Mistä olemme kotoisin? Vai olemmeko kotoisin tässä globaalissa maailmassa enää mistään? Ja onko kotiseudulla lopulta mitään merkitystä?

Näihin - ja moniin muihin - kysymyksiin Rouva Sana peräänkuulutti parisen viikkoa sitten teiltä vastauksia ja sai niitä vinon pinon. Suuren suuri kiitos niistä!

Kotiseudun ja paikallisidentiteetin pohtiminen on jälleen ajankohtaista, kun Keski-Uudenmaan kuuden kunnan museoiden nykydokumentointihanke Karvanopat ja Kaukametsä - elämää Kehä III tällä puolen saa jatkoa.

Ensi tiistaina Hyvinkään Villan Voimalassa avattavassa Paikallistu! Get Local! - näyttelyssä paikallisuuden ja paikallisidentiteettien tutkimista jatketaan muun muassa uuden lautapelin avulla.

Rouva Sana on mukana avajaistilaisuuden paneelikeskustelussa Järvenpään ja Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen edustajana.

Järvenpää


Se, mistä meistä jokainen tuntee olevansa kotoisin, ja mikä määrittää meidän kotiseutumme, taitaa - ainakin vastausten perusteella - olla kovin henkilösidonnaista.

Mielipiteisiimme vaikuttavat lapsuuden muistot, perhesidonnaisuudet sekä kiinnittyminen aikuisiän paikkakunnalle.

Muun muassa.

Karvanopat ja Kaukametsä -hankkeen raportissa todetaan, että paikallisuuksilla on historiallinen juuri.

Teitä Rouva Sanan lukijat maailma on heitellyt aikuisikään mennessä paikasta toiseen. Osa on käynyt kääntymässä jossain ja palannut onnekseen jo nyt takaisin lapsuusajan maisemiin.

Suuri osa teistä, jotka ette ole sitä vielä tehneet, kaavailette sitä jossain elämänne vaiheessa.

Vähemmistössä olemme me, ainakin Marika, Shaninordic ja Rouva Sana, jotka tunnemme olevamme kotona juuri nyt; siellä, missä perheemme ovat (vaikka Marika haaveileekin vielä omien sanojensa mukaan joskus paluumuutosta takaisin, ei lapsuusajan maisemiin vaan pääkaupunkiin, jonne hänellä on pieni kaipuu...).

Entistä kiinnostavampaa oikeastaan onkin se, miksi me, jotka tunnemme olevamme kotona juuri nyt, emmekä edes kaipaakaan muualle, tunnemme olomme kotoisaksi vieraalla maaperällä, kilometrien päässä lapsuusmaisemista.

Parhaiten kysymykseen ehkä vastaa Shaninordic, Taiwanista Suomeen kotiutunut ja maatamme ja uutta kotiseutuaan maailmalle markkinoiva freelancekirjoittaja.

Shaninordicin mukaan kotiutumisessa auttaa seudulla jo asuvien asukkaiden lämmin ja avoin suhtautuminen uusiin tulokkaisiin sekä heidän toivottaminen tervetulleeksi kunnassa järjestettäviin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Nykyisessä kotikunnassaan Järvenpäässä, tuhansien kilometrien päässä lapsuudenmaisemistaan, Shaninordic arvostaa luontoa ja kulttuuria.

Erityismaininnan häneltä kotiseutuun kiinnittymisessä ja arjen rikastuttamisessa saavat oma kotijärvi, keskisen Uudenmaan rikas kulttuuriperimä, ja kyllä, paikallinen neulekahvila Lentävä Lapanen (joka sai taiwanilaislähtöisen naisihmisen neulomaan... hurraa!).

Tärkeimpänä kaikesta Shaninordic pitää kuitenkin vuorovaikutusta: mahdollisuutta tulla nähdyksi ja kuulluksi, asuipa hän missä tahansa.

Kuten Shaninordic itse sanoo, nyt hän ymmärtää, mitä "koti on siellä, missä sydämesi on", tarkoittaa: "I finally realized what does it mean by saying "home is where your heart is".

"It´s never about city, it´s always about people. Without people there wouldn´t be a city. We create the city together, along the way we become who we are."

Niinpä.

Kyse ei lopulta ole ehkä sittenkään kotiseudusta ja paikasta itsestään vaan kyse on sen ihmisistä.

Ilman ihmisiä ei ole kotiseutuakaan.

Uutta tai vanhaa.

Kotiseutu

Paikallistu! - Get Local! - Keski-Uudenmaan kuuden kunnan museoiden yhteisnäyttelyn avajaiset Hyvinkäällä tiistaina 1.12.2015 Villan Voimalassa (Kankurinkatu 4-6). 
Avajaispaneeli Hyvinkään kaupungintalon aulassa klo 18-19.30. 
Näyttely on avoinna 30.1.2016 asti. Vapaa pääsy.
Yhteisnäyttely kiertää ensi vuoden aikana kaikkien kuuden kunnan alueella.