun, mutta yritykset eivät voi olla sieltä enää kokonaan pois.

   Yritysten on osattava valita itselleen sopivat kanavat ja uhrattava niille aikaa - tai tilattava joku tekemään työ heidän puolestaan. Yritykset eivät vain siis yksinkertaisesti voi olla enää somesta pois ajankäytön varjolla tai kyseenalaistaa somen merkitystä liiketoiminnalleen.

   Tulipas taas kerran sanottua tuo ;). Valoisaa helmikuun viikkoa PauMau!

   Poista
  2. Totta tuo mitä sanoit yrityksistä. Välillä on pakko ihmetellä sitä kuinka yritys X on luonut itselleen soMe-kanavat, mutta kukaan ei huolehdi niiden päivittämisestä. Kivaa viikoa sulle :)

   Poista
 13. Hei ihana Rouva Sana!

  Lämmin kiitos osallistumisesta taskuneuloosiin! Tein koosteen tapahtumasta blogiini Taskuneuloosi 2016 ja olet omalla blogikirjoituksellasi siinä mukana.

  Kaikkea hyvää ja ihanaa joulun odotuksen aikaa,
  Pauliina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi maailma, miten nostalginen olo juttua lukiessasi tuli. Oikeastaan tuohan oli aika nerokasta: julkaista jälkitunnelmia tapahtumasta vajaa vuosi kaiken jälkeen runsain kuvin ja kuvailuin :D.

   Nostalgiapläjäys on taattu <3.

   Nähdäänhän me samoissa merkeissä j'lleen ensi vuonna, nähdäänhän?

   Kiitos ihana Pauliina <3! Valoa ja iloa sinulle!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram