Yhteistyössä Bioteekki

Väsyttääkö?

Viekö vuoden pimein aika sinusta puhdin pois, ja lasketko jo päiviä maaliskuun aurinkoisille keväthangille?

Rouva Sana/Bioteekki40 ensimmäistä vuotta Rouva Sana eli aika tavalla kuin onnellinen ja vapaa lehmä pellolla. Tunteeni huumassa annoin piupaut ravintolisille, koska pidin niitä lähinnä rahareikinä lompakossa.

Sitten moni asia muuttui.

Perheen ja työn sovittaminen alkoi muotoutua yhä haasteellisemmaksi, ja työ vaati enemmän. Liikunta ja hyvää oloa tuottavien asioiden tuominen arkeen unohtui.

Allergikolla alkoi jatkuvien migreenikohtausten, flunssien ja poskiontelotulehdusten kierre, joka kiteytyi vuosien sairastamisen jälkeen astmaan.

Olin lopulta niin huonossa kunnossa, että en jaksanut kävellä rappusia kerroksesta toiseen hengästymättä ja pysähtymättä.

Se oli ennenkuulumatonta – ja sanalla sanoen aika kauheaa.

Ja mitä tekee rouvasihminen, kun hän löytää itsensä elämänsä parhaimpina vuosina pohjalta, rapakuntoisena?

Sisuuntuu.

Rouva Sana/Tuusulanjärvi
Päätin, että kun olotilani hieman hellittää, pohjamudat ovat osaltani räpiköity. Käärin hihat ja aloin tehdä töitä sen eteen, että olen joskus jälleen täsmäkunnossa.

Hyvä kunto ei ole itsestään selvyys. Se vaatii säännöllistä liikuntaa, terveellistä ruokaa ja sitä, että arkielämän palikat ovat sopivassa suhteensa toisiinsa.

Palikat eivät asetu oikeisiin koloihinsa hetkessä. Pohjamudista räpiköiminen vaatii säännöllistä työtä.

Päästyäni alkuun huomasin, että palikoistani puuttuu yksi tärkeä osa: ravintolisät. Keski-ikäistyvä kroppa ei enää jaksa ilman apua: se tarvitsee jeesiä hyvän kunnon ylläpitämiseksi.

Nyt vuosien takainen säännöllinen lääkitykseni on vaihtunut päivittäisiin ravintolisiin. Ympäri vuoden on kolme ylitse muiden: sinkki, magnesium ja B-vitamiini. Niiden voittaneita ei tämän rouvan kohdalla ole.

Viisi ravintolisävinkkiä

Sinkki

Sinkin tiedetään tutkitusti lyhentävän flunssakierteitä ja sairastelualttiutta, mutta myös kohentavan yleiskuntoa sekä ehkäisevän allergiaherkkyyttä.

Sinkin ja kuparin yhteisvaikutuksista puhutaan vähän. Ne ovat tärkeä parivaljakko.

Säännöllisesti nautittuna sinkki saattaa häiritä kuparin imeytymistä elimistöön. Kun molemmat ovat samassa tabletissa, on helppo varmistaa, että myös kuparin määrä pysyy tarpeellisella tasolla.

Markkinoilla olevista sinkkivalmisteista kannattaa valita siis sellainen, jossa samassa tabletissa on myös elimistölle tärkeää kuparia. Bioteekin Super-sarjan Sinkki on juuri sellainen.

Magnesium

Magnesiumia pidetään yleisesti väsymyksen ja uupumuksen ehkäisijänä, mutta ennen kaikkea myös lihasten ja hermoston hyvinvoinnin edistäjänä.

Rouva Sanan kaltaiselle aktiiviliikkujalle magnesium on suoranainen must. Omalla kohdallani magnesium ennaltaehkäisee yleisiä lihaskramppeja. Myös yölliset suonenvedot ovat jääneet pois.

B-vitamiini

B-vitamiini on tunnettu väsymyksen ennaltaehkäisijä ja ihon hyvinvoinnin edistäjä. Sitä pidetään myös vastauksena univaikeuksiin, erilaisiin kramppeihin ja suun limakalvojen vaivoihin.

Päivittäinen B-vitamiinilisä on hyvä tapa varmistaa oma jaksaminen arjessa.

D-vitamiini

D-vitamiinin merkityksestä on kaamos-Suomessa viime vuosina puhuttu paljon. Yksikään vanhempi tuskin onnistuu tänä päivänä kahlaamaan suomalaista neuvolajärjestelmää läpi ilman keskustelua D-vitamiinista.

Näin talviaikaan D-vitamiini on tämän rouvan huushollissa koko perheen päivittäinen ravintolisä. Sitä kuluu perheenjäsenen ikään katsomatta 50 mikrogrammaa päivässä.

Kohti kesää mentäessä vuorokausiannokset ovat pienenevät. Suven suloisimpina seutuina D-vitamiinin osalta on jopa pieni tauko.

C-vitamiini


C-vitamiini on monelle tuttu lohtu flunssien keventäjänä, mutta sitä pidetään yleisesti myös väsymyksen ja uupumuksen ennaltaehkäisijänä.

C-vitamiini tunnetaan lisäksi kauneusvitamiinina. Sen sanotaan suojaavan elimistöä haitalliselta hapettumiselta, jolle yksikään rouva tuskin sanoo vastaan.

Tiesitkö muuten, että C-vitamiini vaikuttaa kollageenin muodostumiseen ihossa. Mitäpä ei nainen tekisi kauneutensa eteen?

Rouva Sana/Bioteekki
Laiskalle ravintolisien käyttäjälle sopivat monivitamiinit,
jossa tärkeimmät ravintolisät löytyvät sopivassa suhteessa yhdestä purkista.Miksi ennen ravintolisiä pitkään välttänyt sitten vannoo valikoiden nyt niiden nimeen? Siksi, että ne pitävät osaltaan yllä omaa hyvinvointiani.

Kun ennen sairastin parhaimmillaan – tai pahimmillaan – jopa kerran kuussa, poden perinteisiä flunssia nyt enää 2-3 vuodessa, jaksan astmaatikkona liikkua pikkupakkasessakin, ja voin hyvin pimeästä vuodenajasta huolimatta.

Olen pirteämpi ja parempikuntoinen kuin vuosikausiin.

Mikä johtuu sitten lopullisesti mistä, voi toki aina veikkailla. Omaa suhdettani vitamiinilisiin arvailut eivät kuitenkaan enää muuta.

Aamu alkaa tutuin purkkirutiinein. Olipa sitten talvi- tai kesäpäivä.Yhteistyössä Bioteekki.
Juttu on julkaistu alun perin Bioteekin Hyvinvointisi tueksi -verkkosivuilla.