Viimeisiä viedään! Ateneumissa nimittäin.

Taidemuseossa esillä oleva, huikean hieno Henri Cartier-Bressonin näyttely The Man, the Image & the World päättyy ensi sunnuntaina.

Olethan nähnyt sen jo?

Jos et, Rouva Sana heristää sinulle sormea. Soo, soo. 

Jos bloggaat, valokuvaat tai olet muutoin kiinnostunut valokuvataiteesta - ja ennen kaikkea, asut kohtuumatkan päässä Helsingistä -, on sinun oikeastaan lähes pakko nähdä näyttely, edes yhden kerran (Rouva Sana on nähnyt kahdesti).

Ateneumiin on tulevana viikonloppuna ennustettavissa ruuhkaa ja ahtaita käytäviä, mutta senkin uhalla. Tämän näyttelyn missaamista tulet todennäköisesti katumaan.

Ateneum
Joutilaita ihmisiä á la Cartier-Bresson.

Cartier-Bressonia pidetään 1900-luvun eräänä merkittävimpänä valokuvaajana, ja ehdottomasti aiheesta.

Mies tallensi filmilleen oikeastaan lähes kaikki maailmanhistorian merkittävimmät tapahtumat: tarkoituksella tai joskus hiukan sattumalta.

Vaikka Cartier-Bressonin valokuvat ovat huikeaa ajankuvaa, Rouva Sana katsoo niitä myös toisin silmin. Valokuvissa kiehtoo ennen kaikkea kuvattavien ihmisten läsnäolo, valokuvaajan arvostus kuvattavaa kohtaan.

Laaja inhimillisyys. Taito taltioida hetket sellaisenaan, ilman suurempaa numeroa.

Kuvissa on aina jotain enemmän kuin mitä katsoja ensimmäisellä silmäyksellä näkee.

Cartier-Bresson sanoo halunneensa jättää aina tilaa sattumalle.

Vaikka hän sommitteli kuviaan etukäteen, hän ei halunnut suunnitella niitä liian tarkkaan. Hän tyytyi katsomaan, mitä tuleman pitää.

Periaate kannatti. Yksinomaan Ateneumissa on esillä noin 300 miehen valokuvaa; osa valokuvaajan huikeasta teosten määrästä.

Huippunäyttely huippuvalokuvaajalta! Älä jätä sitä väliin.