Tapaus Big Gamen Helander: markkinointiviestinnästä ei voi laistaa

23 maaliskuuta 2015

Rouva Sanan keskiuusmaalaisen ystävän Facebook-seinällä käytiin viime vuoden lopulla, no, kohtalaisen tuohtunuttakin keskustelua käynnistyneestä Sibelius-juhlavuodesta.

Kritiikki koski paikallista kuntatason markkinointiviestintää. Onko Sibelius järvenpääläisille niin itsestäänselvyys, ettei sitä tarvitse nostaa esiin sen enempää paikallisesti kuin valtakunnallisestikaan?

Pian keskustelun jälkeen Etelä-Suomen Median kaupunkilehdet järjestivät äänestyksen, mille kaupungille Sibelius lopulta kuuluu.

Lopputuloksen uutisoinnin otsikointi kiteyttänee kaikkien Facebook-keskusteluun osallistuvien tunnot: "Äänestyksestä YLLÄTTÄVÄ tulos: Sibelius kuuluukin Järvenpäälle" (isot kirjaimet Rouva Sanan, toim. huom.).

Siis täh?

Kaupunki, jossa Sibelius ehti viettää suurimman siivun elämästään, olikin Etelä-Suomen Median kaupunkilehdistä yllättävä valinta.

Viestinnän, tiedottamisen ja markkinoinnin osalta on pitänyt mennä Järvenpäässä jokin pieleen, jos Sibeliusta edes saatetaan pitää paremmin hämeenlinnalaisena, loviisalaisena tai helsinkiläisenä säveltäjämestarina.

No, tuo kuukausien takainen Fb-keskustelu ja talven äänestys kumpusivat uudelleen Rouva Sanan mieleen, kun luin viikonloppuna tuoreinta Me Naiset -lehteä (12/2015). Kyllä, Rouva Sana lukee paljon - ja kaikkea :).

Tähän väliin kuitenkin äänestys.

Käsi ylös, kuinka moni tietää, että megaluokan elokuvaohjaaja, Big Game -elokuvan viime viikonloppuna elokuvateattereihin ensi-iltaan saatellut Jalmari Helander on keskiuusmaalainen?

Paljasjalkaisempaa keskiuusmaalaista meidän junan ja töiden mukanaan tuomien asukkaiden keskuudesta tuskin juuri löytyy. Tuusulassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Helander asuu nyt Järvenpäässä.

Nyt tämä Renny Harlinin manttelinperijäksi tituleerattu (tai tosiasiassa kai jo hänenkin ohi mennyt) suuremmistakin suurin suomalainen ja silti kansainvälinen elokuvaohjaaja lausuu vaatimattomia ajatuksiaan Järvenpäästä Me Naisissa seuraavasti:


Teksti Me Naiset: "On tässä stressi tullut tutuksi" (12/2015), toimittaja Tanja Hakamo.Pahinta kai on, että Helander tietää, mistä hän puhuu ja on monen järvenpääläisen mielestä myös oikeassa.

Useat Järvenpään keskustassa kävelevät tai pääväylällä holtittomasti kaistoja etsivät autoilijat allekirjoittavat surutta elokuvaohjaajan ajatukset. Järvenpään ylpeydet, Rantapuisto, Vanhankylänniemi ja Tuusulanjärven ranta - tai kulttuuri - kun eivät keskustaan kunnolla näy.

No, entä sitten?

Rouva Sana näkee tapaus Sibeliuksessa yhtäläisyyksiä tapaus Helanderin kanssa.

Ne osoittavat, että maailma ei 2010-luvulla vain mene enää niin, että yleisiin mielikuviin, mielipiteisiin tai keskusteluun ajatellaan voivan vaikuttaa silloin, kun me itse haluamme: silloin, kun siihen on joskus rahaa - tai aikaa.

Niihin on osallistuttava koko ajan.

Muuten tulee aina joku, joka pyyhkii ohi oikealta ja vasemmalta ja varastaa koko shown. Laukoo yleisenä mielipiteenä jotain, jota emme olisi oikein halunneet kuulla - tai mikä pahinta, mikä ei ole edes ehkä totta.

Miten vaikuttamisen voisi sitten aloittaa? Jos ei muuten niin alkuun vaikkapa pyytämällä kaupungin omat suuret merkkihenkilöt aamukahville.

Se on helppo ja suht edullinenkin keino. Erityisesti jos merkkihenkilö sattuu olemaan vielä elossa.

Rouva Sana näkee jo sielunsa silmin kaupunginjohtaja Erkki Kukkosen ja elokuvaohjaaja Jalmari Helanderin istuvan aamukahvilla Cafe Auliksessa Ainolassa.

(Miellyttävämpää, nöyrempää ja vaatimattomampaa ihmistä kuin Helander on, saa muuten etsiä - Rouva Sanalla on ollut ilo ja kunnia tavata ohjaaja.)

Ei mene kuin hetki, ja kuvat leviävät sosiaalisen median kautta Big Game -näyttelijä Samuel L. Jacksonin vuoksi jopa Jenkkeihin asti...

Jo on kumma, jos muualla ei kohta tiedetä, missä Jean Sibeliuksen ja Jalmari Helanderin kotipaikka on - tai miksi Järvenpää on hyvä paikka asua, vaikka keskusta, nooh, odottaakin toiveikkaasti Perhelän korttelin rakentumista.

Edellä olevan idean saa muuten sitten varastaa - vaikkapa naapurikunnassakin.

Tai tarvitsetko niitä ehkä vielä lisää? Ota yhteyttä niin vinkkaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksesi, anna palautetta, kerro tarina. Kiitos, että viestit!

My Instagram