Jos jotain elokuvaa Rouva Sana odotti koko loppuvuoden (Annelin ja Onnelin talvi -jatko-osaa lukuun ottamatta) niin ehdottomasti Tenavia.

Onnistuin näkemään Tenavat-leffan trailerin muutamaan kertaan, ja jokin elokuvassa vetosi. Pitkästä aikaa luvassa oli jotain vanhaa, tuttua, ehkä jopa turvallistakin, mutta silti jotain uutta.

Siksi laskin joululomalla lähes päiviä, jolloin odottamani H-hetki koitti.

Ja olihan elokuva hahmojensa puolesta elämys. Milloin tämä rouva on viimeksi nähnyt - tai lukenut - mitään Jaska Jokuseen, Ressuun, Telluun, Amadeukseen, Kaustiseen tai Piparminttu-Pipsaankaan liittyen?! Noooo, aika monta vuotta (lue: vuosikymmentä) taaksepäin saa kyllä laskea.

Tajusin, että olin unohtanut jopa Rapa-Ripan olemassa olon! Kääk!

En ollut lapsuudessani koskaan mikään älytön Tenavat-fani Ressu-koiraa nyt ehkä lukuun ottamatta, mutta jonkinlainen syvä huokaus tältä rouvalta elokuvan alkaessa kyllä pääsi. Tuli nii-in nostalginen olo.

Tenavat


Itse elokuvan stoori on simppeli. Jaska Jokunen on tottunut elämäänsä tumpelona takarivin poikana, jota juuri kukaan ei koskaan huomaa.

Kun luokkaan saapuu uusi tyttö, Jaska tekee ryhtiliikkeen. Hän haluaa tehdä Ressun opastuksella vaikutuksen Pieneen Punatukkaiseen Tyttöön.

Tenavat on mukavaa, sympaattista katsottavaa, vaikka kovin syvälliseksi se ei teemastaan huolimatta ehdi. Jaskan eräänlaisen elämäntapamuutoksen taustalla elokuvan kakkosjuonena kulkevat Ressun seikkailut halki synkän ja myrskyisän yön.

Moni on jo ehtinyt sanoa ääneen toivoneensa elokuvalta vähemmän Ressua ja enemmän Jaskaa. Niin olisi rouvakin.

Elokuvateatterissa istuneisiin perheen pienimpiin Jaska Jokusen sitkeät jaloilleen nousemisyritykset jaksoivat selvästi purra ja huumori naurattaa, mutta kouluikäisten mielestä elokuva kuului olevan lälly ja liian vauvamainen.

No, vauvamaiseksi rouva ei sitä ehkä kutsuisi. Pehmeäksi ja sydämelliseksi kyllä.

Miksi? Siksi, että Jaskalla on asennetta.

Siksi, että Jaska Jokunen muistuttaa Tenavissa, että epäonnistumisenkin jälkeen täytyy aina nousta uudelleen, eikä koskaan kannata olla muuta kuin oma itsensä. Se riittää.

Tenavat-elokuvaan liittyy hauska Tenavaattori; verkossa oleva ohjelma, jolla jokainen voi luoda itsestään oman Tenavat-hahmon. Se on vähintään yhtä sympaattinen ja hauska kuin itse elokuvakin. Suosittelen!

Rouva Sanan oma Tenavat - alter ego seikkailee tämän päivityksen sivuilla, joten tätä hahmoa et elokuvasta löydä. Joidenkin ehkä suureksi onneksi...

Jotain yhtäläisyyttä meissä kahdessa varmasti kuitenkin on. Vai mitä sanot?

Tenavat


Viikonloppuna on hyvää aikaa poiketa vaikka elokuviin. Rouva Sanan to see -listalla seuraavaksi on kotimainen Nuotin vierestä

Iloista tammikuun viikonloppua!


Tenavat-elokuvaa esitetään parhaillaan elokuvateattereissa ympäri Suomen. 
Keskisellä Uudellamaalla elokuva kuuluu Studio 123:n ohjelmistoon.Juttu on toteutettu yhteistyössä elokuvateatteri Studio 123:n kanssa.