Sisältötoimisto Rouva Sanasta hyvää päivää

25 tammikuuta 2016

Ei oman yrityksen perustaminen ollut Rouva Sanalle mitenkään itsestään selvä asia.

Jos joku olisi pari vuotta sitten kysynyt, perustaisinko joskus oman yrityksen, olisin vastannut: "no en tod. koskaan!"

(Opetus vol 99: koskaan ei kannata sanoa "'ei koskaan".)

Nyt omaa elämää taaksepäin katsellen tuntuu, että maailmankaikkeus on ehkä sittenkin kuulolla, huomasimmepa sitä sitten tai emme.

***

Tässä tarinassa on matkattava aluksi kolmisen vuotta taaksepäin.

Olin vahvasti kiinni palkkatyössä: työskentelin Keski-Uudellamaalla ilmestyneen kaupunkilehti Vartin toimitussihteerinä. Nautin työstäni, minulla sopivasti haasteita ja pidin työkavereistani. Ehdotonta plussaa oli lyhyt työmatka.

Kaikki oli hyvin siis. Silti hampaankolossani oli alkanut jyskyttää.

Olin sen astisen urani pisimmässä työsuhteessa ja tuntui, että työn mukavuudesta huolimatta kaikki oli koettu. Kirjasin kalenteriini tavoitteekseni, että kun kuopukseni täyttää 10 vuotta, minun olisi aika tehdä uusia siirtoja.

No, siirto tehtiin lopulta minun puolestani.


Ennen kuin kuopukseni 10-vuotissyntymäpäivä koitti, lehden omistanut Sanoma lakkautti kaikki Vartti-kaupunkilehtensä, ja työsuhteeni kera kollegoiden päättyi siihen.

Yhtäkkiä olin vapaa tekemään, mitä halusin.

Sain tilaisuuden miettiä, mitä elämältä oikein haluan. Ei mikään vähäpätöinen asia, kun sitä näin jälkikäteen ajattelee.

***

Kulunutta sanontaa käyttäen Rouva Sanan tie yrittäjäksi on ollut pitkä ja kyllä ehdottomasti kivinenkin.

On pitänyt oivaltaa ja nähdä elettyä hetkeä kauemmaksi. On pitänyt tehdä hartiavoimin töitä, epäonnistua ja valahtaa polvilleen.

On pitänyt nousta jaloilleen, uskaltaa ja heittäytyä tuntemattomaan, vapaapudotukseen, jonka lopullista suuntaa ei edes vieläkään näe.

Mutta jos elämässä ei koskaan ota riskejä, saattaa ehkä elää näennäisesti turvallista ja hyvää elämää, mutta unelmien kanssa sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä.

Sillä omista unelmistaan kopin ottamiseen liitty aina pieniä riskejä - tavalla tai toisella.

Ja kun nyt katson aikaa taaksepäin, kaikki asiat näyttävät johtaneen toinen toiseen ja aina samaan suuntaan. Äärimmäisen hitaasti - rouvalta jos kysytään, jopa liian hitaasti -, mutta varmasti.

(Kuva: Pixabay)

No, tässä vaiheessa sitä osaa olla jo onnellinen monesta (jälkiviisaasta) asiasta.

Oivalsin, millaisessa murroksessa journalismi ja koko viestinnän kenttä jokunen vuosi sitten oli - ja mitä se suuremmassa määrin on yhä.

Ymmärsin olla takertumatta vanhaan ja härkäpäisesti olettaa, että minut lähes 20 vuotta työllistänyt ala toisi sen ammattilaiselle, mutta samalla vuosien aikana vahvasti keski-ikäistyneelle naisihmiselle (huono yhtälö tänä päivänä työmarkkinoilla: keski-ikäistynyt naisammattilainen) enää leivän pöytään.

Innostuin sosiaalisen median mukaan tuomista mahdollisuuksista (joka oli muuten asia, jolle joskus vuosia sitten sanoin myös ei koskaan...). Näin, että vaikka oma leipäala kriiseilee, sisällöntuotannnon tarve ei pääty: vain sen kanavat ja muodot muuttuvat.

Päätin lisäkouluttautua. Hakeuduin opiskelemaan, ja täydensin ammattiosaamistani lähes parhaalla mahdollisella tavalla: markkinointiviestinnän ammattitutkinnolla.

Kurssittaudun eturivin somegurujen ja digitaalisen markkinoinnin ammattilaisten kursseilla.

Aloitin bloggaamisen, ja näin blogien merkityksen sisältömarkkinoinnin keinona. Tulin blogini myötä valituksi Suomen eturivin blogiportaaliin 40+blogeihin.

Verkostoiduin ammatillisesti uusien ihmisten kanssa.


Ja nyt, tammikuussa 2016, olen yhtäkkiä omien unelmieni äärellä.

Sillä mitä muuta se voi olla, kun minulla on yhä mahdollisuus kirjoittaa, tuottaa sisältöjä, sanailla tarinoita heille, jotka niitä mediamurroksesta huolimatta - tai juuri sen vuoksi - edelleen tarvitsevat.

Sillä "sanat ovat elantoni ja elämäntapani."

***

Jos ihan tarkkoja ollaan, oikeastihan tämä tarina alkoi vuonna 1997. Muutin silloin keskiselle Uudellemaalle. Tarinassa on jo monta lukua - täytyykin olla, sillä vuoden kuluttua sen syntymästä tulee kuluneeksi 20 vuotta.

Ja sama tarina jatkuu yhä.

Alkamassa on uusi jakso, jonka pääosassa on aarrekarttojen ja unelmien toteuttamisvaiheen jälkeen sisältötoimisto Rouva Sana: keskiuusmaalaisen sisällöntuottajan tarinatoimisto keskiuusmaalaisille.

Ja no, totta kai ihan kaikille muillekin...

Niin, että voisinko siis kuvitella perustavani joskus yrityksen?

Tänään en voisi olla asiasta yhtään varmempi:

Kyllä, ehdottomasti kyllä!


Sisältötoimisto Rouva Sana on
sisällöntuotantoon, sisältömarkkinointiin ja markkinointiviestintään 
keskittyvä palveluyritys.

Kohderyhmänä ovat pienet ja keskisuuret, 
omaan sisältömarkkinointiinsa apua tarvitsevat yritykset, 
mutta myös yhdistykset, seurat ja muut yhteisöt sekä koulutus- ja oppilaitokset.

Tarvitsitpa sitten apua sisältömarkkinoinnin suunnitteluun 
yrityksesi somekanaviin ja verkkosivuille, konkreettiseen sisällöntuotantoon, 
blogimarkkinointiin, verkkosivujen sisällölliseen uudistamiseen
tai muuhun viestintään (kuten uutiskirjeet, tiedotteet, esitteet ja muut julkaisut)
unohtamatta journalistisia tuotteita, bloggaamista 
ja sisältöyhteistyötä blogin kautta, avun saat 
sisältötoimisto Rouva Sanasta.

Mikään tarina ei ole liian pieni kerrottavaksi.

Kiinnostuitko?
Katso lisää blogin sivulta Tarvitsetko apua?

27 comments

 1. Mikä ihana (kasvu)tarina. Se sai minut ihan herkistymään ja kyynelehtimään. Kaikella tapahtuneella on ollut todella tarkoitus, vaikka niiden yhteyksiä ei silloin joskus ole ehkä ymmärtänytkään. Toivon sydämeni pohjasta sinulle kaikkea hyvää ja sinun rohkeita ajatuksia/päätöksiä ihaillen jään kypsyttelemään omia ajatuksiani... Kiitos tästä postauksesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Satu <3! Nyt kyllä ihan herkistyn minäkin. Kiitos kauniista sanoistasi <3.

   Ja kiitos palautteestasi, se on tosi arvokasta. Olen itse liian lähellä tätä kaikkea nähdäkseni, miltä se etäämmältä näyttää. Kuten Uuno Turhapurokin on joskus todennut: This is my life ;)...

   Poista
 2. Hei! Toivotan paljon onnea ja menestystä sinulle ja yrityksellesi!

  Itse olen vasta aloittelemassa bloggaamista, joten esille nousevia kysymyksiä on paljon. Osaan niistä saan vastauksen mielenkiintoisen ja informatiivisen blogisi avulla. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mindy, olenpa iloinen palautteestasi ja kommentistasi. Tykkään erityisesti sanastasi informatiivinen. Otan mielelläni kunnian siitä itselleni, jos näin mielestäsi on. Mahtavaa <3.

   Kiitos siis sanoistasi, onnentoivotuksistasi - ja hei ihanaa, että olet siellä <3.

   Ja tervetuloa bloggaajan hetkiseen ja antoisaan maailmaan! Olet valinnut upean tien.

   Bloggaaminen on mukavaa, luovaa ja ennen kaikkea parhaimmillaan uskomattoman yhteisöllistä puuhaa, mutta myös älyttömän aikaavievää ja aika ajoin kyllä hermoja raastavaakin - turha kieltää; ne luovat kuopat muun muassa...

