Viimeinen kuulutus Cartier-Bressonin näyttelyyn

27 tammikuuta 2016

Viimeisiä viedään! Ateneumissa nimittäin.

Taidemuseossa esillä oleva, huikean hieno Henri Cartier-Bressonin näyttely The Man, the Image & the World päättyy ensi sunnuntaina.

Olethan nähnyt sen jo?

Jos et, Rouva Sana heristää sinulle sormea. Soo, soo. 

Jos bloggaat, valokuvaat tai olet muutoin kiinnostunut valokuvataiteesta - ja ennen kaikkea, asut kohtuumatkan päässä Helsingistä -, on sinun oikeastaan lähes pakko nähdä näyttely, edes yhden kerran (Rouva Sana on nähnyt kahdesti).

Ateneumiin on tulevana viikonloppuna ennustettavissa ruuhkaa ja ahtaita käytäviä, mutta senkin uhalla. Tämän näyttelyn missaamista tulet todennäköisesti katumaan.

Ateneum
Joutilaita ihmisiä á la Cartier-Bresson.

Cartier-Bressonia pidetään 1900-luvun eräänä merkittävimpänä valokuvaajana, ja ehdottomasti aiheesta.

Mies tallensi filmilleen oikeastaan lähes kaikki maailmanhistorian merkittävimmät tapahtumat: tarkoituksella tai joskus hiukan sattumalta.

Vaikka Cartier-Bressonin valokuvat ovat huikeaa ajankuvaa, Rouva Sana katsoo niitä myös toisin silmin. Valokuvissa kiehtoo ennen kaikkea kuvattavien ihmisten läsnäolo, valokuvaajan arvostus kuvattavaa kohtaan.

Laaja inhimillisyys. Taito taltioida hetket sellaisenaan, ilman suurempaa numeroa.

Kuvissa on aina jotain enemmän kuin mitä katsoja ensimmäisellä silmäyksellä näkee.

Cartier-Bresson sanoo halunneensa jättää aina tilaa sattumalle.

Vaikka hän sommitteli kuviaan etukäteen, hän ei halunnut suunnitella niitä liian tarkkaan. Hän tyytyi katsomaan, mitä tuleman pitää.

Periaate kannatti. Yksinomaan Ateneumissa on esillä noin 300 miehen valokuvaa; osa valokuvaajan huikeasta teosten määrästä.

Huippunäyttely huippuvalokuvaajalta! Älä jätä sitä väliin.

8 comments

 1. Osu ja upposi. Häpeillen myönnän, että en ole näyttelyä nähnyt.

  VastaaPoista
 2. Kyllä nyt harmittaa! Olemme tulossa Espooseen viikonloppuna, mutta pahaa pelkään, että tuonne ei ehditä. Olisi ollut niin mielenkiintoinen näyttely. Olen joskus Tallinnassa tutustunut Irving Pennin valokuvausnäyttelyyn ja siitä tykkäsin kovasti.
  Cartier-Bressoniin olen tutustunut vain jonkun lehden ja netin välityksellä. Olisi ollut hienoa tutustua tarkemmin hänen valokuviinsa.
  Kiitos kuulutuksesta! Anna näitä vain lisää jatkossakin. Turku ei ole kaukana Hgistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cartie-Bresson on eräs maailmankuuluja valokuvaajia - ja ihan aiheesta.

   Suomi on pullollaan mielenkiintoisia näyttelyitä, ja olen itsekin joutunut hyväksymään, että ihan kaikkea haluamaansa ei vain ehdi eikä voi nähdä. Siinä on jo tavoitetta kylliksi, että kävisi edes läpi kaikki 100 kilometrin säteellä olevat must-näyttelyt.

   Mukavaa viikonloppua Espooseen Tuula <3!

   Poista
 3. Olin avajaisissa ja vielä toistamiseenkin katsomassa tämän mestarin mykistäviä valokuvia. Avajaishulinassa näin jo paljon mutta haluan aina mennä ihan rauhassa fiilistelemään ihan yksin ja rauhassa.

  Cartie-Bresson on pystynyt vangitsemaan hetkiä valokuviin, jotka ovat klassikoita. Varjojen ja valon leikkiä parhaimmillaan. Hän on varmaan odottanut tunteja jossain kadulla saadakseen juuri sen oikean hetken kuvaansa ja sitten klik. Mustavalkoista taidetta parhaimmillaan. Jos ehdin menen ehkä vielä kolmannen kerran. Tämä mykistää joten jos joku ei ole käynyt vielä niin mars mars!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä Marjo osasit kiteyttää kyllä täydellisen oivallisesti Cartier-Bressonin bravo-puolet. Just noin!


   Mars, mars, kaikki näyttelyyn nyt!

   Poista
 4. En ole tätä nähnyt, vaikka se kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Siskoni kävi katsomassa ja tykkäsi kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaajana ja valokuvia ottavana suosittelen Maiju sinulle ehdottomasti! Se on must-näyttely. Sitä paitsi se on vielä hyvä.

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram