Vuosien karttumisessa on ainakin se hyvä puoli, että realistisuuden määrä kasvaa. Vaikka kuun haluaisikin siis hamuta taivaalta, tavoite kannattaa pilkkoa osiin.

Siksi Rouva Sana ei ole oikeastaan koskaan innostunut kertarysäyksellä toteutettaviin elämäntapamuutoksiin. Hitaasti hyvä tulee (jos tulee, yleensä onneksi kyllä).

Ei ihme, että You - kirja sinusta (Read.me, 2015) saa tämän rouvan niin tavattoman onnelliseksi. Kirjan teesinä on, että tie kohti onnellisempaa ja terveellisempää elämää kulkee vain pikkutekojen kautta.

Jes!

You - kirja sinusta sai alkunsa vuonna 2014 kehitetystä kotimaisesta innovaatiosta: YOU-appsista, älypuhelimeen ladattavasta sovelluksesta.

Viiden suomalaisen kehittämän sovelluksen taustalla on ajatus siitä, että elämäntapamuutos, koskipa se sitten ruokaa, liikuntaa tai muutoin vain itsensä kehittämistä, onnistuu pienin askelin SEKÄ positiivisuuden ja vertaistuen avulla.

Vaikka omat henkilökohtaiset valinnat ja teot ovat siis tärkeitä, hengenheimolaisten myönteinen kannustus matkalla kohti uutta on yhtä tärkeää.

YOU-sovelluksen ympärille syntyi oma YOU-yhteisö.

Nyt sovelluksesta ja yhteisöstä tutut teesit on jalostettu kirjan muotoon. Mukaan taustajoukoiksi suomalaiset innovaattorit ovat saaneet joukon kansainvälisiä avustajia: ei sen enempää eikä vähempää kuin muun muassa ravinnosta kirjoittavan julkkiskokin Jamie Oliverin.


YOU - kirja sinusta -oppaan johtava ajatus on yksinkertainen: yksi pieni teko päivässä on tie pysyvämpään muutokseen. Siksi kirjassa on 365 erilaista vinkkiä ja ajatusta siitä, miten omaa arkeaan voi muuttaa tasapainoisempaan suuntaan.

Vinkit ovat poimittavissa järjestyksessä ajatus kerrallaan tai kirjaa voi lukea harppoen itselleen sopivassa tahdissa. Sivuilla on myös erilaisia tehtäviä.

Osa vinkeistä on rouvalle tuttuja ja arjessa säännöllisesti jo toteutettuja kuten tavaroiden kuljettaminen omille paikoilleen ja pintojen pitäminen puhtaana roinasta, säännölliset kävelylenkit (jotka tulee tosin toteutettua tätänykyä juosten), veden juominen tai aterioiden valmistaminen itse.

Mutta mahtuu oppaaseen tukku uutta tai ajattelemaan herättävääkin. Vai mitä sanot muun muassa näistä:

  • Juttele itseäsi vanhemman kanssa
  • Delegoi jokin tehtävä
  • Etsi ystävällisyyttä ympäriltäsi
  • Nauti lohturuokaa
  • Tee jotakin hassua

Ehkä aika itsestäänkin selviä juttuja tähän on listattuna juu, mutta toteuttapa niitä kaikkia arjessasi. Ei ihan mikään helppo juttu ilman muistuttelua.

Ja juuri se on kirjankin pointti.

365 vinkkiä on oikeasti paljon. Tarkemmin kirjaa lukiesssa huomaa, että osa ohjeista toistuu vain hieman - tai tuskin lainkaan - muunneltuina:

  • Valitse täysjyvätuote - Vaihda täysjyvään
  • Pidä vesipullo tai juomalasi täytettynä - Vaatimaton vesi - Huolehdi nestetasapainosta 
  • Syö aamiaista ystävän kanssa - Syö aamiaista ystävän kanssa 
  • Kuuntele vaikuttava kappale - Muistoja herättävä kappale - Kuuntele tanssittava kappale

Vaan entä sitten.

Koska vuodessa todellakin on 365 päivää, olisi ehkä liikaa olettaa, että muun muassa vedelle - tai musiikin kuuntelulle - tulisi varata vain yksi ainokainen päivä. 

Kaikki hyvät tavat kelpaavat muunnettavaksi ja toistettavaksi. 

Myös ensi vuonna.


Yhteistyössä Read.me. 
Kirja on saatu arvostelukappaleena.