   Ja sitten kun blogin pitäisi olla vielä esteettisesti ja ulkoasullisesti kaunis ja luettava, kielen hyvää, mutta silti hauskaa ja viihdyttävää, tarinoiden näkökulmat sellaisia, että ne kiinnostavat lukijoita ja... ja ...

   Mutta ken kokee kirjoittamisen ja/tai valokuvaamisen itselleen omimmaksi ilmaisumuodoksi, blogi on kyllä ehdottomasti rautaa, monellakin tavalla <3.

   Otan muuten mieluusti vastaan vinkkejä, jos jokin aihepiiri kiinnostaa erityisesti. Jeesaan mielelläni lisää kyllä <3!

   Iloista tammikuun viikkoa Mindy!

   Poista
  2. Rouva Sana, minulle tuli erittäin hyvä mieli tuosta sinun kannustavasta ja innostavasta vastauksesta avunantotarjouksineen, kiitos!

   Bloggaaminen vie todellakin kaiken mahdollisen ajan ja vielä senkin yli. Mutta voisihan sen ajan huonomminkin käyttää!

   Kiitos samoin, iloista viikkoa sinullekin!

   Poista
  3. Olet niin oikeassa - vaikka bloggaaminen vie oikeastaan kaiken vapaan ajan, ei tämä silti hullumpaa hommaa ole <3.

   PS. Sinulla on muuten todella kauniita töitä <3...!

   Poista
 3. Toivotan paljon onnea tulevaisuuteen rohkealle naiselle - Rouva Sanalle!
  Upean tekstin taidat, sitä on iloa lukea. Vahvuutesi on hienosti esillä.
  Ja ihanaa tätä talvista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula kauniista sanoistasi <3! Lempeää tammikuun viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Ai että tykkään susta! <3 Mahtava kirjoitus ja uskon, että tästä saa moni voimaa, rohkeutta ja potkua omille uusille poluille. Vapaapudotus miten hieno sana kuvaamaan tilannetta, missä mikään normikuvio ei kannata.

  Onneksi olkoon Rouva Sana <3 Jännittävää, pelottavaa ja rohkeaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tiia <3! Ihania sanoja, kiitos <3!

   Kun arki polkee ja mikään ei suju, kaivan nämä kaikki tähän postaukseen tulleet sanat ja lohduttaudun niillä <3.

   Jännittävää? Ihan varmasti.

   Pelottavaa? Sitäkin taatusti (varsinkin nyt, kun on tuhat ja yksi "virallista" asiaa hoidettavana, joiden toivoisi menevän kerralla oikein...).

   Mutta rohkeaa? Sen jälkeen, kun päätöksen on tehnyt ja itse luottaa siihen, ei se minusta ole enää juuri rohkeaa - semminkin, kun ei ole yhtään menetettävää. Entiseen on aina mahdollisuus palata (jos sitä on ikävä ;)...).

   Pitäisin melkein rohkeampana tekona sitä, että en tekisi mitään, ja odottaisin, mitä elämä eteen heittää. Elämä on siihen aika lyhyt.

   Nyt en ainakaan harmittele mummona kiikkustuolissa, että jätin tämän kortin katsomatta ;)...

   Poista
 5. Onnea ja menestystä! Vielä vähän Sinuakin vanhempana taidan yrittää siirtyä palkkatyöstä sisällöntuottamiseen vaan harrastusmielessä, sillä kilpailuhan on kovaa ja myyntityön osuus suuri, joten onnea, menestystä - ja jaksamista tulet tarvitsemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Pirkko; harrastus- tai työmielessä kuinka vain. Molemmat ovat yhtä tärkeitä, pääasia, että valinta on oma.

   Omalla blogilla elantonsa saaminen on kovaa, ja sellaiseen sisällöntuottamiseen pääsevät vain harvat ja valitut. Tilannetta voisi verrata kirjailijuuteen Suomessa. Vain murto-osa harjoittaa ammattiaan kokopäiväisenä niin, että koko leipä tulee kirjoittamisesta.

   Mutta ei yritysten markkinoinnin tarve mihinkään katoa. Samaan aikaan kun mediamainonta vähenee, yritysten sisältömarkkinoinnin tarve kasvaa. Sanat, kirjoitukset ja (kuvalliset, visuaaliset) tarinat ovat jatkossakin enemmän kuin kovaa valuuttaa.

   Kiitos Pirkko onnentoivotuksista <3! Realistisesti tässä edetään ja nyrkkeilykypärä ja hammassuojat kaikkien iskujen varalle on jo hankittu!

   Poista
 6. Se että joku tuttu pääsee elämään omaa unelmaansa, antaa toivoa myös meille muille oman unelman tavoittelijoille.
  Ihanaa viikkoa Rouva Sana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kauniisti sanottu, kiitos Outi <3!! Nuo sanasi muistan aina <3!

   Poista
 7. Aivan huikeeta!! Paljon onnea ja menestystä <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos Marina <3! Onnea tarvitaan; potkit minua ahteriin sitten taas, kun tarvitsen sitä ;).

   Poista
 8. Kyllä näin on, että kun vaan alkaa tehdä asioita ja ottaa askeleita eteenpäin, niin ne johtavat lopulta hyvään lopputulokseen. Vaikka siltä ei alussa tuntuisikaan, eikä oikein tiedä mitä hyötyä mistäkin on. Akateemisena pätkätyöläisnaisena olen huomannut tämän useammankin kerran työelämässä.

  Ihanaa muuten kun kävit blogissani kommentoimassa!! Hallitsen Wordpressin niin huonosti, että huomasin kommentin vasta monen päivän päästä... :D No pikkuhiljaa opitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos, kiitos, kiitos <3! Sanasi ovat kuin omia ajatuksiani tästä yrittäjyydestä. Noin minäkin ajattelen.

   Loppujen lopuksi tässä pelissähän ei ole mitään menetettävää. Olen asettanut itselleni vuoden takarajaksi. Jos en onnistu siinä ajassa ansaitsemaan kannuksiani, laitan nöyrin mielin pillit pussiin ja yrityksen pakettiin.

   Ja entä sen jälkeen? Juu, olen epäonnistunut toki - potkin kylillä kiviä ja huudan metsässä petäjiin pettymistäni. Ja palaan takaisin tammikuun alun elämääni.

   Niin, että ei nyt ihan huono vaihtoehto sekään. Joskus on vain uskallettava yrittää ;).

   Sinulla on ihana blogi Yrtteily hyvä <3. Hiljaa - hitaasti, mutta varmasti - hyvä tulee ja oppia ikä kaikki :)!

   Poista
 9. Onnea Rouvalle sanailuun, unelmien toteuttamiseen ja sisältörikkaaseen elämään. Media muuttuu, mutta sanansaattajaa tarvitaan aina ♥

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, onnea! Kaikella on siis tarkoituksensa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuinka tulin iloiseksi sanoistasi: kiitos, kiitos ihana Sari <3!

   Poista
 11. Voi lämpimät onnittelut tälle huikealle seikkailulle, joka siintää edessäsi! Olet onnekas, kun saat mahdollisuuden toteuttaa unelmaasi ja uskon, että tulet menestymään valitsemallasi tiellä. Kaikella on siis tarkoituksensa, vaikka kaikki eivät aina osaa/uskalla tarttua niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydän ymmyrkäisenä luen näitä kaikki ihania kommentteja. Sinunkin sanasi ovat niin kauniita. Iso, iso iitos onnitteluista kaimani <3!

   Poista
 12. Oli kiva lukea tarinasi. Olen kuullut monilta toimittajilta, joiden puolesta on tehty nämä isot päätökset työnantajan taholta, että ovat onnellisia siitä, että kun eivät ole itse uskaltaneet hypätä pois oravanpyörästä, että päätös tehtiin toiselta taholta. Varmasti ihminen uskaltaa paremmin, kun ei joudu itse tekemään päätöstä. Uskon, että monet yritykset kaipaavat apua somemarkkinoinnissa. Pitää pitää mielessä, jos kuulen jonkun tarvitsean apua. Vinkkaan silloin susta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Maiju <3!

   Juu, tämä meidän ala ei todellakaan voi hyvin: käynnissä on todellinen rakennemuutos, kirjaimellisesti, jonka myötä moni alan ammattilainen on joutunut - ja joutuu vielä jatkossakin - valitsemaan uuden tien.

   Irtisanominen voi olla mahdollisuus, mutta haluan korostaa, että oman uuden tien löytäminen ei silti ole helppoa. On tehtävä hartiavoimin töitä, ja siinä entinen työnantaja ei ikävä kyllä auta enää mitenkään - kaikki oman tahdon, aktiivisuuden ja määrätietoisuuden varassa. Kaikilla ei tähän ole voimia.

   Moni kollegani on ryhtynyt kanssani samaan tapaan yrittäjäksi, ja se on ookoo, kun päätös on itselleen luonteva, oma ja ennen kaikkea vapaaehtoinen.

   Koen itseni onnekkaaksi, kun minulle se on. Kiitos Maiju sparraamisesta <3!

   Poista

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram