Kun Rouva Sana astuu PilatesLift-studion ovesta ensimmäisen kerran sisälle, selvää on, että nyt ei olla ihan missä tahansa kunnonkohotuspaikassa.

Peräseinällä on vierekkäin yksi, kaksi, kolme... glups, neljä kuntosalilaitetta muistuttavaa vekotinta.

Keskelle salia on sijoitettu toiset kaksi, erilaisia kuin peräseinällä. Salin toisella puolella olevat laitteet muistuttavat suurta tynnyriä tikapuilla sekä voimailulaitetta.

No just. Ja Rouva Sanan kun piti tutustua klassiseen pilatekseen.

PilatesLift
Klassisessa pilateksessa käytetty ns. Reformer on monipuolinen laite. Se mahdollistaa tukun erilaisia liikkeitä.
Kuvassa on Leg Circles -liike eli vahvistusta saavat jalkojen lihakset.
(Kuva: PilatesLift)

Klassinen pilates tai laitepilates.

Tunnustan avoimesti, että minulla ei ollut pienintäkään käsitystä tai ajatusta siitä, mitä laji voisi tarkoittaa ennen kuin kuulin siitä ensimmäisen kerran PilatesLift-studion ohjaajalta Heli Päiväniemeltä.

Mattopilatesta olin joskus takavuosina kokeillut muutaman kerran, mutta en syttynyt sille. Ymmärsin lajin idean ja sen hyvää tekevät vaikutukset - teoriassa.

Vasta-alkajana kuitenkin tuntui kuin minut olisi laitettu ensimmäisellä latinan kielen tunnilla suoraan puhumaan ilman hajuakaan sanoista tai kieliopista.

Suoraan lauteille siis, matolle vain liikkeitä puskemaan.

Toisen vatkaamiskerran jälkeen päätin, että tämä oli nyt tässä. Tajusin, että pilates on laji, joka vaatii syvällisemmän käsityksen sen taustoista ja vahvan ajatuksen tehtävien liikkeiden taustalle.

Ja se vaatii ohjaajan, joka vähintään ensimmäisillä kerroilla neuvoo vieressä kädestä pitäen, miten liikkeet oikeasti tehdään, ja miksi.

Ja no pilates kuin pilates, aivan sama, Rouva Sana tuumi, kunnes törmäsi sanaan klassinen pilates.

Klassinen pilates
Running-liike muistuttaa juoksemista ja se sopii erityisesti loppujäähdyttelyksi.
(Kuva: PilatesLift)

Neljän käyntikerran jälkeen voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että pilates kuin pilates, se ei sitten todellakaan ole aivan sama.

Aktiivisena liikkujana, ja nyt sekä perinteistä matto- ja klassista (tai laite-) pilatesta kokeilleena, väitän, että kaikkien pilatesvasta-alkajien pitäisi aloittaa lajiin tutustuminen klassisen pilateksen kautta.

Miksi?

Siksi, koska klassisessa pilateksessa tumpelokin lajin ensiharrastaja pääsee laitteiden avulla jo ensimmäisellä kerralla liikkeillään sinne, minne niillä pitääkin päästä, oikeisiin lihaksiin.

Plussaa on, että klassisessa pilateksessa ohjaaja seisoo koko ajan kirjaimellisesti vieressä ja neuvoo kädestä pitäen, mitä pitää tehdä - jopa ryhmätunneilla.

Vaikka mieli tekisikin siis hieman huijata, tehdä liikkeet hieman sinnepäin ja päästää itsensä helpomalla, se ei onnistu. Ei, ei.

Mattopilateksesta kuulee usein kerrottavan, että lajissa ei tule koskaan kuuma. "Ehdin harrastaa pilatesta kaksi vuotta ennen kuin minulle tuli ensimmäisen kerran hiki."

No just.

Klassisessa pilateksessa ei ollut yhtään kertaan, jolloin en olisi kastellut selkääni tai pyyhkinyt hikeä otsaltani. Eli hiki tulee, ensimmäisestä kerrasta alkaen.

Lisäksi lajin vaikutukset huomaa heti, eri tavalla kuin perusjumpan (tai sen rouvan epäonnisen mattopilateksen) jälkeen.

Jo ensimmäisen kerran jälkeen bongasin kolmesta paikasta kipeytyneet lihakset, joiden olemassaolosta minulla ei ollut tähän ikään mennessä tietoakaan: pienet lihakset olkavarsien, vatsan ja reisien SISÄLTÄ.

Laitepilates
Short Box -sarjan kolmas liike eli Side-to-Side tehdään Reformer-laiteella. Lisäapuvälineenä on tanko.
(Kuva: PilatesLift)Klassinen pilates perustuu sen keksijänsä, saksalaisen Joseph Pilateksen (1880-1967) oppeihin. Nuori Pilates oli lapsuudessaan heiveröinen ja hän sairasteli paljon. Vahvistaakseen itseään hän alkoi voimistella ja harjoittaa lihaksiaan.

Pilates loi itselleen menetelmän, jolla hän kuntoutui. Sittemmin hänet tunnettiin monipuolisena urheilijana, voimistelijana ja nyrkkeilijänä.

Koska Pilates ymmärsi dokumentoida kaiken tekemänsä, hänen tiedetään luoneen peräti noin 500 erilaista liikettä. Mattoliikkeiden osuus kokonaismäärästä on alle 10 prosenttia, ja silti ne ovat tänä päivänä yleisimmin käytössä ja ne tunnetaan parhaiten.

Jännittävää, eikö totta? Merkittävin osa Joseph Pilateksen luomasta lajista on siis jäänyt mattopilatekseksi muotoutuneen alalajin varjoon.

Joseph Pilateksen ajatusmaailmaan kuului, että kehoa hallitaan mielen kautta. Hän painotti mielen ja kehon tasapainoa, tahdonlujuutta.

Miksi mattopilates on sitten jyrännyt laiteilla tehtävän klassisen pilateksen? Siihen lienee vain yksi syy: mattopilates on kustannustehokkaampaa.

Mattopilatekseen tarvittavat välineet ovat yksinkertaisia, pieniä, vähän tilaa vieviä ja ennen kaikkea edullisia. Samaan saliin mahtuu kymmenittäin yhtä aikaa lajin harrastajia.

Klassisessa pilateksessa tyypillistä on, että tunnit vaihtelevat yksityistunneista ryhmätunteihin, joilla on salista riippuen vain noin 2-6 harrastajaa.

Vissi ero.

Mutta niin on ero myös tunnin jälkeenkin. Älä anna kuntosalilaitteita muistuttavien vekottimien hämätä. Käy kokeilemassa laitteilla tehtävää klassista pilatesta, kun sinulla on siihen mahdollisuus.

Rouva Sana on lähes varma, että yllätyt.

Positiivisesti.

Juttu on toteutettu yhteistyössä PilatesLift-studion kanssa.