Koti on siellä, missä sydän on

25 marraskuuta 2015

Mistä olemme kotoisin? Vai olemmeko kotoisin tässä globaalissa maailmassa enää mistään? Ja onko kotiseudulla lopulta mitään merkitystä?

Näihin - ja moniin muihin - kysymyksiin Rouva Sana peräänkuulutti parisen viikkoa sitten teiltä vastauksia ja sai niitä vinon pinon. Suuren suuri kiitos niistä!

Kotiseudun ja paikallisidentiteetin pohtiminen on jälleen ajankohtaista, kun Keski-Uudenmaan kuuden kunnan museoiden nykydokumentointihanke Karvanopat ja Kaukametsä - elämää Kehä III tällä puolen saa jatkoa.

Ensi tiistaina Hyvinkään Villan Voimalassa avattavassa Paikallistu! Get Local! - näyttelyssä paikallisuuden ja paikallisidentiteettien tutkimista jatketaan muun muassa uuden lautapelin avulla.

Rouva Sana on mukana avajaistilaisuuden paneelikeskustelussa Järvenpään ja Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen edustajana.

Järvenpää


Se, mistä meistä jokainen tuntee olevansa kotoisin, ja mikä määrittää meidän kotiseutumme, taitaa - ainakin vastausten perusteella - olla kovin henkilösidonnaista.

Mielipiteisiimme vaikuttavat lapsuuden muistot, perhesidonnaisuudet sekä kiinnittyminen aikuisiän paikkakunnalle.

Muun muassa.

Karvanopat ja Kaukametsä -hankkeen raportissa todetaan, että paikallisuuksilla on historiallinen juuri.

Teitä Rouva Sanan lukijat maailma on heitellyt aikuisikään mennessä paikasta toiseen. Osa on käynyt kääntymässä jossain ja palannut onnekseen jo nyt takaisin lapsuusajan maisemiin.

Suuri osa teistä, jotka ette ole sitä vielä tehneet, kaavailette sitä jossain elämänne vaiheessa.

Vähemmistössä olemme me, ainakin Marika, Shaninordic ja Rouva Sana, jotka tunnemme olevamme kotona juuri nyt; siellä, missä perheemme ovat (vaikka Marika haaveileekin vielä omien sanojensa mukaan joskus paluumuutosta takaisin, ei lapsuusajan maisemiin vaan pääkaupunkiin, jonne hänellä on pieni kaipuu...).

Entistä kiinnostavampaa oikeastaan onkin se, miksi me, jotka tunnemme olevamme kotona juuri nyt, emmekä edes kaipaakaan muualle, tunnemme olomme kotoisaksi vieraalla maaperällä, kilometrien päässä lapsuusmaisemista.

Parhaiten kysymykseen ehkä vastaa Shaninordic, Taiwanista Suomeen kotiutunut ja maatamme ja uutta kotiseutuaan maailmalle markkinoiva freelancekirjoittaja.

Shaninordicin mukaan kotiutumisessa auttaa seudulla jo asuvien asukkaiden lämmin ja avoin suhtautuminen uusiin tulokkaisiin sekä heidän toivottaminen tervetulleeksi kunnassa järjestettäviin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Nykyisessä kotikunnassaan Järvenpäässä, tuhansien kilometrien päässä lapsuudenmaisemistaan, Shaninordic arvostaa luontoa ja kulttuuria.

Erityismaininnan häneltä kotiseutuun kiinnittymisessä ja arjen rikastuttamisessa saavat oma kotijärvi, keskisen Uudenmaan rikas kulttuuriperimä, ja kyllä, paikallinen neulekahvila Lentävä Lapanen (joka sai taiwanilaislähtöisen naisihmisen neulomaan... hurraa!).

Tärkeimpänä kaikesta Shaninordic pitää kuitenkin vuorovaikutusta: mahdollisuutta tulla nähdyksi ja kuulluksi, asuipa hän missä tahansa.

Kuten Shaninordic itse sanoo, nyt hän ymmärtää, mitä "koti on siellä, missä sydämesi on", tarkoittaa: "I finally realized what does it mean by saying "home is where your heart is".

"It´s never about city, it´s always about people. Without people there wouldn´t be a city. We create the city together, along the way we become who we are."

Niinpä.

Kyse ei lopulta ole ehkä sittenkään kotiseudusta ja paikasta itsestään vaan kyse on sen ihmisistä.

Ilman ihmisiä ei ole kotiseutuakaan.

Uutta tai vanhaa.

Kotiseutu

Paikallistu! - Get Local! - Keski-Uudenmaan kuuden kunnan museoiden yhteisnäyttelyn avajaiset Hyvinkäällä tiistaina 1.12.2015 Villan Voimalassa (Kankurinkatu 4-6). 
Avajaispaneeli Hyvinkään kaupungintalon aulassa klo 18-19.30. 
Näyttely on avoinna 30.1.2016 asti. Vapaa pääsy.
Yhteisnäyttely kiertää ensi vuoden aikana kaikkien kuuden kunnan alueella. 

8 kommenttia

 1. Tottahan tuo on, että oma perhe ja rakkaat ihmiset tekevät kodin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se ilmeisesti on. Jos muistan oikein, sinunkin olosi tuntui kodilta, kun pääsit kaikkien läheisten lähelle ja tuttuihin maisemiin <3.

   Poista
 2. Läheisten lisäksi minulle kodin tekevät tutut, rakkaat maisemat. Minulle ne on järvi ja metsät, mutta myös vuoret ja meri kelpaavat. Täällä Madridissa, autojen, kerrostelojen ja hälinän keskellä en tunne olevani kotona. Siksi sinkoilen viikonloppuisin milloin minnekin ja etsin sitä paikkaa, missä on hyvä olla. Uudet ystävät kyllä kovasti auttavat, ja pianhan se oma rakkaanikin Suomesta tulee luokseni. Ehkä sitten tämä suurkaupunki ja pieni asuntoni tuntuu himpun verran enemmän kodilta. Tosi kiva, ajtuksia herättävä teema ja kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyn niin samastumaan kanssasi Heidi.

   Paljastan nyt erään asian. Tunnen käsittämättömän hyvän olon tunteen aina, kun seison Kolin huipulla tai vastaavasti sen alla Pielisen rannalla. Tunne on samanlainen kuin olisin tullut kotiin.

   Siis kotiin! Kotini ei ole koskaan ollut sielläpäinkään.

   Ehkä olen asunut Karjalan kunnailla tai Kolin huipulla jossain edellisessä elämässäni ;)...

   Kiitos, kun kävit kommentoimassa Heidi <3.

   Poista
 3. Elämä on varmasti parempaa, jos pystyy pitämään henkisen kodin siellä missä läheiset ovat. Itselläni ei ole kokemusta kuin lapsen pitkäaikaisesta maailmalla olosta, maailma on pienentynyt someilun vuoksi, joten välillä kaukaisuus unohtui.
  Shaninnordic <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, some varmasti keventää juurettomuuden tunnetta! Kaukainenkin paikka voi olla yllättäen lähellä - tai kaukana olevat läheiset <3.

   Poista
 4. Minulta on jäänyt kokonaan huomaamatta tuo kotiseutupostauksesi - ja pakkohan se on mennä lukemaan, sillä niin mielenkiintoisia olivat jo tähän poimimasi kommentit.
  Minulle koti on siellä, missä ovat ne rakkaat ihmiset - ja kotiseutu siellä, missä on sielunmaisemani - Pohjois-Karjalassa vaarojen keskellä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipuusi Pohjois-Karjalaan ymmärrän enemmän kuin hyvin, monestakin syystä <3. Ihanaa viikonloppua Lady!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram