Kämpin riehakkaat juhlat

30 marraskuuta 2015

Rouva Sanan askeltaessa kultakauden taiteilijoiden jalanjäljillä (joita ei voi muuten välttää asuessa niiden keskellä), ajatukset harhautuvat usein miettimään, miten aikalaiset ovat reilut sata vuotta sitten eläneet (saman tunteen koen myös Kolilla - jostain kumman syystä -, mutta siitä ei tässä tänään sen enempää).


Mietin, miten Sibelius on keppiinsä nojaten ja silinterihattua nostaen kulkenut hiekkatien reunaa, joka kulkee nyt suunnilleen nykyisen kävelytien kohdalla.

Miten Halosen Pekka on huiskutellut Tuusulanjärven yli öljylampullaan Järnefeltin Eerolle, Sibbelle ja Ahon Juhanille, että "ohoi, sauna on lämmin - sopii tulla kylpemään"

Ja että mitä saunanlauteilla on oikein lopulta raatattu.

Siksi en voi kuin ihastella Keski-Uudenmaan teatterin kultakauden taiteilijoiden elämää valottavaa näytelmäsarjaa, joka jatkuu nyt Symposion-esityksellä. Se on todellinen kulttuuriteko - semminkin, kun:

a) teatterilla on taitoa ja osaamista, vaikka muille jakaa ja

b) SHG150 eli Sibeliuksen, Halosen ja Akseli Gallen-Kallelan yhteinen vuoden mittainen 150-vuotisjuhlavuosi huipentuu joulukuussa Sibeliuksen syntymäpäivään.

KUT
Axel Gallen (Jari Pahkin-Hämäläinen, vas.), Pekka Halonen (Seppo Halttunen) ja Jean Sibelius (Heikki Lund)
kokoontuvat juhlimaan Symposion-taulun 10-vuotisjuhlaa, kun Tekla Hultin (Anna-Leena Sipilä) keskeyttää juhlat.
(Kuva: KUT)
Symposion-näytelmässä eletään keskellä kuohuvaa vuonna 1904. Kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov on juuri murhattu senaatin portaikkoon ja Venäjä on tiukentanut otteittaan Suomesta.

Monille suomalaisille tärkeistä erityisvapauksista on luovuttu tai niitä on kiristetty. Niiden mukana kyytiä on saanut Päivälehti, joka on lakkautettu.

Pekka Halonen (Seppo Halttunen), Jean Sibelius (Heikki Lund) ja Axel Gallen (Jari Pahkin-Hämäläinen) kokoontuvat Kämppiin viettämään riehakkaita juhlia Symposion-taulun 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vaan kuinkas käykään, kun Tekla Hultin (Anna-Leena Sipilä), toimittaja ja Suomen ensimmäinen naistohtori - muun muassa -, saa vihiä, että herrat ovat koolla. Hän änkeää itsensä naisilta... no, jos nyt ei ihan tyystin kiellettyyn niin ainakin ei-sallittuun tilaisuuteen.

Näytelmän käsikirjoituksesta vastaa Sibbeä näyttelevä Heikki Lund, jonka sormien kautta on kulkenut myös teatterin ikisuosikki, jo reilut 10 vuotta teatterin ohjemistossa ollut, Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämään paneutunut Yksi laulu ylitse muiden. 

Jotenkin se tämä rouva aina vain nauttii näistä esityksistä. Oman lisän Symposionin tunnelmaan tuo Yksi laulu ylitse muiden -näytelmästä tuttu esitysestradi, Halosenniemen valtaisa, tunnelmallinen ateljee. 

Nyt ei ole Kämpissä vaan keskellä ihka aitoa ateljeekotia, ja uskotko, kun sanon, että siellä sielu lepää.

No, ainakin rouvaa uskovat ne uskolliset KUT:n teatterinkävijät, jotka varasivat edelliset esitykset loppuun. 

Symposionin lisäesitysten paikat myydään juuri nyt!

KUT
(Kuva: KUT)

Symposion Keski-Uudenmaan teatterissa KUT:ssa
Halosenniemessa (Tuusulan Rantatie) ti 8.12. sekä su 24.1. alkaen. 
pe 23.9. ja su 25.9. klo 18 sekä ke 7.12. ja  su 11.12. klo 18.

Lisätiedot ja lippuvaraukset www.kut.fi.


Rouva Sana näki Symposionin kutsuvieraslipulla.

4 comments

 1. Vastaukset
  1. No niin rehellisesti sanottuna kuin sanoa saattaa :).

   Poista
 2. Olen menossa ensi viikolla katsomaan Symposionin, joten ihanan ajankohtaista luettavaa. Tai sehän ei ole mikään uutinen, ainahan sinulla on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Marjaana mahdottomasti kauniista palautteestasi <3.

   Hyvän näytelmän olet itsellesi valinnut. Aivan vähintään kaikkien keskiuusmaalaisten must-esitys. Nautihan!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram