Mikään ei ole tärkeää - paitsi lavapuutarhan hoito

10 maaliskuuta 2015

Rouva Sanaa sosiaalisessa mediassa seuraavat tietävät jo uunituoreen Lavatarhuri-kirjan (Tammi). Rouva Sana on julkaissut päivityksiä kirjasta on jo niin Facebookin kuin Instagraminkin puolella.

Rouva Sana sai kutsun kirjan julkistamistilaisuuteen, joka pidettiin uljaassa Hirvihaaran kartanon lasipalviljongissa viime viikolla.

Kuten Rouva Sanan lempisloganeihin kuuluu "mikään ei ole sattumaa", ei myös se, että pääkaupungissa majaansa pitävä Tammi julkisti puutarhakirjansa peltojen ja metsien keskellä Mäntsälässä.


Hirvihaaran kartano sijaitsee Mäntsälässä. Vasemmalla puolella oleva, pari vuotta sitten
valmistunut lasipaviljonki näyttää kuin se olisi aina ollut sijoillaan.Yksi kirjan kolmesta kirjoittajasta, tuusulalainen luomupuutarhuri Suvi Lehtonen, työskentelee Hirvihaaran kartanon puutarhassa, ja kirja on kuvitettu myös siellä.

Muita kirjan tekijöitä ovat Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku.


Lavatarhuri-kirjan tekijät: Suvi Lehtonen, Heidi Haapalahti sekä Teija Tuisku.Vaikka lavoissa kasvattamisesta on Suomessa puhuttu jo jokunen vuosi, viljelemisen muoto tekee vasta nyt tuloaan.

Saman vahvistaa myös Rouva Sanan seurana julkistamistilaisuudessa istunut Viherpihan päätoimittaja Auli Honkanen. Yhä useampi suomalainen perustaa lavapuutarhan tulevana kesänä ensi kertaa pihalleen.

Miksi lavoissa kasvattaminen on sitten in?

Erityisesti siksi, että puutarhaviljelyn muoto sopii (etelä-Suomen) pienille pihoille. Tai kuten Lehtonen muistuttaa: pihaa ei välttämättä tarvita lainkaan.

Lavakasvattaminen istuu myös parvekkeelle, terassille - ja kuten monet pääkaupunkilaiset tietävät, jopa katoille.

Lavakasvattamisella on myös muita hyviä puolia. Kasvilavoja on helpompi hoitaa.

Rikkaruohot eivät rehota samaan tapaan kuin avokasvimaalla, ja ergonomisuuden ansiosta sukkulointi laatikolta toiselle on sutjakampaa eikä selkäkään juuri rasitu.

Lisäksi satokausi on laatikoissa yleensä avomaata pitempi.

Tuusulalainen luomupuutarhuri Suvi Lehtonen työskentelee Hirvihaaran kartanossa.
Sattumaa ei ole sekään, että toisella työurakierroksellaan oleva Lehtonen on nyt puutarhuri.

Lehtonen kertoo, kuinka hänen isovanhempansa asuivat Hirvihaaran kartanon vieressä. Kartanon silloinen puutarha oli pienenä hänelle tuttu temmellyskenttä.

Lehtosen pohtiessa toista ammattia reilut viisi vuotta sitten, netistä avautuivat sivut: Keudan puutarhurin koulutus. Se oli sitten siinä.

Kaiken tämän jälkeen sattumaa ei ole edes se, että Lehtonen puhui opiskelijana itsensä Hirvihaaran kartanoon, ja sai luvan luoda opinnäytetyönsä kartanon rikkaruohottuneeseen ja pääosin tuhoutuneeseen hyötypuutarhaan.

Puutarhuriksi Nuppulinnassa asuva Lehtonen valmistui vuonna 2011. Entä sen jälkeen? No, Lehtonen jäi kartanon puutarhuriksi - tietysti.


Tällä hetkellä Hirvihaaran kartanossa on noin 250 neliön kokoinen hyötypuutarha, jonka kaikkia kasvia Lehtonen viljelee kasvilavoissa.

- Lajeja on kaikkiaan noin 30. Lavat mahdollistavat myös herkkien lajien kasvattamisen. Joukossa on muun muassa basilikaa ja latva-artisokkaa.

Kaikki puutarhan tuotanto saatetaan suoraan kartanon keittiön pöytään. Kirjaimellista lähiruokaa siis.

Erityisen tyytyväisiä ratkaisuunsa on Hirvihaaran kartanon henkilökunta. Hotellin johtajan Nina Laitiaisen mukaan konsepti on Suomessa ainoa laatuaan.

Ei yhtään huono innovaatio: ruokaa ravintolan pihalta pöytään.


Muutama sananen vielä itse kirjasta. Rouva Sana on puutarhakirjojen suurkuluttaja. Lavatarhuri-kirjassa leimallista on, että se on äärimmäisen kaunis ja inspiroiva.

Kirjaa tekee mieli selata ja viipyillä kuvissa. Lajiesittelyt on myös toteutettu raikkaasti.

Kuvat eivät silti hämää. Sisältö on täysi kymppi.

Rouva Sanan omalla pihalla lumen sulamista odottaa kolme kasvilavaa. Erityisen iloinen olen kasvialustaan ja sen parantamiseen sekä vuoroviljelyyn liittyvistä vinkeistä.

Ja ne kasvilajikkeet - ovat ne vain mukavaa luettavaa.

Tähän kirjaan tutustuttuasi sinussakin asuu, usko tai älä, pieni lavatarhuri. Rouva Sana nyt on jo sellainen.Luomupuutarhuri Suvi Lehtonen kirjoittaa blogia, jota voit lukea täältä. Lehtonen pitää kevään aikana Hirvihaaran kartanossa kaksi puutarhakurssia, joista puolestaan voit lukea lisää täältä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram