Kuka tahansa nyt osaa somettaa - vai osaako?

31 maaliskuuta 2015

Rouva Sana rakastaa tarinoiden lisäksi sloganeita.

Tämä blogi sai alkunsa ajatuksesta, jonka mukaan mikään tarina ei ole liian pieni kerrottavaksi. Muistatko?

Alkuunsa teesi oli naulattu lähes vuoden ajan blogin banneriin. Sittemmin se siirtyi oikealle palkkiin uuden ulkoasun tieltä.

Tämän päiväistä tarinaa piti hallita teema, kun joutuu heräämään aamulla kello puoli viisi, päivästä ei voi tulla huono.

Sillä oikeastihan siitä ei silloin voi.

Sen kerran, kun on pakko herätä ennen kukon kiekaisua, tarkoittaa se yleensä matkalle lähtöä. Ja sellainen lähtö Rouva Sanalla oli myös viime perjantaina.

Tämän rouvan suussa aikaisemmin hyvältä on maistunut myös tieto on parasta jaettuna. Se on ollut muuten blogia ohjaava teesi sekin, ja sen voimin jatketaan tänään, sillä -

Tarina PING Helsingistä muuttui yön aikana. Rouva Sanan eilinen päivitys sai aikaan sellaisen henkilökohtaisen palautevirran, että sen sulattaminen vaatii yhden päivityksen.

Eli kiitos hei kaikki te, jotka olitte yhteydessä tai kommentoitte tavalla ja toisella!

Ensimmäiseksi hyvät uutiset:

Blogipäivitystä kommentoineet olivat iloisia, huokaisivat suorastaan helpotuksesta, että jes, ammattimaisella sisällöntuotannolla on sittenkin lähitulevaisuudessa sijansa.

Moni oli ehtinyt menettää uskonsa.

Sitten ne huonot uutiset:

Miksi monen bloggaajan ja sosiaalisessa mediassa vaikuttavan sisällöntuottajan usko oli ehtinyt mennä? Koska sisällöntuottamista pidetään yleisesti pikkukivana näpräämisenä, jonka jokainen osaa - ainakin jos haluaa.

Minä, sinä ja kaikki me, jotka olemme jotenkin mukana somekanavien sisällöntuottamisessa tiedämme, että asia ei todellakaan ole niin.

Mutta kysypä samaa asiaa pienen tai hieman suuremmankin yrityksen viestintä- ja markkinointiosastoja hallitsevilta päälliköiltä, yhdistysaktiiveilta, pienyrittäjiltä, joiden toimiala on leipien paistaminen tai muu vastaava - tai ihan nyt vain keneltä tahansa matti meikeläiseltä.

Kuka tahansa nyt osaa somettaa - tietysti!

Siksi siitä ei haluta myöskään maksaa. Ei omille työntekijöille, jotka vääntävät omalla ajallaan ja ylitöinä verkkoviestinnän sisältösuunnitelmia ja tuottavat sisältöä yrityksen eri somekanaviin lopulta tietämättä, miksi he tekevät niin.

Eikä edes niille, jotka tekisivät saman työn päämäärätietoisesti ja kustannustehokkaasti alihankintana ja ammattitaidolla.

Kuten YleX:n taannoinen kuuluisa uutisotsikko toteaa: "Ilmaisilla vehnäjauhoilla ei kukaan maksa asuntolainaa."

Otsikko viittaa siihen, kuinka monet yritykset harjoittavat kyllä mieluusti bloggaajien kanssa sisältöyhteistyötä, mutta tarjoavat palkkioksi pelkästään yhteistyöhön liittyvää kohdetta, esimerkkitapauksessa bloggaajalle testiin lahjoitettuja vehnäjauhoja.

Kuinka moni tekisi töitä toisen puolesta vehnäjauhopussipalkalla? Tai, että saa nimensä uuteen lehteen?

Rouva Sana ehti henkäistä seuraavan perjantaina ilmoille jo muutamaan kertaan, ja henkäisempä sen nyt vielä tässä: sosiaalisen median sisällöntuotanto elää ja muistuttaa mediamaailmaa.

Bloggaajia ja freelancetoimittajia yhdistää tällä hetkellä hämmästyttävän moni asia.

Toisaalta, jos sisällöntuottajan ja Kaukokaipuu-bloggarin Marinella Ruususen Miten kasvatan oman mediani arvostusta -workshopin yhteydessä PING Helsingissä julkistama esimerkkihinnasto (siis eri somekanavien sisällöntuottajille maksettujen todellisten palkkioiden hinnasto - hyvässä ja pahassa) pitää yhtään paikkansa, en pistä toimittajana pahitteeksi siirtymistäni somen puolelle.

Hinnaston mukaan työstä, joka sisältää kuvat, kirjoituksen, tuotteen ja matkat, on jossain joillekin maksettu 350 - 500 e/juttu.

Alan ammattilaisten mielestä tarina on mennyt aika halvalla.

Rouva Sanalle vastaavasta paketista printtimedian puolelle on tarjottu 50 e + kilometrikorvaukset - ilman tuotetta.


Kuva on PING Helsinki -tapahtumasta, jossa Marinella Ruusunen esitteli sekä hyviä että huonoja esimerkkejä
sosiaalisen median sisällöntuottajille maksetuista todellisista palkkioista.


Mutta hei huomenna ollaan vihdoin iloisemmissa tunnelmissa, sillä oli siellä PING Helsingissä oikeasti hauskaakin :)!

Nähdään!

Ja muuten, yhä saa muistaa viesteillä, palautteilla ja kommenteilla!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram