Pääsiäistä kohti Ekopaaston kautta

22 helmikuuta 2016

Useat Rouva Sanan bloggaajakollegat ovat aloittaneet helmikuussa Ekopaaston.

Juu-u, luit ihan oikein. Tässä paastossa ei kuitenkaan ole kyse laihduttamisesta, eikä edes hippihörhöilystä vaan omaan arkiseen elämään liittyvien valintojen muuttamisesta ympäristöystävällisempään suuntaan.

Innoittajana bloggaajatuttujen ekopaastoamisen tiellä on ollut Lady of the Mess, joka on ekopaastonnut useamman vuoden ajan. Mukaan tänä vuonna lähti Annun elämä uusiksi.

Kun Rouva Sanan hengenheimolainen Tuulanneli kertoi omasta Ekopaaston aloittamisestaan, ymmärsin, että tuohan on oikeasti myös tämän rouvan juttu juuri nyt, ja onhan sitä pakko kokeilla ainakin kerran.

Käynnistin oman ekopaastoni pari päivää muita kollegojani myöhemmin.


Tuusulanjärvi

Valtakunnallista Ekopaastoa on vietetty vuodesta 2012 alkaen. Sen tavoitteena on oman elinympäristön huomioiminen ja kohentaminen omin, pienin, henkilökohtaisin valinnoin.

Evankelisluterilaisen kirkon lisäksi kampanjaa ovat mukana valtakunnallisesti toteuttamassa Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen ekumeeninen neuvosto, Martat sekä Changemaker.

Ekopaaston avulla halutaan innostaa ihmisiä miettimään omia ostospäätös- ja ruokailutottumuksiaan sekä yksinkertaisesti vain hiljentymään paastonaikaan ilman sen kummempia uskonnollisia ajatuksia.

Ekopaasto alkoi virallisesti 10. helmikuuta ja se kestää ensimmäiseen pääsiäispäivään eli 27. maaliskuuta asti.

Paaston aihepiirit on vuosittain ennalta annettu. Tänä vuonna ne ovat: lihan karttaminen, ruokajätteiden vähentäminen, kotimaisten tuotteiden suosiminen, ympäristöystävälliset kauppareissut, ekoilu kotikeittiössä sekä luterilainen paastoperinne.

Jokainen voi kuitenkin itse määritellä omat henkilökohtaiset paastonajan tavoitteensa. Ja sehän tässä tätä rouvaa miellyttääkin. Tavoitteellista toimintaa ilman tiukkapipoisuutta.

Minna Luoma

Rouva Sanan vuoden 2016 Ekopaaston tavoitteet tulevat julkisesti tässä:

1. Kasvisruokien valmistaminen aina, kun se on mahdollista 

Lihasta tässä huushollissa tuskin päästään koskaan kokonaan, edes lyhyen tauon ajaksi, rouvasta riippumattomista syistä, mutta kasvisten lisääminen on aina hyvästä.

Männä viikolla syötiin jälleen kaksi päivää kasvissosekeittoa sekä kiskaistiin hyvällä ruokahalulla yksi kasvisrisotto (kun mies oli töissä...).

2. Ruokajätteiden vähentäminen erityisesti jämäruokien kautta

Tässä on edistytty heti: jääkaappi näyttää loppuviikosta ennen viikon ainoaa kunnollista kauppapäivää tyhjälle! Se on harvinainen, mutta uuh, niin miellyttävä näky.

3. Ruokaostosten keskittäminen

Viikossa on yksi kunnon kauppapäivä, ja viikko on onnistunut, jos kaupassa ei tarvitse käydä kertaakaan kauppapäivien välissä. Tässäkin on edistystä.

4. Kotimaisten ruokatuotteiden sekä luomun ja lähiruoan vaaliminen

Tämä on tuttua juttua rouvan ja perheen perusarjesta. Nyt kriteereihin täytyy kiinnittää vielä entistä enemmän huomiota.

5. Kulutushyödykkeiden ostamisen vähentäminen

Rouva Sana ei osta ekopaaston aikana yhden yhtä sisustusesinettä, huonekalua tai vaatetta ja kenkäparia itselleen (paitsi, jos joku nyt todellakin saattuu hajoamaan)... Tjaa, paitsi jos ihan ylivoimaisen ihanat sattuvat tulemaan vastaan kirpputorilla.

Vaatepaasto-ostoista on poissuljettu joogaan ja jumppaan liittyvät muutamat tietyt vaateartikkelit, jotka on pakko ostaa heti, kun sopivat osuvat vastaan.

Kirjat ostan ekopaaston aikana käytettynä ja käytän kirjastoa.

Ostan työhuoneelle tarvitsemani työtuolin käytettynä enkä Ikeasta, vaikka alunperin niin suunnittelinkin. Kirpparilöytöön pitää varata aikaa, mutta ostospaikkana kirppari on edullisempi ja ainakin ekologisempi. Siis kirppistuoli työhuoneelle.

6. Muu ekoilu

Myyn lasten pieneksi jääneet ulkoiluvälineet Facebook-kirpputorilla (aloitettu jo), ja varaan vihdoin kauan pähkäilemäni kirpputoripöydän lasten pieneksi jääneille vaatteille. Kurkkaan jälleen kerran myös astiakaappeihin, ja myyn turhakkeet pois.

Jatkan kirjahyllyn konmarittamista ja siivoan järjestelmällisesti kaikki kertaalleen luetut kirjat toisten iloksi. Säästän vain ja ainoastaan ylivoimaisen tärkeät ja rakkaat kirjat, joihin kuuluvat kategorisesti kaikki taide- ja Joel Haahtelan kirjat.

7. Hiljentyminen, telkkarin dissaaminen ja kalenterin tyhjentäminen

Kalenterin tyhjentäminen ja telkkarin katsomisen vähentäminen eivät tee todellakaan tiukkaa. Katson nykyään telkkarista oikeastaan vain Ihon alla -tv-sarjaa (joka on älyhyvä) sekä elokuvia. Kalenteria en sullo enää täyteen muutenkaan.

Haluan kuitenkin muistuttaa itseäni siitä, että kaikkialle ei ole pakko mennä ja kaikessa ei ole pakko olla mukana. Saan jäädä kotiin ja rauhoittua. Valinta on vain ja ainoastaan minun.

Satsaan ekopaaston aikana juoksulenkkeihin, voimaannuttaviin joogatunteihin ja energisoiviin jumppiin, vietän aikaa kotona, olen, kuuntelen musiikkia ja neulon.

Ja tapaan ystäviä silloin, kun heillä on aikaa.

Kevät

Sillä kuten pastori Jaakko Heinimäki Ekopaasto-verkkosivuilla kirjoittaa:

"Elämän yksinkertaistaminen, edes määräajaksi, kääntää huomion mielitekojen ohjaamasta minästä maailmaan ja sen elämän edellytyksiin. 

Siksi ekopaasto on myös egopaasto. Se palauttaa mielihaluissaan liitelevän mielen maan pinnalle."

Ranta

Ekopaastossa jokainen voi olla mukana somen kautta hästägillä
#ekopaasto ja #paastolupaus.

10 comments

 1. Kuulostaa tosi hyvältä! Aika monta kohtaa noista on jo muutenkin arkea, mutta kylläpä tekisi tiukkaa saada perhe syömään kasvisruokaa... Minua ei haittaisi ollenkaan ;) Leppoisaa ekopaastoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta Marika! Minulla ei ole kokemusta edellisvuosien Ekopaastoista ja niiden sisällöistä, mutta tänä vuonna teemat ovat ainakin sellaisia, että kovin suuria erikoisuuksia en saa omaan ja perheen arkeen ujutettua. Niin tuttuja juttuja kaikki.

   Mutta ajatus ja teemoihin keskittyminen lieneekin Ekopaastossa tärkeämpää.

   Voisin itse syödä myös kasvisruokaa huomattavasti nykyistä enemmän, mutta ne muut... Kun teen kotona ruoan jokaikinen päivä, kahden eri sortin valmistamisesta olen systemaattisesti kieltäytynyt; tingin mieluummin omista mielihaluistani.

   Mutta onhan Ekopaastossa tällekin rouvalle haastetta ihan tarpeeksi reilun kuukauden ajaksi: työtuoli odottaa edelleen ostamistaan Ikea-reissun ollessa pannassa, ja vaate- ja kirjakaupat on kierrettävä kaukaa. Ihan hyvä ;).

   Poista
 2. Ekopaastosta en ollut kuullutkaan, mutta näitä asioita muuten pohdiskelen ja ihan toteutankin arjessa. Opiskeluaikoina olin kovinkin tomera ekoilija, mutta sitten syntyivät lapset ja tuli mentyä monessa helpomman kaavan mukaan. Nyt kun saa taas nukkua yöt niin jaksaa kiinnittää näihinkin asioihin huomiota. Olisi kiva kuulla ekopaastokuun jälkeen, miten koit paastoilun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei tämä Ekopaasto rehellisesti sanottuna ollut tuttu minullekaan ennen Lady of the Messin kirjoituksia aiheesta.

   En ole omasta mielestäni suunnitellut omaa ja perheen arkea mitenkään tietoisesti niin eko-näkökulmasta. Olin siksi pienesti yllättynyt, että tässä huushollissa taidetaan ekoilla aika tavalla ilman Ekopaastoakin. Se ei vaadi kovin suuria mullistuksia arkeen. Ehkä joskus hyvä näinkin.

   Jotain yhteen vetoa teen pääsiäisen tietämillä, joko hiukan ennen paaston loppua tai sen jälkeen. Olehan kuulolla <3!

   Poista
 3. Kuulostaa kivalta tuollainen paasto, jonka tavoitteet voi itse määrittää.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa Minna! Kyllä tekisi itse kullekin hyvää tuollainen ekopaasto ja monet noista jutuista pitäisi kyllä ottaa ihan pidempiaikaiseenkin käyttöön. Itsellä on tusinoittain parantamisen varaa noissa ja olen ehkä vähän liian mukavuudenhaluinen, jotta oikeasti lähtisin tekemään asioille mitään. Yksi juttu, jota yritän toteuttaa, on että ostaisin edim, vähemmän vaatteita, mutta laadukkaampia, joiden käyttöikä on pidempi. Tsemppiä paastoiluun, mielenkiinnolla osottelen taporttia edistymisestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin Kati olen mukavuudenhaluinen. Luulen, että aika monet oikeasti ovat, se kuulunee ihmisluonteeseen. Ekopaasto tsemppaa tekemään pieniä, merkityksellisiä ja pysyviä valintoja mukavuudenhalustamme huolimatta; elämän ei tarvitse olla askeettista, tylsää ja kurinalaista ollakseen hyvää. Ja se tässä niin viehättääkin.

   Kiitos hengennostauksesta Kati <3! Myöhemmin aiheesta lisää vielä!

   Poista
 5. Hienoja tavoitteita - ja sepä se ekopaaston hyvä puoli onkin, että siitä voi muokata omannäköisensä.
  Ja totta - se lihattomuus se meilläkin on ankaran ponnistelun tulos - ja syytkin lienevät samat kuin teillä;)
  Tsemppiä jatkoonkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ekopaasto on kyllä niin tämän rouvan juttu, jo tässä vaiheessa raportoituna, että ensi vuonna olen kyllä asemissa heti ensimmäisenä päivänä. Kiitos vinkkaamisesta siis Lady <3. Raporttia päätöstunnelmista on luvassa pääsiäisen tienoilla.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram