Hyvin vietetyn joululoman jälkeen, jos sitä yrittäisi vaikka edes talven ajan olla stressaamatta turhia, vai mitä? Ainakaan liikaa?

Ja ainakaan nyt töiden takia?

Stressin karttaminen ja sen vähentäminen on lopulta aika simppeliä hommaa. Se ei vaadi kovinkaan suuria poppaskonsteja vaan roppakaupalla maalaisjärkeä, itsensä kuuntelemista ja ripauksen tiukkaa itsekuria.

Ihan vain.

Jos arki ei tahdo sujua (ja edellisen kirjapostauksen vinkit eivät ole tuottaneet tulosta), nappaa itsellesi vinkkivitoset oheisista teeseistä.

Tuusulanjärvi


Seitsemän teesiä stressittömämpään arkeen


1. Syö hyvin, oikein ja riittävän usein

Kasvikset ja ennen kaikkea tasainen ateriarytmi on kaiken aa ja oo (no, tähän kohtaan kuuluvat tietysti myös proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat, hyvälaatuiset sellaiset, oikeassa suhteessa - you know...).

2. Liiku, liiku ja liiku

Jos et vielä liiku, aloita nyt. Säännöllisesti.

Erityisen hyvää tekee ulkona liikkuminen: stressihormonit kaikkoavat, hyvänolontunne kasvaa,     ajatukset selkiytyvät (Rouva Sana saa parhaimmat ideat niin tänne blogin puolelle kuin töihinkin lähes poikkeuksetta juoksulenkin aikana...), uni tulee helpommin ja se maistuu paremmalta. Olet liikunnan osalta vain saamapuolella jahka saat kammettua itsesi ylös sohvalta.

Älä aliarvioi pelkän kävelyn voimaa.

Ja kenellä on mahdollisuus seuraavaan: jo puoli tuntia meren tai järven äärellä ravitsee kropan lisäksi sielua ja mieltä.

3. Nuku, nuku ja nuku

Riittävä unentarve on yksilöllinen, mutta keskimäärin jokaisen tulisi nukkua noin 7 - 8 tuntia yössä. Myös unen laadulla on merkitystä. Pitkään nukutut huonot unet vastaavat lyhyitä yöunia.

Nukkumisella on merkitystä. Paljon.

4. Organisoi

Multitaskaaminen, monen asian tekeminen yhtä aikaa, on vuonna 2016 lopullisesti pois muodista. Tee aidosti vain yhtä asiaa kerrallaan.

Aseta itsellesi tavoitteita ja muista palkita itsesi, kun olet saavuttanut ne. Ole tyytyväinen jo siitä, kun asiat menevät oikeaan suuntaan, Pienetkin edistysaskeleet ovat paljon.

5. Ole läsnä

Multitaskaaminen on pois muodista, mutta mindfulness ei. Elä tässä hetkessä - älä eilisessä, äläkä tulevassa. Älä suorita vaan ole.

Hetkessä eläminen ja meditaatio antavat tilaa tuntemuksen ja reaktioiden välille. Kuuntele tätä hetkeä ja sen myötä omaa itseäsi.

6. Tunne itsesi

Itsetuntemus kasvaa parhaiten positiivisten tunteiden kautta. Keskity myönteisyyteen. Väitetään, että addiktiot syntyvät itsenä olemisen vaikeudesta.

Sitä paitsi omana itsenä on ihan mukava olla.

7. Hyväksy itsesi

Olet maailman parhain tyyppi juuri sellaisena kuin olet. Vertailu muihin ei kanna koskaan omaa nenää pitemmälle, sillä maailmasta löytyy aina ihmisiä, joiden edesottamuksia et voi saavuttaa.

Miksi edes pitäisi? Toista samanlaista sinua ei ole. Ainoa, johon itseä kannattaa verrata on oma itse.

Ja kun muistat elää oikein suhteessa läheisiin ja toisiin ihmisiin, ei arjessa voi mennä kovin pahasti pieleen.

Samoin hyvinvointiteemoin jatketaan muuten tietyllä tavalla ensi viikollakin.
Pysyhän taajuudella!

Hyvää menoa kohti uutta alkanutta vuotta
ja viikonloppua!

talviVinkit antoi hyvinvointivalmentaja Antti Jokela Lifted Oy:sta 
PR-toimisto Mildh Pressin mediatilaisuudessa.